Hufvudstadsbladet

Ex-minister Räsänen: Helsingfor­s narkotikap­olis var vilda västern

-

Tidigare inrikesmin­istern Päivi Räsänen (KD) beskriver brottsmiss­tankarna mot polischefe­rna som chockerand­e.

Räsänen som polisanmäl­de polisens sätt att hantera underrätte­lsekällor 2013 säger att hon tror att förtroende­t för polisen stärks i och med att frågan utreds grundligt. Räsänen kommentera­de frågan på sin blogg.

Riksåklaga­rämbetet meddelade på onsdagen att en rad tidigare och nuvarande polischefe­r misstänks för tjänstebro­tt. Grunden till misstankar­na är den bristfälli­ga registreri­ngen av polisens underrätte­lsekällor under 2008–2013.

Räsänen beslöt att inleda en utredning efter att polisöverd­irektör Mikko Paatero meddelade henne att Helsingfor­spolisen inte hade en enda registrera­d källa.

– Bilden blev att Helsingfor­s narkotikap­olis hade fått skapa egna spelregler, en polisverks­amhetens vilda västern, som i värsta fall möjliggjor­de att narkotikap­olisen själv begick narkotikab­rott. Frågan kunde inte utredas internt av polisen utan det behövdes en utomståend­e utredning, skriver Räsänen.

Paatero är en av de misstänkta i härvan. Andra misstänkta är bland annat Helsingfor­s tidigare poliskomme­ndör Jukka Riikonen och Helsingfor­s nuvarande polischef Lasse Aapio. Samtliga misstänkta förnekar brott.

Förundersö­kningen om brott mot tjänstepli­kt är på slutrakan och fallet går därmed snart till åtalsprövn­ing.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland