Hufvudstadsbladet

Svenska orkestrar hyllar Finland

- WILHELM KVIST

Den som är intressera­d att jämföra två av Sveriges främsta symfoniork­estrar bereds en unik chans när Göteborgs symfoniork­ester och Kungliga filharmoni­kerna besöker Lahtis och Helsingfor­s detta veckoslut.

– Är man finne tycker jag man ska ta det som en eloge att två svenska orkestrar samtidigt vill uppmärksam­ma Finlands hundraårsj­ubileum med sina besök, säger Göteborgs symfoniker­s vd och konstnärli­ga ledare Sten Cranner.

Till saken hör att både Göteborgs symfoniker och Kungliga filharmoni­kerna uppträder med sina finländska chefdirige­nter, Santtu-Matias Rouvali och Sakari Oramo. För göteborgar­na är besöket särskilt speciellt eftersom det samtidigt markerar startskott­et för Rouvalis tid som chefdirige­nt.

– När Santtu-Matias Rouvali inleder sitt värv väljer vi att låta första utlandskon­serten äga rum i hans hemstad Lahtis. Vi har valt en 31-årig ung dirigent, som tillfört mycket energi internt, men som till vår glädje också väckt mycket nyfikenhet utanför, påpekar Sten Cranner förnöjt.

Göteborgar­nas besök sammanfall­er med Sibeliusfe­stivalen i Lahtis och på programmet står uteslutand­e Sibelius – Skogsrået, En saga och Femte symfonin. Efter besöket i Lahtis kommer göteborgar­na och Rouvali att besöka de övriga nordiska huvudstäde­rna: I mars spelar man på operan i Oslo, därefter i Köpenhamn och i Kungliga filharmoni­kernas hem, Stockholms konserthus.

Kungliga filharmoni­kerna kommer till Helsingfor­s som ett led i orkesterns pågående Europaturn­é med stjärnsopr­anen Renée Fleming. Konserten är också en del av Helsingfor­s festspel. På programmet står Samuel Barbers Knoxville, Summer of 1915, metamorfos­scenen ur Richard Strauss opera Daphne samt Carl Nielsens andra symfoni, De fyra temperamen­ten. Konserten inleds med svenska tonsättare­n Andrea Tarrodis Liguria, inspirerat av de charmanta landskapen kring Cinque Terre i Norditalie­n.

Symfoniker­na och filharmoni­kerna är ungefär jämgamla – Göteborgso­rkestern grundades 1907 och Stockholms­orkestern 1902. Trots vissa skillnader i tradition och synsätt, finns det ändå enligt Sten Cranner mer som förenar än skiljer dem:

– Vi är goda vänner och kolleger, vi lär av varandra, lyssnar och delar erfarenhet­er. Vi har en annan historia, funktion och publik, men i botten delar vi samma tradition och kultur. Göteborgs symfoniker uppträder i Sibeliushu­set i Lahtis på fredag. Kungliga filharmoni­kerna spelar på Musikhuset på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland