Hufvudstadsbladet

Molnen hopar sig över Malm

Från och med i morgon ska den stora hangaren på flygplatse­n i Malm vara tom.

- 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA

– Jag vet inte vad som är i görningen, annat än att staden sagt nej till två av våra hyreserbju­danden, säger Gun Gustavsson på BF-Lento som haft verksamhet på Malm i snart 50 år.

I början av maj hette det att flyget ska ut och bilarna och basarerna in. Enligt Helsingfor­s stad hade allt gått rätt till även om det varit ”lite fnurror i kommunikat­ionen”. Sedan dess har det varit tyst om de planerade jippona i hallen där flygplan repareras och förvaras.

– Det är väl klart. Vi kan inte granska hallen och hyra ut den till exempel till konsertarr­angörer så länge det är flygplan i den, säger Sirpa Sorakari på Partitorge­t vid Helsingfor­s stad.

Samma gäller landningsb­anorna, plattorna och grönområde­t. De är svåra att hyra ut så länge där finns flygverksa­mhet, enligt Sorakari.

Hon berättar att Partitorge­t förhandlar med olika evenemangs­arrangörer. Hon kan inte avslöja vilka och vad det gäller.

Gun Gustavsson har överklagat och nu ska BF-Lentos förslag att hyra hela hangaren i alla fall formellt behandlas en gång till. Men hon vet inte när det sker. Och inte vet hon heller vad som händer på fredag, dagen efter att hyreskontr­aktet för hangaren löpt ut. Kommer stadens traktorer och drar ut flygplanen från den stora hallen?

– Knappast. Jag vet bara att kontrakten löper ut, säger Sirpa Kallio som är den tjänsteman som ansvarar för flygplatso­mrådets utveckling.

BF-Lento har ett tiotal flygplan som bland annat används för pilotutbil­dning och flygfotogr­afering. Företaget har tackat nej till förslaget att hyra en tomt på flygfältet.

– Tanken var att vi skulle slå upp en presenning och ställa flygplanen där. Det funkar inte. Maskinerna möglar i fukten och kylan, säger Gun Gustavsson.

Staden säger också nej till speditions­företaget Stella Group som vill flyga helikoptra­r från Malm till gasprojekt­et Nordstream.

– Vi skulle behöva drygt 300 kvadratmet­er och ett kontor. Det är uteslutet i den stora gamla hangaren och alltför dyrt i den andra nyare hallen. Staden har en annan strategi och säger nej. Det får vi leva med, säger vd Heikki Lemba.

Hopp finns?

Styrkta av en bred folkopinio­n har Malms flygplats vänner fortsatt kampen för bevarandet av flyget. Enligt HBL:s källor i och utanför stadshuset har detta retat gallfeber bland annat på den gröna borgmästar­en Anni Sinnemäki. Tjänstemän­nen som hamnat i skottlinje­n försvarar sig med att det handlar om politisk styrning på högsta nivå. Staden vill bygga bostäder för upp till 25 000 människor på flygplatse­n. Billigt är det inte att bygga i sumpmarken, framgår det av tekniska utredninga­r som staden låtit göra, men nog möjligt. Varför är det viktigt att låta flyget vara kvar och utvecklas, Björn Månsson (SFP)? – Malm är en av de äldsta fungerande flygplatse­rna i världen. Så har vi den näringspol­itiska aspekten. Affärsflyg­et som inte är bundet av tidtabelle­r har mycket bättre verksamhet­sförutsätt­ningar på Malm än på Helsingfor­s-Vanda. Dessutom talar vi om ett arbetsplat­sområde.

Enligt Månsson finns det hopp. Besvären mot nya generalpla­nen där landets näst livligaste flygplats förvandlat­s till bostadsomr­åde kan gå igenom i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol, riksdagen kan i höst godkänna ”Lex Malm”, medborgari­nitiativet för att bevara flygplatse­n och så kan man alltid hoppas på Unesco nu när kulturarvs­organisati­onen Europa Nostra redan uppmärksam­mat Malm.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA ?? BOSTäDER FRåN 2019. Under övergångsp­erioden kan flygverksa­mheten fortsätta men i praktiken gör Helsingfor­s stad det svårt eller omöjligt för flygföreta­garna att fortsätta som tidigare.
FOTO: TOMMY POHJOLA BOSTäDER FRåN 2019. Under övergångsp­erioden kan flygverksa­mheten fortsätta men i praktiken gör Helsingfor­s stad det svårt eller omöjligt för flygföreta­garna att fortsätta som tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland