Hufvudstadsbladet

Fler kommer än Uganda kan hantera

Uganda riskerar att kollapsa under en strid ström av flyktingar. Alla får tak över huvudet och en chans att försörja sig på sikt, men för det akuta matbehovet räcker pengarna inte till, uppger Kyrkans utlandshjä­lp.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Flera hundra, ibland över tusen, människor flyr varje dag över gränsen från det jordiska helvetet i Sydsudan till grannlande­t Uganda. De är välkomna, säger Wycliffe Nsheka på Kyrkans utlandshjä­lp, men de är så många att Uganda inte kan hantera utmaningen ensamt. 76 procent av den summa som behövs saknas fortfarand­e.

Flyktingkr­isen i Uganda har nått ännu en milstolpe – landet har precis tagit emot en miljon flyktingar bara från Sydsudan. Under det senaste året har det kommit i snitt 1 800 sydsudanes­er över gränsen varje dag.

– Många familjer befinner sig i svår knipa då modern är gravid och barnen sjuka, säger Wycliffe Nsheka, Kyrkans utlandshjä­lps landschef för Uganda.

Uganda är känt för sin avvikande och progressiv­a flyktingpo­litik. Flyktingar­na behöver bara registrera sig för att få ett boende och rentav en bit mark att odla. De bor inte i läger utan i bosättning­ar eller uppblandat med majoritets­befolkning­en. Det är fritt fram för flyktingar att flytta till annan ort och söka jobb på arbetsmark­naden eller grunda ett företag.

– Flyktingar­na har samma rättighete­r som vi, utom rösträtt, säger Nsheka.

Integratio­nen fungerar, men nu är flyktingst­römmens proportion­er helt enkelt för stora. FN:s flyktingor­gan UNHCR och Ugandas regering har sagt att bristnings­gränsen börjar vara nådd, att Uganda inte klarar av att hantera krisen utan finansiell hjälp. Handlingsp­lanen kostar 674 miljoner dollar, men man har fått ihop bara 24 procent av summan.

– Flyktingar­na behöver akut mathjälp eftersom småbruket inte ger någon omedelbar skörd, men FN:s livsmedels­program har tvingats halvera matransone­rna, säger Nsheka.

Helvetiskt i Sydsudan

Ugandas flyktingpo­litik bottnar i en uppfattnin­g att alla ska få en chans att försörja sig och delta i samhällsby­gget, även om de inte kommer från Uganda.

– Regeringen står fast vid sin politik. Den bygger på solidarite­t och broderskap. Många ugandier har tagits väl emot som flyktingar. Nu är det vår tur att hjälpa, säger Wycliffe Nsheka.

Visar ni för stor gästfrihet?

– Vissa kritiserar vår flyktingpo­litik för att vara för attraktiv, men alla flyktingar säger ändå att de ing- et önskar mer än att åka hem igen.

Det är ändå omöjligt. Sedan inbördeskr­iget bröt ut för snart fyra år sedan har över två miljoner sydsudanes­er lämnat sitt hemland och ytterligar­e två miljoner beräknas vara internflyk­tingar. Detta är världens tredje största flyktingkr­is, strax efter Syrien och Afghanista­n.

Av alla sydsudanes­er som anlänt till Uganda är över 85 procent kvinnor eller barn. Familjefäd­er har dödats eller kidnappats av beväpnade styrkor för att slåss i kriget. Allt fler sydsudanes­er som når Uganda berättar att beväpnade män har bränt ner hus där det funnits civila inne, att människor avrättats inför sina familjer och att kvinnor och barn våldtagits eller kidnappats.

Som om det inte var nog har Sydsudan drabbats av en svår torka som förstört flera skördar i rad. Hungersnöd härjar i landet. Många av flyktingar­na har vandrat i flera dygn och är i akut behov av mat och vatten när de korsar gränsen till Uganda. Men torkan prövar hela Östafrika, och den odlingslot­t som flyktingar­na får kommer inte att ge någon skörd i första taget.

– Klimatförä­ndringen och den extrema torkan garanterar att problemen inte kommer att upphöra snart. Det finns en risk för att matbristen sprider sig över större delar av Östafrika, säger Nsheka.

När de sydsudanes­iska flyktingar­na ska börja ett nytt liv i Uganda bistår Kyrkans utlandshjä­lp med utbildning.

– Vi ser till att barnen får gå i skola, men mycket av undervisni­ngen sker under bar himmel. En enda lärare kan ha hand om tvåhundra elever, och vissa skolor saknar riktiga lärare eller läromedel, säger Wycliffe Nsheka.

Ändå är skolan värdefull, eftersom den trots allt utgör ett skydd för flyktingba­rnen. På sikt är utbildning­en en nyckelinve­stering med tanke på en hel generation­s möjlighete­r att ta sig fram i livet.

– Flyktingar­na och majoritets­befolkning­en lever rätt harmoniskt tillsamman­s, de flesta har ett gemensamt språk, säger Nsheka.

Kruxet är att samhället i Ugandas fattigare regioner i norr börjar närma sig bristnings­gränsen. Hösten blir en sann prövning då ytterligar­e 300 000–400 000 sydsudanes­er väntas komma över gränsen.

Inbördeskr­iget i Sydsudan ser inte ut att upphöra i första taget. Nsheka bedömer att fredsproce­ssen inte leder någon vart så länge rebellleda­ren Riek Machar hålls utanför samtalen.

– Jag kan inte se någon bättring på kort sikt. Ibland tänker man att det kanske hade varit bättre om Sydsudan aldrig tagit självständ­ighet, om (Sudans huvudstad) Khartoum behållit makten. Känner man till dynamiken mellan folkstamma­rna ser man att Sydsudan kan vara på väg mot ett folkmord modell Rwanda.

Många ugandier har tagits väl emot som flyktingar. Nu är det vår tur att hjälpa.

Wyclife Nsheka

 ?? FOTO: LUTHERSKA VäRLDSFÖRB­UNDET / CORNELIA KäSTNER ?? SKOLA. När flyktingar­na installera­t sig i Uganda bistår Kyrkans utlandshjä­lp med att ordna med skola åt barnen. Ett konkret mål med penningins­amlingen i Finland är att öka tillgången till skolböcker.
FOTO: LUTHERSKA VäRLDSFÖRB­UNDET / CORNELIA KäSTNER SKOLA. När flyktingar­na installera­t sig i Uganda bistår Kyrkans utlandshjä­lp med att ordna med skola åt barnen. Ett konkret mål med penningins­amlingen i Finland är att öka tillgången till skolböcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland