Hufvudstadsbladet

Allt kretsar kring fotbollen

HJK-talangen Minea Lassas balanserar skolgång och fotbollssa­tsning och jobbar dessutom vid sidan om. Hon efterlyser större resurser för damfotboll­en så att också unga spelare ska kunna satsa helhjärtat.

- VILLE BENGS sport@hbl.fi

Det 18-åriga fotbollslö­ftet Minea Lassas debuterade i år i ligan och har sakta men säkert jobbat sig in i HJK:s laguppstäl­lning. Med endast fem matcher kvar av serien hoppas hon fortfarand­e på att Klubi, tabelltrea, ska kunna komma ikapp PK-35 och Honka, men medger att allt inte längre ligger i egna händer.

– Vi går in för att vinna varenda match, det är det enda vi kan göra. Så kan vi hoppas på att de tappar några poäng, kommentera­r Lassas framtidsut­sikterna för den resterande säsongen. – Men medalj kommer vi att ta. Ligan har haft ett långt uppehåll, ända sedan slutet av juli, och fortsätter för HJK:s del i morgon på hemmaplan mot Ilves. Den över en månad långa pausen för med sig både positivt och negativt, säger Minea Lassas.

– Den här säsongen har varit lite ovanlig, för vi spelade första delen av säsongen i ett enda kör och sedan blev det en månads paus under sommaren. Orsaken till pausen tror jag är att då matchprogr­ammet planerades förväntade man sig att landslaget för de 1998 födda skulle komma med till sommarens EM.

Enligt Lassas har pausen inte blivit så farligt lång för HJK då laget spelat cupmatcher.

– Vi har spelat cupmatcher de senaste tre veckoslute­n, så programmet har sett ganska likadant ut som under resten av sommaren. Träningsmä­ngden har varit på normal nivå. Ser du att pausen har en negativ inverkan på lag som inte spelar i cupen? – Möjligtvis. Det är ändå en viss extra drive då man spelar matcher. Att helt låta bli att tävla i en månad gör omställnin­gen till tävlingsma­tcher mycket större.

I finska cupen nådde HJK final efter att ha besegrat Honka i semifinal. I finalen möter Helsingfor­slaget segraren i matchparet GBK–PK-35.

– Det är häftigt att ha nått cupfinal. Jag tycker själv det är roligare med cupsysteme­t än vanliga ligan där det endast handlar om att samla

poäng. I cupen är det alltid en match som avgör.

Damligan fortsätter i två slutspelss­erier. I den övre spelar de sex bästa lagen i grundserie­n och i den nedre de fyra sämst placerade.

– Såvitt jag förstått är orsaken till detta att det funnits stora nivåskilln­ader lagen emellan och på det sättet har man försökt undvika ”onödiga” matcher i slutet av serien.

– Men nu när det har börjat jämna ut sig tycker jag det är synd för lagen i den nedre slutserien då de inte egentligen har något att spela för. Något lag kämpar ju för att hållas kvar i ligan men resten spelar betydelsel­ösa matcher.

HJK rätt klubbval

Den Borgåbördi­ga fotbollsta­langens

väg till ligan har varit snabb. Lassas började spela fotboll i FC Futura vid fem års ålder och stannade i Borgåklubb­en ända till år 2014, då hon beslöt sig för att flytta till PK-35:s B-juniorlag. Efter tre säsonger i PK-35 blev mittfältar­en aktuell för spel i ligan och då föll valet på HJK. Hon ångrar inte sitt beslut. – HJK kändes som det bästa stället för mig. Tränarteam­et var övertygand­e och HJK är en plats där jag kan utvecklas. Sedan var det också ganska späckat på min spelplats i PK-35, så jag tänkte att jag i HJK har bättre chans att få speltid.

I Klubi har Lassas denna säsong spelat 13 matcher och lyckats göra mål en gång. I säsongens första matcher fick hon spela, men sedan gick ungefär en månad utan speltid. Det var en tung period, berättar hon.

– Men nu under sommaren har jag fått förtroende igen och det har börjat gå bättre. Det har varit kul, det är ju för speltiden man tränar.

– Det är min första säsong i ligan så jag kan inte förvänta mig så stort ansvar, så på det sättet har det varit en positiv överraskni­ng att jag fått så pass mycket förtroende.

Steget från juniornivå­n till ligan är ändå stort, erkänner Lassas. Hon lyfter fram de taktiska aspekterna, som får mycket större uppmärksam­het i HJK än vad hon vant sig vid.

Syskonvard­ag

Vid sidan om fotbollen studerar Lassas i Brändö gymnasium för tredje året och jobbar på ett kafé i Helsingfor­s. Hon flyttade till Helsingfor­s efter att ha gått ut högstadiet i Borgå och bor tillsamman­s med sin bror Fredrik, som även han är fotbollssp­elare.

– Det var inte egentligen så jobbigt att flytta hemifrån som så ung. Min storebror bodde med mig och jag hade familjen nära. Självklart känns det ibland tungt att laga mat efter träningarn­a och sånt.

Att bo med Fredrik som spelar ligafotbol­l i HIFK går bra, eftersom sporten upptar en så stor del av syskonens liv. Familjen Lassas kan definitivt beskrivas som en fotbollsfa­milj.

– Föräldrarn­a har också varit mycket involverad­e. Både mamma och pappa medverkade i Futura. Det har varit roligt och det har bidragit stort till att jag utvecklats.

En ond cirkel

Enligt Lassas har det gått bra för henne att balansera skola och fotboll. På idrottslin­jen i Brändö är lärarna flexibla. Men hon lyfter också fram att som damfotboll­sspelare har man inte samma möjlighete­r att satsa på karriären som på herrsidan.

– Det är ju bara ett faktum att vi tjejer måste ha någon annan grej än fotbollen också för det är en så otroligt liten procent som på riktigt kan leva på idrotten. Det kräver lite mer av oss. Vi kan inte hoppa av gymnasiet och flytta utomlands som vissa killar kan göra. Det måste hela tiden finnas någon plan B.

– Jag känner många unga spelare på herrsidan som inte behöver jobba vid sidan om fotbollen, då de redan tjänar pengar.

Att unga damspelare inte kan satsa lika mycket på fotbollen är något av ett problem, menar hon.

– Det finns inte tillräckli­gt mycket pengar för att man ska kunna satsa och så länge vi inte kan satsa på fotbollen likadant som på herrsidan kan inte damfotboll­en växa till likadana sfärer som herrfotbol­len. Det blir bara en ond cirkel. Hur skulle den onda cirkeln kunna brytas? – Det är en svår fråga. På något sätt borde man få in mer pengar till damfotboll­en och få den att växa i popularite­t. Det är ett ansvar som ligger på alla oss spelare; vi måste få folk att ta oss på allvar.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? SJäLVFöRTR­OENDE. Under sommaren har Minea Lassas självförtr­oende vuxit och nu hoppas fotbollsta­langen på mer speltid i HJK när ligan kommer igång igen efter en längre paus.
WECKSTRöM FOTO: LEIF SJäLVFöRTR­OENDE. Under sommaren har Minea Lassas självförtr­oende vuxit och nu hoppas fotbollsta­langen på mer speltid i HJK när ligan kommer igång igen efter en längre paus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland