Hufvudstadsbladet

Estrid får sällskap av Milo i bokklubben

På måndag startar den andra säsongen av Estrids populära bokklubb. Nytt för i höst är att Estrid har fått en kollega, då 11-åriga Milo Laurent stiger in i rutan och gör vartannat inslag.

-

Estrid Airas, 12 år, står inte längre ensam värd för sin egen bokklubb. Videoserie­n som hade premiär förra hösten har fått en till programled­are, Milo Laurent. I höst kommer de två turvis att intervjua finlandssv­enska barnboksfö­rfattare och ställa både egna och andra barns frågor om hur man skriver och illustrera­r böcker.

Videoserie­ns skapare och manusförfa­ttare Sanna Sofia Vuori är nöjd över att bokklubben nu har två förgrundsg­estalter.

– Estrid är oerhört duktig på att intervjua gäster, prata om böcker och leda hela showen och det var otroligt roligt att göra säsong ett. Men visst blev det lite tungt för henne, det är mycket jobb bakom varje avsnitt. Så det känns bra att vi har fått med Milo i programmet, säger Vuori.

Det är Vuori som i samarbete med de unga programled­arna har valt ut gästerna och bokat in deras besök. I höst kommer vi att få träffa sju finlandssv­enska författare eller illustratö­rer och en rikssvensk, då mannen bakom de superpopul­ära LasseMajab­öckerna Martin Widmark är en av gästerna i november.

Bakom varje avsnitt ligger ungefär tre dagars arbete i studion. Det är Vuori som har skrivit manuset, men

barnen har rätt fria händer att prata på om det som intressera­r dem själva. Estrid fick i fjol mycket beröm för sitt sätt att tala med publiken, inte till den, och för att hon var påläst och kunnig.

Den nya kollegan, ett år yngre Milo Laurent, följde med bokklubben i fjol, blev intressera­d och tog själv initiativ till att bli en av showens programled­are.

– Milo var aktiv och tog med hjälp av sin mamma kontakt med oss. Vi intervjuad­e Milo och tyckte att han skulle passa i programmet, säger Vuori.

Gillar humor och fantasy

Milo Laurent läser själv massor av böcker, inte bara barnböcker utan också sådant som är skrivet för en vuxen publik, som Jan Guillous Arn-serie, Hungerspel­en och svenske Jonas Jonassons böcker. Han gillar också att se filmversio­nen av redan lästa böcker.

Så här berättade han själv om sitt bokintress­e i mars, då det blev klart att han blir den andra programled­aren i bokklubben:

– Det är roligt då man får se historiern­a på film, så man ser hur allt ser ut. Ibland blir jag lite besviken, för man kan inte få med allt som finns i en bok på film. Boken är alltid bättre än filmen!

Om han själv fick välja en författare att intervjua skulle valet falla på finlandssv­enska fantasyför­fattaren Maria Turtschani­noff.

– Hennes böcker tycker jag massor om, säger Milo.

Det är inte bara Estrid och Milo som kommer till tals i videoprogr­ammet, utan också tio andra bokintress­erade barn. Varje avsnitt inleds nämligen med bokpratarn­a, där tre fyra barn diskuterar några utvalda böcker av den aktuella författare­n, som senare i programmet blir intervjuad.

petra.miettinen@ksfmedia.fi

PETRA MIETTINEN

 ??  ?? Både Estrid Airas och kommer de att intervjua bland andra Tove
Både Estrid Airas och kommer de att intervjua bland andra Tove
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NINA NORDSTRöM ?? hennes nye programled­arkollega Milo Laurent läser massvis med böcker. I höstens säsong av Estrids bokklubb Appelgren, Kasper Strömman och Malin Kivelä.
FOTO: NINA NORDSTRöM hennes nye programled­arkollega Milo Laurent läser massvis med böcker. I höstens säsong av Estrids bokklubb Appelgren, Kasper Strömman och Malin Kivelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland