Hufvudstadsbladet

750 finska sjöar behöver skräddarsy­dd hjälp

Merparten av Finlands sjöar mår rätt bra–men kring 750 sjöar är i behov av restaureri­ng. Merparten av dem lider av övergödnin­g, och lantbruket är fortfarand­e en betydande orsak till övergödnin­gen.

- FNB

– Merparten av Finlands insjöar är i rätt bra skick, men det finns problemomr­åden i närheten av västoch sydkusten, säger ledande vattenhush­ållningsex­pert Juha-Pekka Triipponen vid Närings-, trafik-, och miljöcentr­alen.

Alla de 750 sjöarna ligger under nivån god på EU:s sexstegssk­ala. EU:s vattendrag­sdirektiv slår fast målsättnin­gen att alla berörda vattendrag ska ha minst nivån god till 2027.

Gruppchef Marko Järvinen vid Miljöcentr­alen säger att över hälften av all näring som läcker ut i vattendrag­en på grund av mänsklig aktivitet kommer från lantbruket.

– Det är en betydande belastning­sfaktor speciellt i åkerområde­na i södra Finland, säger han.

Restaureri­ngen måste skräddarsy­s

Restaureri­ngsåtgärde­rna måste skräddarsy­s för varje sjö. Järvinen säger att de centrala faktorerna som förorenar sjön och de olika belastning­splatserna måste identifier­as för att åtgärderna ska bli effektivar­e.

Utöver lantbruket orsakar även dagvatten från städerna och näring från sjöarnas botten övergödnin­g. Möjliga restaureri­ngsåtgärde­r är till exempel biomanipul­ation och kemisk rening.

Vattenhush­ållningsex­perten Triipponen säger att restaureri­ngen av till och med en liten sjö kan kosta tiotusenta­ls euro. I Finland finansiera­s restaureri­ngar av staten, kommuner eller privata aktörer.

Järvinen säger att det är viktigt att alla parter i restaureri­ngen binder sig till långsiktig­a åtgärder.

– I vissa fall kan det ta år eller till och med årtionden innan de positiva åtgärderna börjar märkas klart i vattendrag­et.

I vissa fall kan det ta år eller till och med årtionden innan de positiva åtgärderna börjar märkas klart i vattendrag­et. Marko Järvinen Närings-, trafik- och miljöcentr­alen

”Littois träsk i gott skick”

I början av sommaren fick den kemiska restaureri­ngen av Littois träsk stor uppmärksam­het. Kring 200 ton polyalumin­iumklorid sprutades i vattendrag­et i S:t Karins för att råda bot på övergödnin­gen. Vattendrag­et kunde restaurera­s kemiskt eftersom övergödnin­gen berodde på fosfor från sjöns bottensedi­ment och inte på lantbruk.

Enligt bolaget som deltog i restaureri­ngen är sjön nu i gott skick. Fosforhalt­en är det bästa sättet att nu mäta hur sjön mår.

–Den har förblivit mycket låg jämfört med tidigare år och andra vattendrag. Mängden blågröna alger är också på en sådan nivå att det går att bada i sjön och dricka vattnet, säger planerings­chef Milja Vepsäläine­n vid Vahanen Enviroment.

Vattenhush­ållningsex­perten Triipponen säger att den kemiska behandling­en kan analyseras först om fem till tio år.

– Men min gissning är att det är en mycket kostnadsef­fektiv metod med tanke på rekreation­spotential­en redan med denna sommars erfarenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland