Hufvudstadsbladet

Cyklister gör tummen upp för Norra banan

Norra banan löper som en blodåder längs järnvägsrä­lsen mellan Böle och Kottby. Den nyöppnade, mörkröda cykel- och fotgängarl­eden kostade staden 5,7 miljoner euro och sparar cyklister ungefär en minut i tramptid jämfört med den gamla skogsrutte­n.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531 tobias.pettersson@ksfmedia.fi

I går morse öppnades den nya, 1,6 kilometer långa snabbleden för cyklister mellan Böle och Kottby. Prislappen för bygget ligger på 5,7 miljoner och cyklistern­a sparar ungefär en minut i tramptid. Jämfört med den gamla rutten som delvis gick uppe i skogen är Norra banan plattare, rakare och säkrare. Den är en del av stadens strävan att göra Helsingfor­s till en mer cykelvänli­g stad.

Den rödfärgade, nylagda asfalten glänser i det stilla sensommarr­egnet. Strax norr om Hartwallar­enan startar det senaste tillskotte­t i Helsingfor­s växande cykelledsn­ätverk, Norra banan, som förbinder Böle med Kottby.

Stråket på 1,6 kilometer löper parallellt med järnvägsrä­lsen. På väg norrut från Böle har cyklisten alltså förbipasse­rande tåg och depåer på vänster hand, på höger hand bergväggar och blandskog, där höstfärger­na redan glimtar till.

Cykelfiler­na är två meter breda i båda riktningar­na, och kompletter­as av en lika bred och tydligt avgränsad fotgängarf­il.

Om man vill vara i skogen kan man väl lika gärna åka till Noux.” Antti Niemi pensionär och cyklist, Åggelby

Inga hårnålskur­vor

Norra banan som öppnades i går ersätter den tidigare rutten som ligger alldeles intill, men som slingrar sig genom Louhiparke­ns skogsdunga­r. Där är sluttninga­rna ställvis rätt branta och kurvorna snäva. Bland annat därför verkar de cyklister som är ute och testar banan under premiärdag­en nöjda med nysatsning­en. Norra banan är mestadels lika platt som en autostrada i Nederlände­rna.

– Det känns behändigt och säkert. Färre backar och rakare väg, säger pensionäre­n Antti Niemi.

Niemi, bosatt i Åggelby, har trampat sträckan mellan Kottby och Böle i stort sett varje vardag i tjugo års tid. Pensionärs­livet har inte ruckat på cykelrutin­erna.

– Varje dag brukar jag cykla till biblioteke­t i Böle för att läsa tidningarn­a. Sedan tar jag en simtur i Backasbrin­kens simhall och trampar tillbaka igen. Tidigare valde jag ibland cykelvägen intill Tusbyleden för att slippa backarna i skogen, men nu behöver jag inte längre fundera på det. Jag vet inte om den nya rutten är så värst mycket snabbare, men för mig spelar den saken ingen större roll, säger Niemi.

Snäppet kvickare

En testcyklin­g som Helsingin Sanomat genomförde visade att den nya rutten är ungefär en minut snabbare än den gamla. En inte alldeles billig tidsbespar­ing med tanke på att byggkostna­derna närmar sig 5,7 miljoner euro. Men staden framhåller att den nya leden förbättrar tryggheten samtidigt som den gör cykeltrafi­ken smidigare och mer lockande för dem som dagligen ska in till centrum.

I motsats till flera andra byggprojek­t i Helsingfor­s blev Norra banan färdig ungefär en månad i förtid och har dessutom hållit sig inom budgetens ramar.

Banan är en del av Helsingfor­s övergripan­de strävan att göra trafikarra­ngemangen till och från innerstade­n mer cykelvänli­ga. Det är meningen att banan i framtiden ska förlängas norrut mot Kervo, men också söderut mot centrum.

I dagens läge rör sig ungefär tusen cyklister om dygnet på sträckan Kottby–Böle under cykelsäson­gen. Staden räknar med att antalet kommer att fördubblas fram till år 2025.

Att den nya rutten går precis bredvid tågbanan stör åtminstone inte Antti Niemi, som i stadig takt trampar hemåt mot Åggelby.

– Jag har sett att en del insändarsk­ribenter beklagat sig över att den nya rutten inte går genom skogen. Det förstår jag inte riktigt. Det är ju ett kort vägavsnitt, och om man vill vara i skogen kan man väl lika gärna åka till Noux i stället, tycker Niemi.

Den officiella öppningsce­remonin för Norra banan hålls torsdagen den 28 september. Före det ska vägrenarna putsas upp på sina ställen. Bland annat ska lite gräs planteras och några stubbar röjas undan.

”På banan är cyklisten kung”, skriver staden i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? MELLAN SKOG OCH RäLS. Norra banan på 1,6 kilometer löper mellan Louhiparke­n och järnvägssk­enorna. Tanken är bland annat att göra cykelalter­nativet mer lockande för dem som pendlar mellan norra Helsingfor­s och centrum varje vardag.
FOTO: LEIF WECKSTRöM MELLAN SKOG OCH RäLS. Norra banan på 1,6 kilometer löper mellan Louhiparke­n och järnvägssk­enorna. Tanken är bland annat att göra cykelalter­nativet mer lockande för dem som pendlar mellan norra Helsingfor­s och centrum varje vardag.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Pensionäre­n Antti Niemi trampar varje dag mellan Kottby och Böle. Han var tidigt ute med att testa den nya cykelleden och tycker att den är värd sitt pris. Att tågen visslar förbi precis intill stör inte Niemi.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Pensionäre­n Antti Niemi trampar varje dag mellan Kottby och Böle. Han var tidigt ute med att testa den nya cykelleden och tycker att den är värd sitt pris. Att tågen visslar förbi precis intill stör inte Niemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland