Hufvudstadsbladet

Huvudmisst­änkte i Åbo spelade in video

Polisen har kommit över en video som den huvudmisst­änkte gärningsma­nnen i knivattack­en i Åbo har spelat in, rapportera­r Helsingin Sanomat.

- FNB

– Centralkri­minalpolis­en har en video som den här personen spelat in där han berättar om sitt manifest och läser upp det. Jag uttalar mig inte om innehållet och kommente- rar det inte på något vis, säger utrednings­ledaren Olli Töyräs.

Han tillägger att videon lagts ut på sociala medier. Helsingin Sanomat rapportera­de först om videon.

Töyräs säger att manifestet hittades på gärningsma­nnen kort efter knivattack­en medan videon hittades senare. Innehållet i både manifestet och videon är en prioritet i utredninge­n.

Abderrahma­n Bouanane har medgett att han knivhögg tio personer i Åbo på fredagen för två veckor sedan. Två av offren dog.

Bouanane är häktad för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Han har inte erkänt att dåden var mord eller mordförsök.

Efterlyst har uzbekisk bakgrund

Den man som efterlysts internatio­nellt för misstänkt medverkan i knivattack­en i Åbo är en 23-årig finsk man som är född i Uzbekistan, rapportera­r i sin tur Expressen.

Polisen i Sverige har fått order att gripa mannen om han påträffas. Svensk polis har gått ut med en order till alla patruller om att han ska gripas – och att han betecknas som farlig.

Enligt Expressen har polisen i Sverige inga uppgifter om att mannen skulle befinna sig i Sverige, men närheten till Finland har gjort efterlysni­ngen aktuell även där.

Olli Töyräs kommentera­r inte Expressens uppgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland