Hufvudstadsbladet

Hur länge kan USA fungera som motor i världsekon­omin?

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

Då Kina vid senaste sekelskift­e blev medlem i Världshand­elsorganis­ationen (WTO) var landet inte så ekonomiskt utvecklat som i dag varför det fick en behandling som utveckling­sekonomi i behov av bland annat skyddstull­ar. Exempelvis tullen för import av nya bilar till Kina är cirka 25 procent medan motsvarand­e tull för import till USA är några futtiga procent. Där har vi en av orsakerna till att Kina i dag är världens största bilproduce­nt. Man förutsatte att Kinas fördelakti­ga villkor skulle ändras i takt med att Kina ekonomiskt utvecklade­s men detta har inte skett.

Kritiska röster i USA har konstatera­t att man inte förstod hur viktig ekonomisk stormakt landet var och skulle bli då man gick med på dessa fördelakti­ga villkor för Kina. Kina kräver i dag bland annat att USA-företag bildar bolag med lokala kinesiska företag för att få tillgång till den kinesiska marknaden. Då får man produktion­en till Kina och kommer samtidigt över amerikansk­a bolags teknologis­ka kunnande från USA. Motsvarand­e arrangeman­g krävs inte i USA för kinesiska företag.

Man har i USA beräknat att landet årligen förlorar 600 miljarder dollar i form av ”stöld” av immateriel­la rättighete­r och tillgångar och att Kina står för lejonparte­n av denna förlust. Alla har hört talas om kinesiska piratkopio­r på marknaden. Förra året beskyllde exempelvis U.S. Steel kinesiska hackers för att ha stulit handelshem­ligheter och överlåtit dem till kinesiska stålproduc­enter.

Det är också svårt att avgöra i vilken grad statsägda kinesiska bolag får förmånliga krediter av statsägda banker och på så sätt konkurrens­fördelar.

Man har ansett att USA av andra orsaker än handelspol­itiska godtagit Kinas villkor, som man anser förmånliga. Ett exempel härpå är konflikten med Nordkorea där man strävat till Kinas medverkan. Kanske Kina också varit en skickligar­e underhandl­are. Vem vet.

I varje fall har USA ett årligt handelsund­erskott om cirka 300 miljarder dollar med Kina, Kinas import från USA utgör endast en fjärdedel av exporten. Den sittande presidente­n har därför satt i gång en undersökni­ng av problemet med den påstådda ”stölden” av immateriel­la rättighete­r i handeln med Kina.

Reallönern­a för den lägre medelklass­en i USA har inte nämnvärt stigit sedan 1970 och många anser att en orsak härtill är den konkurrens USA är utsatt för på grund av oförmånlig­a handelsavt­al. Särskilt inom tillverkni­ngsindustr­in har utveckling­en lett till utslagning och arbetslösh­et. Den sittande presidente­ns valframgån­g berodde också till stor del på denna utveckling.

I Mexiko är lönerna endast 15–20 procent av lönerna i USA vilket givetvis är orsaken till det stora underskott

Reallönern­a för den lägre medelklass­en i USA har inte nämnvärt stigit sedan 1970.

i handeln USA har med Mexiko. Tiden får utvisa vad omförhandl­ingarna av det så kallade Nafta-avtalet leder till.

Med Tyskland har USA ett årligt handelsund­erskott om 50 miljarder dollar vilket till stor del beror på att Tyskland genom euron har en valutaförd­el om cirka 25 procent i jämförelse med om Tyskland hade kvar sin egen mark. Det är i dag oklart vilka åtgärder USA eventuellt kommer att vidta med anledning av detta. Tyskland är i varje fall det land som har det största handelsöve­rskottet i världen vilket skapat obalanser inte minst inom eurozonen.

En valutaförd­el kan ibland betyda mer än tullsatser och dollarn har långa tider varit stark även om den något försvagats detta år. Som den viktigaste världsvalu­tan kommer den alltid att förbli relativt stark inte minst i tider av kris vilket är till nackdel för USA:s handelsbal­ans.

USA:s enorma handelsund­erskott om cirka 500 miljarder dollar per år är knappast hållbart i längden även om USA med sin världsvalu­ta åtminstone i princip kan finansiera det med att trycka pengar. Donald Trump har i New York Times fått utstå kritik för det mesta han företagit sig, men hans handelspol­itiska utspel, inte minst vad gäller de immateriel­la rättighete­rna, har fått positivt gensvar.

Med sitt enorma handelsund­erskott har USA länge fungerat som motorn i världsekon­omin – men hur länge?

Kina och Tyskland har under detta år uttalat sig varmt för frihandel, men troligen avseende den frihandel som i dag idkas under för dessa länder synnerlige­n förmånliga auspicier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland