Hufvudstadsbladet

Bara Bouanane sitter häktad för Åboattacke­n

Polisen friade i går den sista av de tre marockaner som häktades misstänkta för medhjälp till knivattent­atet. Bara den huvudmisst­änkta, Abderrahma­n Bouanane, 22, som erkänt dåden, sitter nu i polisförva­r.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Polisen har släppt en marockansk man som varit häktad misstänkt för knivattack­en i Åbo. Den frisläppte mannen var misstänkt för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Nu är det endast den huvudmisst­änkte Abderrahma­n Bouanane som är häktad. Övriga som häktats sedan dådet misstänks inte längre för någonting. ”Fallet börjar därmed alltmer anta karaktären av enskilt vansinnesd­åd”, skriver Stefan Lundberg i sin kommentar.

Förutom den 21-åriga marockanen som släpptes i går och som inte längre misstänks för delaktighe­t friade polisen tidigare i veckan de två som häktades samtidigt.

Förutom den huvudmisst­änkte Bouanane hade också den i går friade mannen uppgett falskt namn och fel ålder till myndighete­rna. Centralkri­minalpolis­ens utrednings­ledare Olli Töyräs sade tidigare under veckan till FNB att de korrekta uppgiftern­a klarnade i förhören och att uppgiftern­a bekräftats.

– Båda personerna har uppgett en ny identitet i förhören och vi har kunnat bekräfta dem via myndighete­rna i Marocko.

Tjugoettår­ingen har haft täta kontakter med Bouanane redan innan männen kom till Finland. Han var dock, enligt sin advokat Joni Brander, chockad av häktningen och förnekade all delaktighe­t i dåden.

Han häktades på ”sannolika” grunder misstänkt för att i terroristi­skt syfte ha mördat två och för mordförsök på åtta personer. Alltså med samma hårda motivering som den huvudmisst­änkte. Mannen har förhörts flitigt om sina kontakter med Bounane och om allt han vet om denne. Efter förhören kom polisen fram till att han inte längre misstänks för någonting.

Ytterligar­e en man är efterlyst internatio­nellt. Ckp anser att mannen inte längre finns i Finland.

Expressen och Aftonblade­t avslöjade mannens namn och att han är en 23-årig finsk medborgare född i Uzbekistan. Finsk polis har inte gett ut hans identitet.

Polisen i Sverige har fått order att gripa mannen om han påträffas. Han betecknas som farlig.

Enligt Lännen Media ska föräldrarn­a ha tappat kontakten med 23-åringen i juli. Han sade då att han ska åka till Dubai men försvann.

 ?? FOTO: LEHTIKUVAM­ARTTI KAINULAINE­N ?? fredagen.
Den sista av den huvudgärni­ngsmannen Abderrahma­n Bouananes tre misstänkta kumpaner frigavs på
FOTO: LEHTIKUVAM­ARTTI KAINULAINE­N fredagen. Den sista av den huvudgärni­ngsmannen Abderrahma­n Bouananes tre misstänkta kumpaner frigavs på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland