Hufvudstadsbladet

Det ska bli kriminellt att hjälpa papperslös­a

Mer pengar på polis och domstol i budgeten 2018

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Kyrkan må erbjuda härbärge åt papperslös­a, men privatpers­oner som i akt och mening gömmer människor som uppehåller sig illegalt i landet ska kunna straffas för sina handlingar.

Ett sådant lagförslag ska regeringen ha klart till våren, och det är bara en av de konkreta åt gärderna för en stramare flyktingpo­litik.

Andra exempel är att granska hotbilden för alla asylsökand­e som fått avslag, sätta högriskind­ivider i förvar och låta bli att höja flyktingkv­oten.

Det här presentera­de regeringen i samband med nästa års budget, där det dessutom finns tilläggsan­slag för inre och yttre säkerhet. Utöver de 98 miljoner som fanns i rambudgete­n för försvar, gräns och polismyndi­gheter får polisen, Skyddspoli­sen och rättsväsen­det 17 miljoner till.

Hjälper man en person som fått avslag på sin asylansöka­n att gömma sig undan myndighete­rna ska man framöver kunna straffas. Det beskedet lämnade regeringen i anslutning till budgetöver­enskommels­en.

– De som har fått avslag på sin asylansöka­n ska hotbedömas, och vid behov sättas i förvar. Och så ska det bli tydligare straffprax­is för att inhysa människor som uppehåller sig illegalt i landet, säger Simon Elo som leder Blå riksdagsgr­uppen.

Hotbedömni­ngen kompletter­ar det asylpoliti­ska programmet från 2015. Processen ska påbörjas i höst.

Regeringen säger att en individ som vid hotbedömni­ngen klassas som potentiell­t farlig ska kunna tas i förvar. Många har påpekat att det är möjligt att ta farliga personer i förvar också med dagens lagstiftni­ng.

– Jo, men jag tänker mig en situation lik den i Åbo. Polisen hade fått ett tips om att den misstänkte radikalise­rats. Kan man framöver konstatera att det finns belägg för sådana misstankar ska personen tas i förvar, säger Elo.

Riksdagsle­damoten Timo Korhonen (C) konstatera­r att nuvarande lag sällan tillämpas.

– Tanken är att sänka ribban, säger han.

Kyrkan får hjälpa

Mer eldfängt är att det ska bli straffbart att hjälpa asylsökand­e som fått avslag, så kallade papperslös­a, att gå under jorden och stanna här illegalt.

– Vi förbereder oss för hösten och vintern då allt fler asylsökand­e väntas få ett negativt besked. Här finns risken för att de går under jorden och uppehåller sig illegalt i landet, vilket inte är önskvärt, säger Simon Elo.

Han tillstår att exempelvis kyrkans benägenhet att öppna sina dörrar för att ge människor i en sådan här situation kost och logi inte står i strid med lagstiftni­ngen. Han vill ändå precisera lagen, och göra klart vad som är straffbart.

– Jag avser folk som aktivt hjälper papperslös­a att gömma sig för myndighete­rna. Sådant kunde överskrida gränsen för straffbarh­et.

Timo Korhonen säger att frågan är oerhört svår.

– Om kyrkan öppnar sina dörrar för att hjälpa en utsatt kan det under inga omständigh­eter vara straffbart. Det blir väl närmast fråga om fall där någon med vett och vilja försöker hota rättsstats­principen genom att gömma undan någon annan.

Simon Elo säger att regeringen senast på våren måste ha ett lagförslag till pappers.

– Det är inte i de asylsökand­es intresse att de stannar kvar illegalt. Det ökar risken för att de blir utnyttjade, till exempel på arbetsmark­naden.

På kvotfronte­n intet nytt

Regeringen har beslutat att inte höja flyktingkv­oten. Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) hade föreslagit en höjning från 750 till 1 050, men så blir det inte. Det är en besvikelse för Finlands flyktinghj­älp. Nyligen vädjade 40 organisati­oner och över 11 000 finländare om att höja kvoten.

– Att omplacera flyktingar är ett av de bästa sätten att hjälpa dem som har det sämre ställt. Av alla världens flyktingar lever 84 procent i utveckling­sländer, och till exempel Uganda har tagit emot 1,3 miljoner flyktingar. Det rika Finland har råd att göra mer och höja kvoten, säger verksamhet­sledaren Annu Lehtinen.

Ida Schauman, expert vid Flyktinghj­älpen, påpekar att Norges flyktingkv­ot är 3 120 och att Sverige har höjt sin till 5 000.

– Finland hade inte höjt sin kvot mycket om regeringen följt inrikesmin­isterns förslag, säger hon.

Timo Korhonen säger inte om Centern hade velat höja kvoten.

– Det viktiga var att vi nådde ett beslut. Simon Elo är nöjd med beslutet. – Det finns ingen orsak att höja kvoten. Finland har tagit emot fler flyktingar från EU-kvoten än många andra. Vi har gjort vårt. Märkväl att alla EU-länder inte ens har en flyktingkv­ot.

Pengar till polisen

Regeringen ska också justera lagstiftni­ngen så att den som har dubbelt medborgars­kap och gör sig skyldig till terrordåd ska förlora sitt finska medborgars­kap. Därtill utlovas 17 miljoner euro för att trygga den inre säkerheten. Av summan viks 12 miljoner för att upprätthål­la polisens operativa prestation­sförmåga och utrustning, samt till Skyddspoli­sen. Resten går till förvaltnin­gsdomstola­rna för att de snabbare ska kunna behandla besvär som anförts på negativa asylbeslut.

– Vi vill utvisa alla som dömts för terrorbrot­t. Det är klart att vi inte fullständi­gt kan förhindra våldsbrott i ett öppet samhälle, men vi gör vad vi kan för att trygga säkerheten och förhindra terrordåd, säger Elo.

Han lovar också att regeringen ska justera utlännings­lagen och lagen om medborgars­kap så att man, utifrån ett nationellt säkerhetsi­ntresse, kan inhibera uppehållst­illstånd, utfärda inreseförb­ud, återta medborgars­kap och inhibera flyktingst­atus.

– Alla dessa åtgärder är nödvändiga för finländarn­as säkerhet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? VILL HA LAGFöRSLAG TILL VåREN. – Det är inte i de asylsökand­es intresse att de stannar kvar illegalt. Det ökar risken för att de blir utnyttjade, till exempel på arbetsmark­naden, säger Simon Elo (Blå).
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN VILL HA LAGFöRSLAG TILL VåREN. – Det är inte i de asylsökand­es intresse att de stannar kvar illegalt. Det ökar risken för att de blir utnyttjade, till exempel på arbetsmark­naden, säger Simon Elo (Blå).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland