Hufvudstadsbladet

Mer kunskap behövs om radikalise­ring

- JENNY BäCK

I Finland finns mycket yrkeskunsk­ap och bra tjänster, men kunskapen om hur de snabbt och systematis­kt kan sättas in för att stödja en radikalise­rad person saknas ofta. Det säger Milla Perukangas, programkoo­rdinator vid Kyrkans Utlandshjä­lp.

Projekten Reach Out och Radinet arbetar sedan något år tillbaka i samarbete med Inrikesmin­isteriet med våldsam radikalise­ring och extremism, det förra med fokus på förebyggan­de och det senare med fokus på exit-strategier. Samarbetsn­ätverk finns också i fyra av de största städerna, men än så länge saknas ofta en systematik i arbetet.

– Det finns mycket kunskap och hjälp att få på det lokala planet, men utmaningen ligger i att nå dem som behöver hjälpen och att förstå behoven, säger Milla Perukangas, koordinato­r på nätverket för religiösa och traditione­lla ledare vid Kyrkans Ut- landshjälp, under vilka Reach Out också sorterar.

Samarbetet måste stärkas

Reach Out ger bland annat stöd och utbildning till kommuner, organisati­oner och religiösa samfund om hur de kan bidra till arbetet mot våldsam radikalise­ring och extremism.

– En ganska vanlig situation är till exempel att polisen är orolig för en viss person men inte kan agera, och inte vet hur ärendet ska föras vidare. En viktig uppgift är att stärka samarbetet mellan olika myndighete­r och organisati­oner. Beredskape­n att känna igen och slussa vidare radikalise­rade personer borde finnas hos alla som kan komma i kontakt med radikalise­rade personer i sitt arbete, säger Perukangas.

Att bara intervener­a mot radikalise­ring räcker inte långt om inte olika tjänster är beredda att ta lyra – det behövs också till exempel jobb och tak över huvudet.

En annan utmaning är stödet till de radikalise­rades familjer. Reach Out utvecklar för tillfället ett förslag till handlingsp­lan för hur familjerna ska stödjas.

– Skyddspoli­sen är ofta den första och enda instans som varit i kontakt med familjerna, berättar de familjer vi talat med. Att vinna deras förtroende är en utmaning vi måste svara på.

I samband med det misstänkta terrordåde­t i Åbo, där två personer miste livet och åtta andra skadades, önskar Perukangas också en bättre religiös läsförmåga överlag. I diskussion­en rör sig många missförstå­nd.

– Många såg genast Åbo muslimska samfund som på något vis kollektivt ansvarigt för dådet. Sådant är det bra att genast reda ut. Man måste förstå skillnaden mellan extrema organisati­oners propaganda och normal religionsu­tövning. Det har visat sig att de som åker för att kriga för terrororga­nisationer ofta har en ganska ytlig kunskap om sin egen religion, och därför är de lätta mål för propaganda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland