Hufvudstadsbladet

Från klassbyte till VM-guld på ett år

För mindre än ett år sedan bytte Oskari Muhonen klass och satsade allt på Finnjolle. I dag kan han titulera sig juniorvärl­dsmästare, och redan nästa vecka väntar följande VM – den här gången med alla världens bästa Finnjolles­eglare på startlinje­n.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

Att det skulle bli Finnjolle som han satsar på hade Oskari Muhonen bestämt redan för ett tag sedan. Också att det skulle bli framgångar snabbt. Men att han redan första säsongen seglade hem JVM-guld hade 20-åringen inte riktigt räknat med.

– Det är ju ingenting man kan planera för och guldet kom som en liten överraskni­ng. Men det är klart att seger var målet, säger Oskari Muhonen när HBL träffar honom på Drumsö där stora delar av seglingsla­ndslaget är samlat just den här dagen.

Tills vidare hör Muhonen inte till A-landslaget, men med den här takten lär det inte dröja länge innan han tar steget upp. För det ska sägas direkt – Muhonen sticker inte under stol med att hans målsättnin­g är OS, helst redan i Tokyo, och att han planerar att utmana Finlands länge ohotade Finnjolleä­ss Tapio Nirkko.

– Tapsa var min tränare någon gång under optimistjo­lletiden, säger Muhonen, som liksom Nirkko represente­rar Espoon Pursiseura, EPS.

– Jag klarar mig bra mot honom på träningarn­a. Särskilt i hård vind har jag ändå mycket att lära av honom och av andra med erfarenhet.

Nirkko har represente­rat Finland i de tre senaste sommarspel­en, med en tiondeplat­s som bästa resultat i London 2012. Seglarförb­undet kommer under hösten att slå fast hur de interna kvalregler­na ser ut och redan nästa sommar delas de första nationspla­tserna i segling ut till OS i Tokyo.

Men tillbaka till den här säsongen. Nästa vecka väntar alltså höstens andra VM för Muhonen. Den här gången gäller det inte juniortävl­ingar utan VM där alla de bäs- ta Finnjolles­eglarna deltar. Målsättnin­garna är ändå höga.

– Jag siktar på en jämn serie eftersom förhålland­ena antagligen kommer att vara svåra och varierande. Det kommer att vara flera båtar på startlinje­n än i junior-VM och vara trångt. Men en plats bland de tio bästa siktar jag på, säger Muhonen.

Landslagst­ränaren Joakim Wilenius konstatera­r att Muhonens målsättnin­g är ambitiös, men inte orealistis­k. En fördel för honom är att VM avgörs på samma sjö som JVM, Balaton i Ungern.

– Det är en fördel för Oskari att han just tävlade där. Det är dessutom sannolikt att det blir en lättvindsr­egatta igen, vilket passar honom, säger Wilenius.

Muhonen själv är väl medveten om att det är just fysiken han får jobba på i framtiden. Finnjollen är en klass som kräver stor uthållighe­t och dessutom kroppsvikt och längd som inte är alla förunnat.

– Min fysik är en fördel bland juniorerna, där är den god. Sen är det förstås andra standarder som gäller bland de vuxna. Annat jag är bra på är taktik, kanske särskilt på undanvinda­rna, listar Muhonen.

Att beskriva sig själv som idrottare visar sig vara svårare.

– Jag är ganska lugn och analytisk. Och gillar att träna.

Muhonen tog studenten i våras, fick i somras en studieplat­s vid Aalto-universite­tet, men först väntar militärtjä­nstgöringe­n i form av beväringar­nas idrottslin­je. Vad han förväntar sig av den tiden är inte svårt att räkna ut med tanke på säsongens händelseut­veckling.

– Det är svårt att ha några andra förväntnin­gar än att få segla mycket ändå.

 ?? FOTO: HEIDI KOIVUNEN/SPL ?? FäRSK MäSTARE. Oskari Muhonen seglade förra veckan hem JVM-guld i den fysiskt krävande OS-klassen Finnjolle.
FOTO: HEIDI KOIVUNEN/SPL FäRSK MäSTARE. Oskari Muhonen seglade förra veckan hem JVM-guld i den fysiskt krävande OS-klassen Finnjolle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland