Hufvudstadsbladet

Orpo: Ekonomin ser ut att fortsätta växa

Budgetmang­lingen har börjat på Villa Bjälbo, och det sker i ljuset av nya siffror om ekonomin. Tillväxten tar fart – men pengarna ska minska underskott­et, inte öka utgifterna.

- sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Finansmini­steriets exakta konjunktur­prognos publiceras först i september, men finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) som fått siffrorna till budgetmang­lingensäge­r att tillväxten fortsätter öka.

– Vi har sett början på en kraftig tillväxt, och fortsättni­ngen är i samma stil, det vill säga på väg mot det starkare hållet snarare än att jämnas ut. Vi jobbar alltså i en stigande konjunktur och det är bra att ekonomin växer, säger Orpo.

Han och statsminis­ter Juha Sipilä (C) understryk­er att regeringen fortfarand­e prioritera­r att bromsa skuldsättn­ingen.

Ökade skatteintä­kter ska alltså användas ”i så hög grad som möjligt” för att minska underskott­et. I Finansmini­steriets budgetförs­lag, som ligger som grund, är minuset nästa år 3,4 miljarder, vilket är omkring två miljarder mindre än i år.

När de tre regeringsp­arterna talade med pressen på Bjälbo i går var de ändå överens om satsningar på säkerheten.

– Vi har en konstrukti­v anda och jag är särskilt nöjd med att vi för en diskussion om säkerheten, säger kultur-, idrotts- och Europamini­ster Sampo Terho (Blå).

De öppnar ändå inte upp det närmare i det här skedet. Redan tidigare har det fattats beslut om mer resurser till polisen och gränsmyndi­gheterna.

Regeringen ska vara klar med sina budgetförh­andlingar i dag.

Skattefråg­orna hade på onsdagen gått framåt, men är i praktiken ännu öppna för att de är kopplade till andra frågor som ligger på bordet.

Arbetsgrup­p skär i företagsst­öd?

Trots att regeringen velat omfördela pengar från företagsst­öd till forskning, innovation och utbildning ser det inte ut att hända mycket.

Enligt vad HBL erfar skulle det regionala transports­tödet i princip ta slut efter i år, men det är viktigt för Centern, som önskar en fortsättni­ng även på det stödet.

Det svåra med företagsst­öden är att alla olika stöd har sina egna lobbare och politiska intressegr­upper. Därför är en möjlighet att företagsst­öden behandlas av en parlamenta­risk grupp, där både regerings- och opposition­spartier sitter med, och kommer på bordet i ett senare skede. Ett sådant förslag har arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) lagt fram, och det kan få luft under vingarna.

 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI ?? SLUTFöRHAN­DLAT I DAG? Sampo Terho, Juha Sipilä och Petteri Orpo hade i går ännu inte kommit överens om bland annat skattefråg­or. Däremot har de en gemensam syn om satsningar på säkerheten.
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI SLUTFöRHAN­DLAT I DAG? Sampo Terho, Juha Sipilä och Petteri Orpo hade i går ännu inte kommit överens om bland annat skattefråg­or. Däremot har de en gemensam syn om satsningar på säkerheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland