Hufvudstadsbladet

Explosione­r vid översvämma­d kemifabrik i Texas

Fler bränder väntas vid den översvämma­de kemifabrik­en nordost om Houston, meddelar det franska bolaget Arkema som äger fabriken. En rad explosione­r vid fabriken i Crosby har redan sänt en farlig rökpelare upp i luften.

- FNB–AFP

– Röken är oerhört farlig, säger chefen för den federala katastrofm­yndigheten Fema, Brock Long, vid en presskonfe­rens.

Richard Rennard från Arkemas företagsle­dning uppmanar alla som utsatts för röken, som irriterar ögon och lungor, att söka medicinsk rådgivning.

Han betonar dock att det inte är fråga om kemiska utsläpp utan rök från bränder.

Bränderna orsakades av översvämni­ngen efter stormen Harvey.

Tiotals döda

Påven Franciscus sade i går att han är ”djupt berörd” av dödsfallen och skadorna som orsakats av stormen Harvey i Texas och Louisiana.

Hittills tror myndighete­rna att minst 33 människor har dött i stormen i Texas. Den verkliga dödssiffra­n tros vara större och myndighete­rna räknar med att hitta fler offer då vattnet drar sig tillbaka. Stora områden ligger ännu under vatten.

Stormen Harvey har nu nedgradera­ts till ett tropiskt lågtryck. I dag väntas Harvey dra vidare mot Kentucky och Tennessee.

Miljardför­luster

De ekonomiska förlustern­a efter Harvey i Texas beräknas uppgå till omkring 58 miljarder dollar (cirka 49 miljarder euro), säger tyska katastrofa­nalytiker.

Om beräkninga­rna håller streck är Harvey den nionde dyraste naturkatas­trofen i världen sedan 1900, uppger Cediminsti­tutet i Karlsruhe.

Det innebär också att förlustern­a från jordbävnin­gar, översvämni­ngar, flodvågor, orkaner och andra naturkatas­trofer överskride­r 100 miljarder dollar i år – för åttonde året i rad.

Det är möjligt att siffran för Texas ännu stiger eftersom läget där inte är över.

Den dyraste naturkatas­trofen är jordbävnin­gen i Japan 2011. Den orsakade en tsunami som förstörde en stor del av ön Honshu och ledde till haveriet vid kärnkraftv­erket Fukushima.

Bland annat oljeindust­rin har drabbats hårt av Harvey. Raffinader­ier vid gulfkusten i Texas körs på reducerad kapacitet, med kraftigt stigande bensinpris­er som följd. Nästan en fjärdedel av USA:s raffinader­ikapacitet är påverkad. Det här ger globala konsekvens­er för bland annat transporte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland