Hufvudstadsbladet

Integrerar­na står inför utmaningar

- HANS BERGLUND Sjundeå

Skall liberala samhällen tolerera de intolerant­a? Hur långt skall mångkultur­alismen gå och finns det en gräns där även det mest toleranta samhället säger ”det räcker”. Och varför har debatten om mångkultur­alism allt mer blivit en fråga om muslimer och islam? Och i vilken riktning bör islam moderniser­as enligt Nils Torvalds (HBL 29.8)? Hoppas han behandlar dessa ämnen

i sin presidentv­alskampanj.

Det är helt förståelig­t att inflyttare vill hålla fast vid sin kultur och vanor då de flyttar till ett nytt samhällssy­stem som de saknar tidigare kontakter med. Men, det finns kärnvärden som den moderna liberala staten har, såsom rättsstate­n, separation av kyrka och stat och mänskliga rättighete­r. Eventuellt också att man lär sig landets språk. Detta bör vi ha rätt att fordra av alla invandrare.

Torvalds refererar till det muslimska brödraskap­et, vars grundare, Hasan al Banna (mördad av den egyptiska

säkerhetst­jänsten 1949) proklamera­de att Koranen är den enda acceptabla konstituti­onen och lagen med profeten som förebild (The Oxford Dictionary of Islam).

I sitt senaste nummer definierar The Economist ”Modern islamism som en strävan efter en stat regerad med islamska principer. I samma nummer citeras islamforsk­aren Mustafa Akyol som konstatera­r att ”modellen för islamsk politik för mer än tusen år var det ärftliga kalifatet där religiös och sekulär makt var förenade i en person”. Så integrerar­na har nog utmaningar.

Intressant i intervjun med Torvalds är att han anser Frankrike och Storbritan­nien vara orsak till att islam inte ”moderniser­ats” på grund av deras kolonialis­tiska intressen. Visst dominerade de området i cirka fyrtio år, men före det härskade det Ottomanska imperiet i mer än sexhundra. En röd strimma från ungdomen kanske?

Vad terrorisme­ns samtidshis­toria beträffar lönar det sig att läsa Jan-Peter Pauls utmärkta analys (HBL 25.8).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland