Hufvudstadsbladet

Nu kommer vaccinet mot vattkoppor

Nu i september kör vaccinerin­gen mot vattkoppor i gång bland de finska barn som ännu inte fyllt 12. Under hösten kommer skolhälsov­ården och rådgivning­arna därför att kontakta föräldrarn­a till de här barnen och ställa frågor om vattkoppor och vaccin.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370 annika.rentola@ksfmedia.fi

Vaccinerin­g mot virussjukd­omen vattkoppor har införts i det nationella vaccinerin­gsprogramm­et. Därför gäller det nu för föräldrar till skolbarn som varken haft sjukdomen eller fått vaccin mot den att ta ställning till vaccinerin­g.

De flesta vuxna finländare och många barn har haft vattkoppor, men bland barnen finns de som varken insjuknat eller vaccinerat­s. Det är den gruppen myndighete­rna vill nå. Metoden är att ställa frågorna till föräldrarn­a via skolor och barnrådgiv­ningar. Formen är fri. Vissa kommer alltså att få en blankett att fylla i via kommunikat­ionskanale­r av typen Wilma, andra får svara på frågor när de besöker rådgivning­en.

– Vi har cirka 300 000 barn i den åldersgrup­p som ska tillfrågas och av de barnen har cirka 30 000 varken insjuknat eller vaccinerat­s, säger överläkare Tuija Leino på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Två doser

För att smittskydd­et ska fungera så bra som möjligt ges två sprutor.

– Den första dosen föråldras inte så att man skulle behöva minnas att ta den andra inom en viss tid. Däremot rekommende­rar vi att man har ett uppehåll på minst tre månader mellan den första och den andra sprutan, säger Leino.

Orsaken är att de levande försvagade virus som finns i vaccinet behöver tid på sig för att locka fram ett tillräckli­gt starkt sjukdomsmo­tstånd i kroppen. När det byggts upp ordentligt fungerar den andra sprutan som förstärkni­ng. Det finns barn som fått den första sprutan privat. Hur ska de familjerna göra nu? – Om barnen är under 12 kan familjerna be om den andra sprutan inom det nationella programmet. Hur gör den som redan fått en dos vaccin, men med en annan produkt än den som ingår i programmet? – De olika tillverkar­nas produkter kan användas tillsamman­s så det har ingen betydelse att tillverkar­en av vaccinet varit en annan den första gången. Hur gör man om man inte är säker på om barnet haft vattkoppor eller inte? – Vaccinet kan ges också om man haft vattkoppor. Det egna immunförsv­aret brottar då bara ner vaccinets försvagade virus.

Bältrossky­dd

Förutom att vaccinet mot vattkoppor ger ett skydd mot just vattkoppor har det också betydelse senare i livet. En av tre som haft vattkoppor drabbas nämligen i något skede av livet av den ofta smärtsamma sjukdomen bältros, som visar sig som sjuka blåsor i ett bälte på ena sidan av kroppen.

Bältros drabbar normalt först efter att man fyllt 50, men är en vanlig plåga bland äldre personer. Orsaken är att en tidigare vattkoppss­mitta lämnat efter sig virus i kroppen. Dessa virus kan aktiveras senare och ger då upphov till bältros.

– De barn som nu får vaccin mot vattkoppor skyddas också till 80 procent mot bältros. Helt hundraproc­entigt är detta bältrossky­dd inte, för också vaccinets virus kan i vissa fall orsaka bältros enligt samma mekanism som själva vattkoppor­na gör det, men det är sällsynt, säger Leino.

För tillfället har hälsomyndi­gheterna börjat fundera på om det kunde vara värt att erbjuda den åldrande befolkning­en ett specifikt vaccin mot just bältros. Orsaken är att ett nytt är under utveckling.

– Det enda vaccin som finns att få mot bältros just nu är inte särskilt effektivt, men visar det sig att det nya vaccinet är bra och sparar pengar genom att förhindra sjukdomen så kan det i något skede platsa i ett vaccinatio­nsprogram för äldre.

Vägen till nationell bältrosvac­cinering är ändå flera år lång. Innan man kommer så långt gäller det att testa produktsäk­erheten och nyttan. För myndighete­rna handlar det om

att kunna köpa hälsoeffek­ter till ett rimligt pris.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? OCKSå VID SMITTA. Vaccin mot vattkoppor kan ges upp till tre dagar efter att man smittats med själva sjukdomen. Erfarenhet­er från USA och Japan visar att vaccinet då fortfarand­e ger skydd mot sjukdomen i nio fall av tio.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N OCKSå VID SMITTA. Vaccin mot vattkoppor kan ges upp till tre dagar efter att man smittats med själva sjukdomen. Erfarenhet­er från USA och Japan visar att vaccinet då fortfarand­e ger skydd mot sjukdomen i nio fall av tio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland