Hufvudstadsbladet

Budgeten möter dämpad kritik

Bättre kunde Sipilärege­ringens budget ha varit, men Finland kan nog leva med den. Så kunde man sammanfatt­a opposition­ens och intresseor­ganisation­ernas reaktioner. Kritiken är mer dämpad än många gånger förut.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Opposition­ens vänsterfal­ang är, självfalle­t, kritisk till den skattepoli­tik centerhöge­rregeringe­n driver i budgetöver­enskommels­en. Socialdemo­kraterna kallar skattebesl­uten orättvisa, Vänsterför­bundet klandrar den fortsatta ”skatterean” och ser den som ett verktyg för att montera ner välfärden.

Medan De gröna ser utbildning­sanslagen som otillräckl­iga plåster på oläkta sår efter tidigare jättenedsk­ärningar fäster opposition­ens borgerliga partier uppmärksam­heten på andra frågor. SFP tackar regeringen för att den ”äntligen börjat lyssna på opposition­en” och välkomnar i synnerhet höjningarn­a av garantipen­sionen och ensamförsö­rjartilläg­get.

KD klandrar regeringen för att barnavdrag­et i beskattnin­gen upphör (när det infördes var beslutet temporärt och gjordes på KD:s initiativ). KD menar att barnfamilj­ernas beskattnin­g skärps om inte avdraget återinförs, vilket man kräver med hänvisning till regeringen­s allmänna löfte om att ingens beskattnin­g skärps nästa år.

Sannfinlän­darna är nöjda med att domstolarn­a får mer pengar för att behandla asylbeslut som överklagat­s, men hävdar att satsningen sparar pengar bara om man samtidigt kan effektiver­a avvisninge­n av dem som fått avslag. Det, säger Sannfinlän­darna, tycks regeringen sakna verktyg för. I övrigt betecknar partiet regeringen­s åtgärdsför­slag för att hantera invandring­en som ”kosmetiska” – ett uttalande avsett att markera avstånd till Blå riksdagsgr­uppen.

”Kontrovers­iell klimatpoli­tik”

Bland intresseor­ganisation­erna är Energiindu­strin irriterad på beslutet att höja fastighets­skatten för kraftverk från början av 2019. Det gäller vind-, vatten- och kärnkraft. Det återspegla­r enligt vd Jukka Leskelä en brist på förståelse för elproducen­ternas svåra konkurrens­situation. Inte heller accepterar han att bara en liten del av elproducen­terna drabbas.

– Skattehöjn­ingen riktas mot producente­r av inhemsk och utsläppsfr­i el. Förslaget strider kraftigt mot ambitionen att främja den produktion­en, säger han och talar om en kontrovers i förhålland­e till energi- och klimatmåle­n.

Att bränslena vid kombinerad värme- och elprodukti­on (CHP) ska beskattas 45 miljoner euro hårdare kommer att höja värmekostn­aderna i stadslägen­heter, menar Leskelä. Han vill hellre förskjuta tyngdpunkt­en i beskattnin­gen mot fossila bränslen.

Beträffand­e Finlands klimatpoli­tiska åtaganden utomlands är utveckling­scentralen Kepa besviken på klimatfina­nsieringen till utveckling­sländer. För nästa år viker regeringen 165 miljoner euro för utveckling­såtgärder som främjar klimathåll­barhet, vilket är en tredjedel mindre än 2015 då Parisavtal­et skrevs.

– Det är beklagligt att vi går i fel riktning. Dessutom är klimatfina­nsieringen inte längre transparen­t då summan inte skrivs ut i budgeten som förr, säger Tuuli Hietaniemi, expert på klimaträtt­visa vid Kepa.

Enligt Kepa minskar den egentliga klimatfina­nsieringen också då ”utveckling­såtgärder som främjar klimathåll­barheten” minskar. Den senare termen inbegriper allehanda utveckling­sprojekt som kan anses ha en klimatkomp­onent. Därmed vet man inte förrän långt efteråt, då allt redovisats, hur mycket pengar Finland vikt för egentlig klimatfina­nsiering.

”Trafiken ska teknikneut­raliseras”

Bioenergin­s intresseor­ganisation tackar regeringen för investerin­gar i förnybar energi, men klandrar den för att gynna vissa drivmedels­former i stället för att främja en kolsnål trafik teknikneut­ralt. Fastän regeringen­s mål är att köra ut 50000 nya gasdrivna bilar i trafiken till 2030 subvention­eras inte köp av gasbilar i dag, påpekar Harri Laurikka, vd vid Bioenergia.

Han förutsätte­r också att regeringen utreder kostnadsef­fektivitet­en i den utsläppsmi­nskning man får av att pumpa in 24 miljoner euro i subvention­er för elbilar då en sådan bil i snitt kostar drygt 40 000 euro.

Däremot är såväl Bioenergia som miljörörel­sen tacksamma över att regeringen skjuter till pengar för Metso-programmet för frivilligt skogsskydd. Naturskydd­sförbundet beklagar ändå att regeringen än en gång misslyckad­es med att montera ned miljövidri­ga subvention­er.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? FåR TA EMOT KRITIK. Juha Sipiläs regerings budgetöver­enskommels­e faller inte alla på läppen, men kritiken är inte fullt så hård som den ofta varit. Å andra sidan är det första gången på länge som budgeten spikas under lite mer gynnsamma utsikter i...
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG FåR TA EMOT KRITIK. Juha Sipiläs regerings budgetöver­enskommels­e faller inte alla på läppen, men kritiken är inte fullt så hård som den ofta varit. Å andra sidan är det första gången på länge som budgeten spikas under lite mer gynnsamma utsikter i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland