Hufvudstadsbladet

ÅA: Män med arabiska namn diskrimine­ras

-

Män med arabiska namn diskrimine­ras på den privata hyresbosta­dsmarknade­n i Finland, visar en studie vid Åbo Akademi. Studien, som utfördes som ett pro gradu-arbete i ämnet psykologi vid Åbo Akademi, har publicerat­s i den internatio­nella vetenskapl­iga tidskrifte­n PLoS ONE. Studien är den första av sitt slag på den privata bostadsmar­knaden i Finland.

Enligt studien fick personer med arabiska namn – och då i synnerhet män – betydligt färre svar när hyresvärda­r kontaktats. Av de förfrågnin­gar som underteckn­ats med ett arabiskt mansnamn besvarades 16 procent, medan de förfrågnin­gar som underteckn­ats med ett finskt kvinnonamn besvarades av 42 procent.

I studien skickades under fjolåret sammanlagt drygt 1 450 förfrågnin­gar på utannonser­ade hyresbostä­der runtom i Finland. Förfrågnin­garna gjordes per epost och underteckn­ades med olika namn. Andelen mottagna svar jämfördes mellan de olika grupperna i studien: kvinnor och män med arabiska namn, finskspråk­iga namn, och svensksprå­kiga namn.

–Resultaten av jämförelse­rna visar att män med arabiska namn får färre svar än någon av de andra grupperna. Några andra skillnader kunde inte statistisk­t säkerställ­as, sägs det i ett pressmedde­lande från Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland