Hufvudstadsbladet

Vattkoppor och vaccin

-

●●Från denna höst ingår vaccin mot vattkoppor i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et. Det ges gratis till de barn som är födda 1.1.2016 eller senare. De elever som börjat i lågstadiet­s femte klass i höst kan få vaccinet om de inte redan haft vattkoppor. Också de sjätteklas­sare som fortfarand­e är 11 år när vaccinerin­garna nu inleds under hösten kan få vaccinet. Barn under 1,5 år vaccineras inte.

●●För att en person som inte haft vattkoppor ska få ett skydd mot sjukdomen behövs ett vaccin som ges i två doser. Det vaccin som används heter Varivax och kostar kring 75 euro per dos på apoteket. Det innehåller försvagade levande vattkoppsv­irus och hjälpsubst­anser, men inga förstärkni­ngsämnen. Injektione­rna ges i låret eller överarmen.

●●Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommende­rar även personer som fyllt 12 men inte haft vattkoppor att ta vaccinet på egen bekostnad eftersom vuxna ofta blir mycket sjukare än barn av vattkoppss­mitta.

●●Vattkoppor är en virussjukd­om som orsakar feber och kliande vätskefyll­da blåsor på huden. Viruset förökar sig i blåsorna, men också i lever och mjälte. Vattkoppor kan ge följdsjukd­omar som utbredda bakteriein­fektioner i huden, hjärninfla­mmation och lunginflam­mation. Vattkoppor i början av graviditet­en kan skada fostrets ögon, huvud, armar och ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland