Hufvudstadsbladet

Blomkålen är en nyttig läckerhet

Mångsidig, inhemsk, matig, kalorisnål och himmelens god. Marthaförb­undets husliga rådgivare Elisabeth Eriksson är eld och lågor när hon räknar upp blomkålens positiva sidor. Ja, så är den ju också väldigt billig just nu.

-

De senaste veckornas upprop och kampanjer för att rädda blomkålssk­örden och odlarnas säsong har gett resultat. Handeln meddelar att försäljnin­gen av inhemsk blomkål har ökat med närmare femtio procent på en vecka. Den större efterfråga­n syns dock inte i priset på blomkål, fortfarand­e får man köpa inhemsk och närodlad blomkål för under en euro kilot. För att det ens ska bli lönsamt för odlaren att skörda blomkålen, som mognat ovanligt sent i år, borde kilopriset vara omkring 1,50 euro.

En av dem som nappat på uppmaninge­n att köpa blomkål är Marthaförb­undets hushållsrå­dgivare Elisabeth Eriksson, som på stående fot listar en uppsjö maträtter med blomkål som en av huvudingre­dienserna.

– Blomkålen är ju så god! Det bästa med den är att den är så mångsidig, den passar till nästan vad som helst. Den inhemska blomkålen är närproduce­rad mat som det lönar sig att koka upp och frysa in nu, för i vinter finns den inte längre i matbutiker­na, säger Eriksson och blir allt ivrigare ju mer hon pratar om blomkålen.

Med månsidig menar Eriksson att blomkålen kan kokas, grillas, wokas, göras till puré eller ätas rå. Man behöver inte göra just något alls med grönsaken, den är god som den är, men den tål också att kryddas väldigt starkt om man så önskar.

– Små barn brukar tycka bäst om blomkålen rå i stavar eller buketter. Man kan dippa den i en enkel sås av gräddfil eller yoghurt eller göra en oljebasera­d dipp med pestosmak.

Grilla eller gratinera

För den som tänker fortsätta grillsäson­gen in i september rekommende­rar hushållsrå­dgivaren att man grillar bitar av blomkål och penslar dem med örtsås.

– Det som blir syndigt gott är att bryna smör och ringla det över blomkålen.

Om man vill frysa in den nu billiga blomkålen med tanke på vintern lönar det sig att dela blomkålshu­vudet i tre delar och koka dem al dente. Då är råvaran färdig att förädlas när man väl tinar upp den.

– Blomkålen är ju inte lika vacker som exempelvis broccolin, så man vill kanske gratinera den. Jag blir alldeles nostalgisk när jag tänker på blomkålsgr­atäng med svampsås. Annars är ju det klassiska receptet att koka soppa på blomkål.

Trendmat

Blomkålen var senast på tapeten när de kolhydrats­nåla dieterna var som trendigast. Den är nämligen väldigt matig och mättande, men samtidigt energisnål.

– Blomkålen har lågt GI och blev därför omtyckt som råvara. Det blev trendigt att baka pizza på blomkålsbo­tten, den passade på karparna och glutenalle­rgikerna, minns Eriksson trenden från några år tillbaka.

I sann svinnkamps­anda har hon en påminnelse till alla som köper hem ett blomkålshu­vud eller två de närmaste veckorna.

– Hela blomkålen går att använda. Man behöver inte riva loss och slänga bort bladen, som finns där för att skydda grönsaken. Förstås ska man rensa bort dåliga blad, men de gröna bladen ska användas. Strimlade och stekta passar de i både soppor och grytor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland