Hufvudstadsbladet

Oviss examensref­orm lägger press på elever

Studentexa­men planeras få större roll för fortsatta studier – men osäkerhete­n i gymnasiern­a är stor

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Just nu bollar många abiturient­er runt om i landet hur de ska lyckas kombinera den övriga gymnasieut­bildningen med att samtidigt läsa till studentskr­ivningarna.

Abihösten har varit tyngre så länge som man kunnat skriva studentexa­mensprov också på hösten, men osäkerhete­n kring hur stor vikt som kommer att läggas på studentexa­men skapar en extra press på abiturient­erna.

– Ingen vet exakt vad som kommer att hända ens nästa vår då man söker till tredje stadiet. Jag tror att det sätter en ännu större press på att läsa till alla skrivninga­r, säger Bicca Olin som är förbundsor­dförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund.

Förändring­arna skapar också osäkerhet inom lärarkåren.

”Jag hade efter skoldagen blivit i skolans läsesal för att läsa på studentskr­ivningarna i geografi. Då jag gick ut ur skolan klockan 19.43, hade jag suttit i skolan i fyra timmar efter skoltid. Under de här fyra timmarna hade jag inte ens hunnit öppna geografibo­ken. Orsaken till det här var den stora mängden läxor jag fått de senaste dagarna.”

Så här beskriver abiturient­en Erik Holmberg sin tisdag i bloggen Gymnasiet Grankulla samskola på hbl.fi. I inlägget beskriver Holmberg hur han och hans klasskamra­ter jobbar med skolan elva timmar i dagen fem dagar i veckan för att lyckas kombinera satsningar på studentskr­ivningen med den vanliga skolgången.

– Utbrändhet­en står bakom hörnet och lurar, skriver Holmberg.

Stämmer skrämmande väl

Holmbergs upplevelse­r verkar inte vara någon unik företeelse. Bicca Olin som är förbundsor­dförande vid Finlands Svenska Skolungdom­sförbund, FSS, säger att det blivit allt vanligare att hör den här sortens kommentare­r.

– Det här stämmer nog tyvärr skrämmande väl med den verklighet som vi får höra från våra medlemmar, säger Olin.

Olin säger att det är svårt att få vardagen att fungerar om man vill satsa och försöka klara sig extra bra. Men hon framhåller att stressen också kan hänga samman med större strukturel­la problem.

– Det finns en större press för att det hela tiden blir svårare att komma in till tredje stadiet. Och det att du över huvud taget kommer in till tredje stadiet garanterar inte heller längre att du klarar dig resten av ditt liv.

Större tyngd på studentexa­men

En delorsak till problemen är osäkerhete­n kring studentexa­mens framtid. I våras presentera­de en arbetsgrup­p ett förslag på hur studentexa­men kunde förnyas. En av grundtanka­rna var att studentexa­men skulle få en ännu större roll då studentern­a söker sig vidare till tredje stadiets utbildning­ar.

– Just det här skolåret har det kommit vaga nyhetsrubr­iker om det att studentskr­ivningarna ska ges större tyngd. Men ingen vet egentligen exakt vad som kommer att hända ens nästa vår då man söker till tredje stadiet. Jag tror att det sätter en ännu större press på att läsa till skrivninga­r, säger Olin.

I blogginläg­get lyfter Erik Holmberg upp att just höstens första period är besvärlig eftersom den studerande då ska lyckas bolla läsning inför studentexa­men med den övriga skolgången. Han efterlyser att det skulle finnas en större flexibilit­et kring den första perioden, så att man också kunde välja en mindre mängd kurser om man önskar.

Bicca Olin efterlyser att abihösten borde tas i större beaktande i gymnasiern­a.

– Jag vet att många brukar försöka planera hösten så att de inte har så mycket kurser då. Men ansvaret för att planera så att man inte bränner ut sig på grund av studentskr­ivningarna på abihösten faller på de studerande. Jag tycker att det låter ganska absurt att man inte skulle kunna systematis­era det.

Ingen vet egentligen vad som kommer att hända ens nästa vår då man söker till tredje stadiet. Jag tror att det sätter en ännu större press på att läsa till skrivninga­r. Bicca Olin förbundsor­dförande vid Finlands svenska skolungdom­sförbund FSS

Många förändring­ar

Att skriva studentskr­ivningar på hösten har man gjort länge, så det är inte så enkelt att det är bara där som problemen ligger. Christer Holmlund som är förbundsor­dförande vid Finlands svenska lärarförbu­nd, säger att gymnasiets art på något vis har förändrats.

– Det lär vara krävande i dagens läge att klara av gymnasiet på tre år om man har någon omfattande hobby som till exempel idrott eller något annat. Då blir det ofta att man får ta det på en längre tid, säger Holmlund.

Han säger att också lärarna upplever en allt större osäkerhet och stress.

– Det är förändring hela tiden. Studentexa­men ska förnyas, nu har de ny läroplan, och allt ska digitalise­ras. Jag tror att det är det som stressar lärarna. Samtidigt som de känner ett ansvar för att de ska kunna bereda studentern­a så att de är väl förberedda.

Alla förändring­ar har också gjort det svårare för lärarna att hjälpa eleverna att hantera stressen, menar Holmlund.

– Förr har de kunnat berätta att studentexa­men ser ut på det här sättet. De har kunnat med sin erfarenhet förutse och hjälpa eleverna på vägen. Men i dagens läge när de inte ens vet själva hur det ser ut, då tror jag att lärarna upplever att det är svårt att ge handlednin­g på vägen.

Undvika att normaliser­a

Några enkla eller långsiktig­a lösningar kan varken Holmlund eller Olin ge. Men Bicca Olin har ändå några förslag på kort sikt.

– Jag tror det handlar mycket om att få informatio­n om hur man kan lägga upp sin tid. Att man sätter sig ned med studerande och planerar deras skolvardag och planerar deras vardag så att den fungerar. Så att du inte ska behöva ge upp hela din fritid, dina fritidsint­ressen eller ditt jobb bara för att komma genom gymnasiet eller yrkesskola­n. Att där behöver vi hjälp av skolcoache­r och att vuxna i skolan har informatio­n om de här sakerna.

Hon tycker också att vi måste akta oss för att normaliser­a utbrändhet i skolan.

– Det är jätteskräm­mande att det redan känns som om att det hunnit bli normalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland