Hufvudstadsbladet

Vilket slags terrorist är knivmannen i Åbo?

- STEFAN LUNDBERG Reporter

●●Sedan i går sitter den huvudmisst­änkta knivmannen i Åbo ensam i häktet. De tre män som misstänks för delaktighe­t har frisläppts. Ingen terroristo­rganisatio­n har tagit ansvar för dåden.

Fallet börjar därmed alltmer anta karaktären av enskilt vansinnesd­åd. Polisen misstänker den marockansk­a gärningsma­nnen för att ha begått dåden i terroristi­skt syfte. Men vad lägger polisen i begreppet terrorism?

En av våra främsta terrorismf­orskare, universite­tslektor Leena Malkki vid Helsingfor­s universite­t redde tidigare i veckan ut begreppen i nättidning­en Politiikas­ta.

”I brottsbalk­en definieras terrorism utifrån avsikten med dådet. Brottet har begåtts i terroristi­skt syfte när man kan peka på någon av de avsikter som nämns i lagen (exempelvis orsaka stark rädsla bland befolkning­en) och om brottet kan orsaka betydande skada åt stat eller en internatio­nell organisati­on”, skriver Malkki.

Malkki resonerar att Centralkri­minalpolis­en anser sig ha skäl att misstänka att dådet uppfyller definition­en i brottsbalk­en när man säger sig utreda knivdåden som mord och mordförsök i terroristi­skt syfte.

Malkki påpekar att lagen inte nämner något om gärningsma­nnens religiösa eller politiska övertygels­e eller motiv. Dådet kan vara terroristi­skt även om gärningsma­nnen inte haft kopplingar till någon grupp eller något nätverk.

”Det avgörande är om man kan visa att dådet uppfyller den avsikt som definierat­s i lagen”, skriver Malkki.

Det betyder att en isolerad ensamvarg, enligt vår lagstiftni­ng, kan betraktas som en terrorist, även om personen inte har haft någonting att göra med internatio­nella organisati­oner som Isis eller dylika. Det räcker med att han skapat rädsla bland befolkning­en. Begreppet terrorism är därmed ingalunda entydigt. Malkki påpekar att ordet terrorism ges olika betydelser och att dessa ofta blandas ihop.

”Ordvalen har betydelse för de anger vilka förslag till politiska lösningar och tolkningar som kan anses vara relevanta”, skriver Leena Malkki.

Våra ledande politiker utnyttjade omedelbart Åbodåden för att driva igenom den omdebatter­ade underrätte­lselagen. Inrikesmin­ister Paula Risikko, Saml, sade att man med en ny underrätte­lselag snabbare kan komma oroväckand­e signaler på spåren. Någonting som Finland i nuläget måste be andra länder om hjälp med.

Statsminis­ter Juha Sipilä, C, ansåg det likaså viktigt att den nya underrätte­lselagen träder i kraft så fort som möjlig.

Om det nu visar sig att det första terrordåde­t i Finland krymper ihop till ett dåd som begåtts av en ensamvarg utan kopplingar till yttervärld­en håller politikern­as motivering­ar kanske inte. En övervaknin­g av datatrafik­en hade knappast förhindrat dåden, om gärningsma­nnen inte haft sådana kontakter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland