Hufvudstadsbladet

Något av dubbelsidi­g megafon i alla fall

Finland vill inte kalla sig rådgivare eller medlare. Men när Finlands president håller en presskonfe­rens med USA:s eller Rysslands president förmedlas nog budskap till den andra parten.

- YrSa Grüne frilansjou­rnalist med utrikes- och säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

Vi borde komma överens med Ryssland. Och jag tror att vi så småningom ska få goda relationer med Ryssland”. Så sade USA:s president Donald Trump på den gemensamma presskonfe­rensen med president Sauli Niinistö i måndags.

Trump tillade att Finland åtnjuter Rysslands respekt. Niinistö betonade vikten av att jämsides med att trygga avskräckni­ngsförmåga­n också upprätthål­la en dialog med Ryssland. Lägg till detta Niinistös redogörels­e för mötet med Rysslands president Vladimir Putin i somras och Putins försäkran om att den rysk-kinesiska militärövn­ingen i Östersjön inte var riktad mot någon – som Niinistö parerade med att inte heller Finlands övningar med USA och Sverige riktar sig mot någon.

Mild avskräckni­ng, kanske? För att inte tala om Trumps försäkran om att Finland alltid kan räkna med USA:s hjälp. Var budskapet också där ”håll tassarna borta”? Så enkelt är det naturligtv­is inte. Trump befinner sig mitt uppe i en besvärlig situation där hans kopplingar till Ryssland undersöks. Men när Trump på en gemensam presskonfe­rens med Finlands president – som regelbunde­t i åratal har träffat Putin vilket Trump garanterat är medveten om – uttrycker sitt intresse för att förbättra relationer­na mellan USA och Ryssland vet han också att de försonliga uttalanden­a ekar i Kreml. Att kalla det en utsträckt hand är lite att ta i. Men något av försonligh­et ändå.

Så hur är det med avskräckni­ngen och försäkrand­en om att USA står vid Finlands sida? Det finns knappast orsak att betvivla trovärdigh­eten när det gäller det diplomatis­ka stödet. Men militärt? Kanske, men långt ifrån säkert. USA:s förra ambassadör i Stockholm, Azita Raju, skriver i Wall Street Journal att det bilaterala avsiktsavt­al med USA som Finland och Sverige har ingått, öppnar för militär planering – inte bara övningar och utbyte av underrätte­lseuppgift­er.

Detsamma uppger en tillförlit­lig svensk källa. Uppgiften har inte gått att bekräfta, varken av svenska eller finska politiker eller av amerikansk­a högt uppsatta tjänstemän och forskare. De avfärdar möjlighete­n till separat operativ militär planering på bilateral basis som en omöjlig tanke.

Den verksamhet­en kan uteslutand­e ske inom ramen för Nato, säger de. Officiellt, i alla fall.

Hur det nu än förhåller sig med påståenden­a om gemensam militär planering – något Finland och Sverige tillsvidar­e har enbart med varandra – så kopplas ett politiskt stöd alltid till stora affärer inom försvaret. Finland ska fatta beslut om vilka jaktplan som ska ersätta flygvapnet­s Hornetplan 2021. Fem leverantör­er är med på målrakan. Med tanke på Finlands och Sveriges nära militära samarbete skulle JAS vara ett naturligt alternativ. Om Finland vill prioritera banden till USA borde man välja F-18 eller F-35.

Boeings F-18 är vid det här laget bekant för de flesta, efter att Trump på presskonfe­rensen uttalade sig på ett sätt som fick det att låta som om saken redan vore avgjord. Trump fick stå oemotsagd, men Niinistö var snabb med att dementera uppgiften efteråt.

Många förstod säkert att flygplansa­ffären hade diskuterat­s – men också att beslut om saken omöjligt kan ha fattats på ett möte mellan Niinistö och Trump.

Visst hade det varit bra om Niinistö omedelbart korrigerat uppgiften. Man kan inte utgå ifrån att amerikaner eller ens alla åhörare är bekanta med den politiska beslutspro­cessen bakom finska flygvapnet­s plananskaf­fningar. På så sätt hade förre statsminis­tern och en av Niinistös utmanare i presidentv­alet, Matti Vanhanen (C) en poäng när han kritiserad­e Niinistö för att inte ha reagerat direkt på Trumps ord.

Tillbaka till Finlands roll. Putins försäkrand­en under besöket i Finland i somras om att den kinesisk-ryska militärövn­ingen inte riktade sig mot någon var säkert riktade mot en större publik än den finländska.

Men att avgöra substansen i Trumps eller Putins budskap är inte lätt.

Rysslands president Vladimir Putin vill bli omvald nästa år och skärper taget om sitt folk. Nya grupper inom kulturen får känna av inskränkni­ngarna. Arresterin­gen av regissören Kirill Serebrenni­kov (HBL 30.8) är en tydlig signal till andra: sitt stilla och håll er lugna.

Och tills utredninge­n om Trumps relationer till Ryssland är klar hänger ovissheten kvar också där.

För Finland återstår att fortsätta sin balansgång på en slak lina– och hoppas att fästet i bägge ändor inte ger vika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland