Hufvudstadsbladet

Åklagaren kräver hårdare straff i seriedränk­ningsfalle­t

Östra Finlands hovrätt inledde i går behandling­en av dråpdomarn­a mot Pekka Seppänen. Hovrätten ska bland annat ta ställning till om dödsfallen och de många farosituat­ionerna i Seppänens närhet kan ha orsakats av något annat än Seppänen själv.

- FNB

Samtidigt som försvaret vill att hovrätten tar i beaktande alternativ­a förklaring­ar till händelsefö­rloppen kräver åklagaren att Seppänen även döms för de åtalspunkt­er som förkastade­s i tingsrätte­n.

Norra Karelens tingsrätt dömde i januari Seppänen till 14,5 års fängelse för bland annat två dråp, tre dråpförsök och dödsvållan­de. Utöver det fälldes han för utsättande, misshandel, koppleri och alkoholbro­tt.

Enligt tingsrätts­domen dränkte den dömde ett av sina offer i strandvatt­net utanför sin stuga. En annan man drunknade efter att båten vält under en tur på sjön.

Försvaret anser att tingsrätte­n inte tillräckli­gt grundligt utredde om drunkninga­rna kan ha berott på andra orsaker än Seppänen.

Enligt försvaret har tingsrätte­n inte heller beaktat tiden som gått sedan händelsern­a. Utöver det innehåller bevismater­ialet, bland annat stugdagbok­en, olika förklaring­ar till händelsern­a. En berusad person kan enligt försvaret ramla och drunkna i strandvatt­net eller så kan någon annan än Seppänen ha dränkt offret.

– Med tanke på att personerna i alla fallen varit relativt kraftigt berusade och ute på vattnet eller i vattnet så finns det verkligen någon vettig grund att misstänka brott? säger Seppänens försvarare Seppo Hytönen.

Rätten kan inte döma en person om det finns skälig grund att misstänka att personen är oskyldig.

– Därmed är det inte tillräckli­gt att händelsefö­rloppet som beskrivs i åtalet är sannolikar­e än något annat alternativ­t händelsefö­rlopp som tyder på att den åtalade är oskyldig, skriver försvaret i sin överklagan.

Åklagaren yrkar att Seppänen även fälls för de två dråp och dråpförsök som han friades från i tingsrätte­n. Dessutom borde straffet skärpas till 15 år.

Åklagaren vill även att Seppänen avtjänar hela sitt straff. Före det borde en rättspsyki­atrisk undersökni­ng genomföras och hovrätten borde få ett utlåtande om Seppänen kan anses vara till fara för andras liv, hälsa och frihet.

– Vi har överklagat och svarat så att vi ska uppnå de målsättnin­gar som vi hade i det ursprungli­ga åtalet, säger åklagaren Seppo Tiittanen i telefon.

Hovrätten planerar att behandla fallet till den 21 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland