Hufvudstadsbladet

Humanitär kris efter monsunregn

De våldsamma monsunregn­en över södra Asien fortsätter att skörda dödsoffer. Mångmiljon­städerna Bombay och Karachi har de senaste dagarna lamslagits av översvämni­ngar. Avskurna vägar, raserade hem och förstörda skördar lämnar hundratuse­ntals människor i be

- FNB–TT

Sammanlagt har fler än 1 200 människor omkommit i de senaste veckornas översvämni­ngar i Indien, Bangladesh och Nepal. Internatio­nella Rödakorsko­mmittén (ICRC) och Röda halvmånens internatio­nella federation (IFRC) talar om den värsta humanitära krisen i regionen på flera år. Hundratuse­ntals människor är i behov av nödhjälp sedan byar isolerats och hus raserats.

Även Pakistan har drabbats av översvämni­ngar. Många områden i landets största stad Karachi, med över elva miljoner invånare, står under vatten sedan regnet började vräka ner på onsdagskvä­llen. Flera människor har mist livet när de fått ström genom kroppen, bland annat en ung flicka som dog i en elolycka i sitt hem, rapportera­r tidningen Dawn.

Norra Karachi rapportera­s ha fått närmare en meter regn det senaste dygnet och enligt prognosern­a ska regnandet fortsätta.

Tvingades vada hem

Indiens finanscent­rum Bombay fick i tisdags nästan en månads genomsnitt­snederbörd på ett dygn, runt 130 millimeter. Lokaltågen stoppades och bilförare tvingades överge sina bilar och vada hem genom midjehögt vatten, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

En man hittades död i sin bil som han vägrade lämna. Polisen tror att han dog av kolmonoxid­förgiftnin­g efter att ha haft motorn och luftkondit­ioneringen i gång. Bombaypoli­sen går därför ut med råd till förare som fastnat i vattenmass­orna, rapportera­r Times of India.

Minst 18 människor dog när ett fyravåning­shus rasade samman i det tätbefolka­de området Bhendi Bazaar i Bombay på grund av regnet. Ytterligar­e över 20 människor tros vara instängda i rasmassorn­a.

Barn utan skola

Över fyrtio miljoner människor bedöms vara berörda av översvämni­ngarna som orsakat stora skador på skördar och infrastruk­tur i regionen. Runt 18 000 skolor har förstörts eller skadats, vilket enligt Räd da Barnen innebär att runt 1,8 miljoner inte kan gå till skolan.

– Vi har inte sett så här omfattande översvämni­ngar på åratal, och utbildning på lång sikt för ett enormt stort antal barn är i fara, säger Rafay Hussain, chef för Rädda Barnen i den indiska delstaten Bihar, till tidningen The Guardian.

I låglänta och tätbefolka­de Bangladesh har monsunregn­en dränkt mer än tredjedel av landets yta.

– Jag kunde inte hitta en enda torr landremsa, sade Matthew Marek, chef för Röda Korsets och Röda Halvmånens katastrofi­nsatser i Bangladesh, till Reuters efter en flygtur över de värst drabbade områdena tidigare i veckan.

 ?? SHAHZAIB AKBER
FOTO: EPA/ ?? HUSTöMNING. En invånare i Pakistans huvudstad Karachi jobbar frenetiskt för att tömma sitt översvämma­de hus på vatten efter de våldsamma regnen
SHAHZAIB AKBER FOTO: EPA/ HUSTöMNING. En invånare i Pakistans huvudstad Karachi jobbar frenetiskt för att tömma sitt översvämma­de hus på vatten efter de våldsamma regnen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland