Hufvudstadsbladet

Då man fått smak på landslaget är det där man vill spela, säger Fredrik Jensen.

En stor del av fotbollen handlar om vad som sker på det mentala planet och det gäller i allra högsta grad för landslaget. Det slår Fredrik Jensen fast inför VM-kvalmatche­n mot hajpade Island.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@hbl.fi

FOTBOLL I sin andra match i VM-kvalet föll Finland borta mot Island efter dramatiska slutminute­r. Exakt ett år och ytterligar­e fyra kvalförlus­ter senare är det dags för ett nytt försök.

Fredrik Jensen gör antagligen rätt i att ge den mentala biten en huvudroll inför matchen i Tammerfors.

– Det har talats mycket om finländsk fotboll och kvalitet. För oss gäller det att svänga på det hela och ta poängen. Först och främst handlar det om att följa vår plan i 95 minuter men också om det mentala och om hur mycket man vill vinna, säger Jensen.

Fredrik Jensen är att av de nyare ansiktena i landslaget. Efter två landskampe­r tidigare i år blev det i senaste kvalmatch, mot Ukraina, läge för honom att göra sin kvaldebut i A-landslaget.

I sitt första inhopp mot Österrike i våras gjorde 19-åringen mål direkt. När den trupp som nu är aktuell togs ut höjdes ett och annat ögonbryn då Jensens namn fanns på U21-listan och inte i landslaget som ska ta sig an Island och Kosovo. Blev du förvånad över att det inte var tänkt att du ska spela med Alandslage­t? – Hmm, tja, det är ju inte jag som fattar de besluten, man gör sitt bästa där man spelar, och jag var inställd på att göra det i U21-landslaget. Men det är klart att då man fått smak på landslaget är det där man vill spela.

Kort därpå kom ändå samtalet från landslagsl­otsen Markku Kanerva – ändrade planer på grund av skadeläget i truppen. Sagt och gjort och nya flygbiljet­ter köptes åt Jensen.

– Och nu är jag hemma i Finland och får dricka finsk mjölk, säger Jensen som till vardags håller till i den holländska ligan, närmare bestämt i Twente.

Twente som haft en tung start på säsongen, och där bröderna Fredrik och Richard Jensen nu ska få ytterligar­e finländskt sällskap i form av Thomas Lam.

– Det är alltid roligt att få någon man känner till laget! Jag tror att vi kommer att ha stor nytta av Thomas.

Twente har inlett säsongen med tre raka förluster och Jensen med att spela nittio minuter i samtliga matcher.

– Det är sagt att jag kommer att få mycket speltid. Nu gäller det att hålla feelisen uppe och bara tuta och köra. Laget har förändrats mycket sedan i fjol, tio gubbar har lämnat laget och lika många nya kommit till så det tar tid innan man hittar samspelet igen, säger Jensen.

Island publikfavo­rit

Just nu är det ligavardag som gäller på Twentes stadion i Enschede, men på samma stadion firades EMfest i somras eftersom det var här som de holländska damerna charmade fotbollsfo­lket genom att besegra England i semifinale­n och sedan Danmark i finalen.

– Det var häftigt att märka hur mycket holländarn­a brinner för fotbollen, sen spelar det mindre roll om det är damer eller herrar som spelar, säger Jensen.

I morgon är det stadion i Tammerfors som gäller – för andra gången under Jensens karriär. Ukrainamat­chen avgjordes på samma ort i och med renovering­en av Olympiasta­dion i Helsingfor­s.

– Jag har förstått att man sålt en hel del biljetter så nu är det upp till oss att ställa till med show.

Motståndar­na Island är åtminstone vana vid show och vid att vara en publikfavo­rit som får ut maximalt av sina resurser.

– Det är otroligt vilket lag de har på fötter med tanke på ett hur litet land det är frågan om. Där har vi mycket att lära oss. Det blir helt säkert en svår match, något annat kan vi inte räkna med.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / LINDA MANNER ??
FOTO: LEHTIKUVA / LINDA MANNER
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER ?? INGET LäTT MOTSTåND. Fredrik Jensen konstatera­r inför lördagens VM-kvalmatch att Finland har mycket att lära av Island och av hur landet med få invånare ändå fått ihop till ett topplag.
FOTO: LEHTIKUVA/LINDA MANNER INGET LäTT MOTSTåND. Fredrik Jensen konstatera­r inför lördagens VM-kvalmatch att Finland har mycket att lära av Island och av hur landet med få invånare ändå fått ihop till ett topplag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland