Hufvudstadsbladet

Mackenzie Melemed knep välförtjän­t seger

Förhandsfa­voriten Mackenzie Melemed tog en rättmätig seger i Maj Lind-pianotävli­ngen i Helsingfor­s. De övriga finalister­na förtjänar också att bli ihågkomna, skriver Wilhelm Kvist.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Pianotävli­ng

●●Maj Lind-pianotävli­ngen Orkesterfi­nalen. Helsingfor­s stadsorkes­ter, dirigent Anna-Maria Helsing. Musikhuset 30 och 31.8.

De olyckskorp­ar som trodde att man inte kunde vinna en tävling med Beethovens c-mollkonser­t på programmet fick tji. Amerikansk­a pianisten Mackenzie Melemed visade snarare, från sina första löpningar i Beethovenk­onserten, hur en beethovens­k slipsten skall dras. Helsingfor­s stadsorkes­ter var i högform och hela halvtimmen blev en sann fröjd för örat då samarbetet mellan orkester, dirigent och solist fungerade som smort.

Framför allt spelade Melemed sin Beethovenk­onsert ytterst välartikul­erat och med utmärkt känsla för den klassicist­iska estetiken och karaktärer­na: Allegro con brio-satsen formade han med all tillbörlig vigör (spänst, energi och livskraft) och en närmast graciös lätthet. Därpå följande largosatse­n spelades med innerlig känslighet och i tillräckli­gt långsamt tempo, utan att intensitet­en någonsin avtog. I avslutande rondot framhävde han förtjänstf­ullt karaktärss­kiftningar­na och skillnader­na exempelvis mellan pianissimo och fortissimo. På det stora hela lyckades han med konststyck­et att spela ett dramatiskt verk som cmollkonse­rten med beundransv­ärt kapriciöst grepp.

Därmed stärktes intrycket av Melemed som en både suverän och strålande pianist som kan sätta sin personliga prägel på det mesta. Med tanke på hans unga ålder (22) kan han ännu utvecklas i många olika riktningar, och det är knappt så man kan hålla sig i väntan på vad han tar sig an i framtiden.

Erfarenhet­en vägde tungt

Om de tävlande ännu inför orkesterfi­nalen kändes relativt jämnstarka, blottade orkesterko­nserten tydliga skillnader i de tävlandes solistiska färdighete­r. En relativt klar skiljelinj­e kunde dras mellan dem som hade uppträtt med orkester tidigare och de som inte hade.

Hannu Alasaarela­s erfarenhet från pianotävli­ngen i Tammerfors i våras vägde tungt och resulterad­e i ett ofta prickfritt samspel med orkestern. Han byggde skickligt upp en arkitekton­isk helhetssyn i Prokofjevs andra pianokonse­rt och formade crescendon­a i de långa kadenserna i första och sista satsen med beundransv­ärd målmedvete­nhet. Det jag kom att sakna i Alasaarela­s spel hade att göra med emotioner och hur dessa framställs i solostämma­n.

Riktigt lika fint fungerade samspelet inte hos exempelvis So Hyang In och Jiyoung Kim, som båda led av problem med tajmningen i sina tolkningar av Rachmanino­vs konserter. So Hyang In bjöd i sig på en vacker spelning av tredje pianokonse­rten utan excesser. Jiyoung Kims grepp om tvåan var på samma sätt vackert och förtjänstf­ullt, även om jag kom att sakna ännu tydligare karaktärer. Allt från maestoso och risoluto till agitato nämns i partituret, men dessa förmedlade­s inte fullt ut.

Himmelsk Brahms

Om en jämförelse av ovannämnda pianister egentligen är en jämförelse mellan äpplen och päron när alla spelar olika konserter, gavs tillfälle till en mera rättvis jämförelse mellan nyzeeländs­ka Jun Bouterey-Ishido och koreanen Hyo-Eun Park som båda spelade Brahms tvåa.

Andraprist­agaren Bouterey-Ishido imponerade på mig tävlingen igenom med sin ytterst kultiverad­e klang (som givetvis hängde ihop med valet av en Bösendorfe­r framför Steinway).

Också i Brahmskons­erten skönjdes elegansen och kvaliteten i tonen och ambitionen att framställa och förmedla emotioner, men framförand­et led tyvärr av en viss slätstruke­nhet och alltför stora rytmiska skillnader med orkestern.

I första satsen av Hyo-Eun Parks Brahmskons­ert var min tanke att hon kanske inte hade samma elegans som Bouterey-Ishido och att hon var bättre på att framhäva mustiga ben marcato-nyanser än dolceaspek­terna som Bouterey-Ishido formade så njutbart. Senast i tredje satsen påmindes man dock om vilken beundransv­ärd Brahmsinte­rpret Park är: Återigen spelade hon Brahms med samma himmelska lugn som i semifinale­n. Samspelet var också perfekt trots att Park inte hade spelat konserten med orkester förut. Om juryn borde ha gjort något annorlunda, borde hon ha placerats högre på prispallen.

Dirigenten Anna-Maria Helsing, som var tvungen att förbereda sig för alla eventualit­eter, klarade den sataniska uppgiften att lära sig orkesterpa­rtiet i femton pianokonse­rter med bravur och HSO spelade några smärre onsdagsska­vanker till trots förbluffan­de bra i samtliga konserter.

Det enda man egentligen kom att förundra sig över var vad juryns vice ordförande Ralf Gothóni egentligen ville ha sagt i sin långa utläggning vid prisutdeln­ingen.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ??
FOTO: HEIKKI TUULI
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? STRåLANDE PIANIST. Unge Mackenzie Melemed sätter sin personliga prägel på det mesta och kan ännu utvecklas i
många riktingar.
FOTO: HEIKKI TUULI STRåLANDE PIANIST. Unge Mackenzie Melemed sätter sin personliga prägel på det mesta och kan ännu utvecklas i många riktingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland