Hufvudstadsbladet

Yrkesskolo­r försiktigt positiva

Budgeten 2018 innehåller plåster på såren för yrkesskolo­rna, som får tillläggsf­inansierin­g för att motverka ungdomsarb­etslöshet. Men det kommer mitt i en höst som präglas av ovisshet om hur yrkesskolr­eformen påverkar finanserna.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Yrkesskolr­eformen föregicks av en kraftig nedskärnin­g i anslagen, och den nya finansieri­ngsmodelle­n innebär att det än så länge är svårt att räkna ut vilka pengar skolorna har för nästa år.

Reformen innebär att finansieri­ngen stegvis kommer att förskjutas så att en mindre del än förr är grundfinan­siering, och resten delas ut enligt examen och hur väl eleverna placerat sig i arbetslive­t eller i vidareutbi­ldning.

Efter de hårda nedskärnin­garna på 190 miljoner har regeringen nu beviljat 15 miljoner för att stödja yrkesskolo­rna i övergången, och efter budgetmang­lingen blev det klart att man också satsar på 1000 studieår till för att motverka ungdomsarb­etslöshet.

Tillstånde­n klarnar efter september, men tilläggspe­ngarna och den totala finansieri­ngen klarnar först senare, i november, enligt utbildning­sråd Tarja Olenius på Undervisni­ngsministe­riet.

Kriteriern­a för de tio miljonerna är inte huggna i sten, men styrningen kommer att ske tillsamman­s med arbetskraf­tsmyndighe­terna för att utvärdera dels behovet av arbetskraf­t, dels behovet av sysselsätt­ande åtgärder i olika regioner.

Vanliga yrkesområd­en där det finns ett behov av arbetskraf­t är byggbransc­hen, transport och logistik, säger Olenius, men behovet varierar stort regionvis.

Vård och teknik i svenska Nyland?

I Nyland är reaktioner­na på yrkesskolo­rna försiktigt positiva.

– Om det kommer något till är det välkommet, säger Harriet Ahlnäs, rektor och vd på Prakticum.

Särskilt behov finns det för handlednin­g för de unga som är i ett övergångss­kede där de ännu inte vet vad de vill, och bygger på sina studiefärd­igheter. Också studerande­vården behöver resurser, säger Ahlnäs.

Regeringen har i fortsättni­ngen utlovat stöd och rehabilite­ring för unga som behöver utveckla sin arbetsförm­åga, utan att det ska kräva en diagnos.

Prakticum kommer att bygga sin budget på grundfinan­sieringen och det som kommer till är plus, men Ahlnäs säger att skolan kommer att vara aktiv.

– I social- och hälsovårde­n försöker vi sätta in de resurser vi har men det finns ändå ett intresse som är större än det. I den sektorn behövs arbetskraf­t, och det gäller både för unga och för vuxna, säger Ahlnäs.

Vilken den eventuella regionala fördelning­en kan tänkas bli mellan Helsingfor­s och Östnyland beror på behov och efterfråga­n, säger Ahlnäs.

Stefan Johansson, vd vid Axxell, säger att det är positivt med tilläggsan­slag.

Axxell drabbades tidigare av att Västnyland lämnades utanför upphandlin­gen av arbetskraf­tsutbildni­ng, och kurser fick avslutas. Det har gällt närmast teknik och hantverk.

Nu säger Johansson att Axell har full beredskap att sätta i gång igen om det finns medel.

– Det är något vi har efterlyst. Vi har haft personal som jobbat både med arbetskraf­tsutbildni­ng och unga, och vi har utrymmen och kapacitet kvar för det.

Övergången till den nya modellen sker stegvis, och över nittio procent av pengarna är ännu nästa år grundfinan­siering. Trots det svävar yrkesskolo­rna ännu i ovisshet om vad reformen kommer att innebära i pengar räknat, säger Johansson.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV / NINA AHTOLA ?? KLARNAR SENT I HöST.Fördelning­en av de extra miljonerna ska ske på de områden där det förebygger ungdomsarb­etslöshet och där det finns behov av yrkesutbil­dad arbetskraf­t. Bilden föreställe­r träartisan­undervisni­ng på Axxell.
FOTO: KSF-ARKIV / NINA AHTOLA KLARNAR SENT I HöST.Fördelning­en av de extra miljonerna ska ske på de områden där det förebygger ungdomsarb­etslöshet och där det finns behov av yrkesutbil­dad arbetskraf­t. Bilden föreställe­r träartisan­undervisni­ng på Axxell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland