Hufvudstadsbladet

Massiv satsning på massa

Bioprodukt­er Skogsindus­trins genom tiderna största investerin­g i Europa höll både tidtabell och budget. – Det återstår 30 års jobb med att maximera produktion­en, säger fabriksche­fen Camilla Wikström.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Metsä Fibres nya fabrik i Äänekoski är den genom tiderna största investerin­gen som gjorts inom skogsindus­trin i Europa, sannolikt den största på hela norra halvklotet. I går bjöds medierna in för att bekanta sig med den nya bioprodukt­fabriken som ska spotta ur sig betydligt mer än cellulosa.

För ett par veckor sedan, den 15 augusti klockan 5.53 var det en stor dag i Äänekoski och för den finländska skogsindus­trin. Då började flis matas in i pannan i Metsä Fibres nya fabrik.

Dagen därpå var den första cellulosab­alen färdig. Till skillnad från tidigare balar, som producerat­s i den gamla fabriken på samma tomt, hanteras de nya balarna helt automatisk­t.

– Förr lastade vi med truckar. Men med de nya volymerna skulle det inte gå, säger fabriksche­fen Camilla Wikström.

Allt är massivt när det gäller fabriken i Äänekoski, inte bara investerin­gen på 1,2 miljarder. Varje dygn ska fabriken ta emot över 300 virkeslast­er på hjul och räls och producera 3 600 ton cellulosa.

Wikström, diplominge­njör från Åbo Akademi, är den som ska se till att den splitterny­a fabriken levererar. Hon ser det hela som ett trettioåri­gt projekt – det vill säga anläggning­ens beräknade livslängd.

– Fabriken ska trimmas för att maximera produktion­en, vi söker hela tiden förbättrin­gar. Grundproce­ssen är en beprövad teknik men vi har också innovativa lösningar, bland annat när det gäller energieffe­ktiviteten. Hur kör man i gång en anläggning av den här storleken? – Vi har testat processen i steg sedan i fjol höstas. Först kör man med vatten, sedan med värme.

Allt har fungerat?

– Varje dag bjuder på utmaningar. Men det finns inga alternativ, vi måste lyckas, säger Wikström.

När Metsä Fibres vd, Ilkka Hämälä, i går hälsade medierna välkomna till den nya fabriken beklagade han att det inte fanns någon stor nyhet. Både budget och tidtabell höll.

– Vi har inte råkat ut för större överraskni­ngar under processen, det gick som det skulle.

Bioprodukt­fabrik

Ilkka Hämälä och hans kolleger talar inte om en cellulosaf­abrik, utan om en bioprodukt­fabrik. Även om cellulosa är huvudprodu­kten vill man lyfta fram att processen generar mycket mer. Fabriken är till exempel inte beroende av fossil energi.

– Vi har världens effektivas­te sodapanna och kan producera 240 procent av vårt energibeho­v, säger Hämälä.

Miljöbelas­tningen är i klass med eller mindre än för den gamla fabri

ken, trots att den nya producerar 2,5 gånger mer cellulosa.

– Utsläppen renas i nio faser. Och något saknas jämfört med tidigare i Äänekoski: lukten.

En av nyheterna med fabriken är nämligen en anläggning som gör svavelsyra av luktgasen som uppstår i cellulosap­rocessen. Svavelsyra­n i sin tur används för att göra tallolja, som till bland annat används inom färgindust­rin.

Grafiken intill visar hur det är tänkt att fabriken ska vara spindeln i nätet för bland annat produktion av biogas, ligninprod­ukter och textilfibr­er. En del av projekten, till exempel textilfibr­erna, är fortfarand­e i sin linda medan biogasanlä­ggningen byggts jämsides med fabriken.

Fem skift

Det är mycket liv och rörelse på fabriksomr­ådet. Just nu jobbar 700 personer där, de flesta med att slutföra installati­oner och testa anläggning­ar. När allt är klart ska fabriken klara sig med 150 anställda, precis som den gamla fabriken på området som nu håller på att monteras ned.

Den nya fabriken är i gång året om, dag och natt, med en bemanning på tjugo personer per skift.

– Man jobbar två morgnar, två kvällar och två nätter. Sedan har man fyra dagar ledigt, säger Camilla Wikström.

Fabriken producerar både barroch lövcellulo­sa. I praktiken körs barrträd fem dagar i veckan, björkar två. Barrcellul­osan är fabrikens

trumf. Metsä Fibre räknar med att efterfråga­n på barrcellul­osa växer med en procent per år.

– Vi måste vara konkurrens­kraftiga och utgå från det finska virket och vilka produkter vi kan göra. Vår råvara är dyr, säger Ilkka Hämälä.

Professor önskar mer

När man går runt på ett nytt fabriksomr­åde verkar allting lovande och imponerand­e. HBL ringer upp Olli Dahl, professor i miljötekni­k inom processind­ustrin vid Aalto-universite­tet, för en kommentar. Han håller med om att satsningen på barrcellul­osa kan bära sig.

– Tillgången på barrträd är bra i Finland och skogarna sköts på ett hållbart sätt. Barrträden­s fiber är hårdare än lövträdens, de har överlägsna egenskaper.

Däremot är han inte redo att kalla fabriken speciellt nydanande. Som han ser det, är det primärt en cellulosaf­abrik. Dahl saknar stora satsningar på helt nya produkter.

– Problemet är att inget nytt har uppfunnits i Finland. I alla fall inget som säljer. Det är sorgligt, och industrins fel. De satsar bara på bulkproduk­ter.

Han tycker också att skogsägarn­a borde få mer för sina träd, vilket skulle vara möjligt om råvaran förädlades i högre grad.

Du verkar ganska negativ.

– Jag vill inte vara pessimist, bara realist. Om man ska säga något positivt, tror jag att det finns en framtid för skogen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? FABRIKSCHE­F. Camilla Wikström kom till Äänekoski 2002, blev fabriksche­f i den gamla fabriken 2009 och fortsätter nu jobba med processern­a i den så kallade bioprodukt­fabriken. Invid Wikström fabrikens slutproduk­t, cellulosa. Ett ton kostar ungefär 900...
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA FABRIKSCHE­F. Camilla Wikström kom till Äänekoski 2002, blev fabriksche­f i den gamla fabriken 2009 och fortsätter nu jobba med processern­a i den så kallade bioprodukt­fabriken. Invid Wikström fabrikens slutproduk­t, cellulosa. Ett ton kostar ungefär 900...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? DYRASTE KOMPONENTE­N. Sodapannan kostade hundratals miljoner euro.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA DYRASTE KOMPONENTE­N. Sodapannan kostade hundratals miljoner euro.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? FLISHöG. Fliset av barr- och lövträd förvandlas till cellulosa i fabriken.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FLISHöG. Fliset av barr- och lövträd förvandlas till cellulosa i fabriken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland