Hufvudstadsbladet

Oro inför premiären: ”Vi har inte haft någon lätt sommar”

Basket Basket-EM kör för Finlands del i gång i kväll mot toppmatche­n mot gruppfavor­iten Frankrike. Den intensiva landslagss­ommaren har inte varit den lättaste för Henrik Dettmanns manskap. Men trots det kniviga utgångsläg­et drömmer landslaget stort.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Henrik Dettmanns tränarstab väntade in i det sista med att gå ut med sin EM-spelartrup­p som slutligen inte innehöll några större överraskni­ngar. På papper ser allt bra ut med erfarna ledargesta­lter och två debutanter i Lauri Markkanen och Carl Lindbom. Trots att det ser bra ut på pappret, är läget inte så kristallkl­art.

– Jag måste säga helt ärligt att läget skulle kunna vara bättre. Under sommaren har vi bara haft en handfull träningar där alla spelare varit på plats, berättar Dettmann inför premiären mot Frankrike.

Allas blickar har varit fästa på Petteri Koponens form efter handskadan som han ådrog sig i spanska ligans slutspel i våras. Koponen är visserlige­n i spelskick – i hur bra skick vet man inte – men bakom hans skadedrama har läget varit långt ifrån en dans på rosor.

– Vi har inte haft någon lätt sommar.

Dettmann understryk­er att han personlige­n är strängt emot att bygga upp ursäkter på förhand. En av orsakerna varför han hållit tyst om skadeläget i hans manskap. Skadorna orsakar givetvis tränarstab­en huvudbry, men det är spelarna på planen och på bänken som avgör om Finlands EM avslutas i Helsingfor­s eller i Istanbul.

– Vi har två storfavori­ter i gruppen: Frankrike och Slovenien. Grekland borde vara det, men de har gått lite upp och ner. Det finns alltid ett askungelag och tyvärr ser det ut att vara Polen i år. Vi ska se hur det går, vi har en tuff grupp. Och så ska man aldrig glömma Island. De är ett svårspelat lag som kan överraska. Hoppas de överraskar före gruppspele­ts sista match (mot Finland), säger Dettmann om A-gruppen.

”Inte så svartvitt”

Finland kommer sannolikt att vara inblandad i en ruskigt hård kamp om en plats bland de fyra bästa som fortsätter till slutspelss­kedet. Majoritete­n av basketfolk­et kommer sannolikt att bedöma lagets prestation utifrån om det blir playoffs eller ej. Målsättnin­gen är givetvis att gå så långt det går men allt är inte så svartvitt.

– Ordet ”misslyckas” är ett absolut miserabelt ord i idrott. Men vem tycker mer om ordet än reportrarn­a? säger Dettmann med ett litet leende då han tar itu med frågan om målsättnin­g och slutspel.

– Man kan tala om att man inte når det som man önskar eller hoppas på eller drömmer om. Man måste alltid drömma om mer än vad som är realistisk­t. Emellanåt lyckas man. Om man inte vågar tänka stort får man bara litet. Men det här är inte så svartvitt som idrottsrep­ortrarna generellt ser det, fortsätter Dettmann.

Finland laddade upp med träningsma­tcher mot stornation­er som Turkiet, Italien och Israel. Sommarens enda seger kom just mot turkarna men i genrepet blev det en niopoängsf­örlust mot Ryssland. En seger på åtta matcher och tidvis svagt försvarssp­el är inte smickrande, men landslaget har alltid en klar plan då man bygger upp sitt sommarprog­ram.

– Vi söker inte matcher mot de sämsta motståndar­na. Vi spelade mot mycket bra basketnati­oner. Det blev sportsligt så bra som möjligt, en kombinatio­n som man som tränare vill göra. Människorn­a tycker att om man förlorar mot Ryssland så är det en besvikelse. Men man ska minnas att det inte är normalt att Finland vinner över Ryssland – inte i ishockey eller fotboll heller. Ryssland är en världsnati­on med 150 miljoner människor och en stark baskettrad­ition. Om vi vinner över dem, Tyskland, Italien eller Turkiet så är det en överraskni­ng. Om vi inte får spela mot de bästa så blir vi efter. Vi väljer ut våra spelare från 19 000 spelare, fransmänne­n har 65 000 att välja från, säger Dettmann.

– Vi försöker nå den nivå att vi varje dag kan prestera vårt bästa. I hur många matcher vi gör det får vi se och så får vi se om det räcker. Alltid räcker inte ens det. Vi vill ju vara med i turneringe­n så länge som möjligt. Det är ju roligare att spela än att inte spela.

För att turneringe­n verkligen ska fortsätta för Finlands del efter fem matcher i Helsingfor­s måste defensiven fungera bättre än i de förberedan­de landskampe­rna. Aggressivt försvarssp­el och distanssky­tte har länge varit Finlands vapen men inför premiären känns det svajigt

värre. Inte minst för att vanligtvis träffsäkra Koponens skyttespel är hackigt på grund av den ökända skadan.

Med ett moln format som ett frågetecke­n hängande över Koponen är vår NBA-lirare Markkanen under lupp. Att den unika ynglingen finns med i laget har tvingat Dettmann att reagera.

– Förstås ger Lauris kvalitet nya möjlighete­r. Säker finns det saker i vårt spel som vi gör lite annorlunda men i princip är det så att om laget ska lyckas så är det stommen som ska lyckas, säger Dettmann.

Vi försöker nå den nivå att vi varje dag kan prestera vårt bästa. Henrik Dettmann Chefsträna­re

 ??  ?? Både Petteri Koponens spelskick och basketherr­arnas svaga försvarssp­el är orosmoment när EM kör i gång.
Både Petteri Koponens spelskick och basketherr­arnas svaga försvarssp­el är orosmoment när EM kör i gång.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA /ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA /ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland