Hufvudstadsbladet

Riksåklaga­ren avstängd från sin tjänst

- FNB

Justitiemi­nisteriet har stängt av riksåklaga­ren Matti Nissinen från hans tjänst. Orsaken är brottsutre­dningen mot honom. Förundersö­kningen har skickats vidare till Justitieka­nslersämbe­tet för åtalsprövn­ing. Matti Nissinen har varit tjänstledi­g fram till den 30 augusti, men han har inte ansökt om att förlänga ledigheten. Justitiemi­nisteriet anser att den pågående brottsutre­dningen försvagar Nissinens förutsättn­ingar att sköta tjänsten som riksåklaga­re.

För tillfället sköts riksåklaga­rens uppgifter av biträdande riksåklaga­re Raija Toiviainen. Justitiemi­nisteriet bereder för närvarande utnämninge­n av en vikarie för riksåklaga­ren. Avsikten är att statsrådet föredrar utnämnings­ärendet för presidente­n nästa vecka. Åtalsprövn­ingen ska vara klar nästa vecka.

Tjänstebro­ttsmisstan­karna mot Nissinen blev allvarliga­re på fredagen. Till en början misstänkte Centralkri­minalpolis­en (CKP) Nissinen för oaktsamhet vid inköp av utbildning. Nu misstänks Nissinen för att medvetet ha brutit mot tjänstepli­kten, det vill säga han måste ha förstått att han bröt mot lagen.

Nissinen misstänks att som jävig ha köpt utbildning­stjänster för över 74000 euro från ett företag där hans bror var styrelseor­dförande. Bolaget hade gett ledarutbil­dning till åklagare. CKP har slutfört förundersö­kningen i fallet. Kriminalin­spektör Erkki Rossi var fåordig om utredninge­n i juli. Han sade att inget annat ändrats än att Nissinen nu misstänks ha brutit mot tjänstepli­kten medvetet, inte genom oaktsamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland