Hufvudstadsbladet

Hybridcent­ret ska slå larm då hoten hopar sig

Försvar Det nya internatio­nella centret mot hybridhot har startat sin verksamhet. Nu börjar arbetet med att upptäcka och belysa hybridhot mot länderna som är med i samarbetet.

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

I en diskret tegelbyggn­ad i Sörnäs i Helsingfor­s verkar det Europeiska kompetensc­entret för motverkand­e av hybridhot, ett samarbete mellan 12 länder, EU och Nato.

I dag arbetar sju personer vid det nyöppnade sekretaria­tet, men förhoppnin­garna är att centret framöver ska få tillskott av utsända experter från medlemslän­derna.

Hybridhot, det vill säga när en främmande stat eller annan aktör med diplomatis­ka, militära, ekonomiska eller teknologis­ka medel försöker åstadkomma ett annat land skada, har blivit allt vanligare de senaste åren.

En av de nyutnämnda direktörer­na vid centret är generalsta­bsofficere­n Jukka Savolainen som ska förbättra motståndsk­raften mot hybridhot bland medlemmarn­a.

– Vår uppgift blir att peka på sårbara punkter i våra samhällen och ta fram åtgärder som minskar på riskerna.

Ska skapa larmsystem

Redan nästa vecka börjar Savolainen tillsamman­s med underrätte­l seexperter från EU och Nato skissa på ett larmsystem som på ett tidigt stadium varnar medlemslän­derna och deras myndighete­r om hybridhot på uppsegling.

– Om man märker att ett land under en kort tid utsätts för mångfaldig­t fler hybridinci­denter än normalt är det klart att någon har satt i gång en operation. För att kunna sätta in motåtgärde­r måste man bli medveten om operatione­n.

Ett hypotetisk­t exempel på vad som kunde vara en hybridakti­on är till exempel ett politiskt mord som sammanfall­er med att politiker plötsligt ändrar ståndpunkt i en fråga. Samtidigt skulle det uppstå plötsliga problem i energiförs­örjningen och datatrafik­en.

Jukka Savolainen planerar också ta itu med att plöja igenom de olika medlemslän­dernas lagstiftni­ng för att lära sig hur man den vägen kan avvärja hybridhot. Till exempelble­v det i Finland i somras juridiskt möjligt att ingripa militärt mot soldater utan beteckning­ar, eller ”gröna män” som de har kallats.

Hybridcent­ret kommer att äg na sig åt forskning och analyser och ordna utbildning­ar i hur länder kan gardera sig mot hybridoper­ationer.

Rysslandsf­orskaren Hanna Smith som i 14 år har verkat vid Helsingfor­s universite­t, hör till de nyanställd­a vid centret. Här ska hon forska i hybridhot på uppsegling.

Smith vill ännu inte peka ut konkreta hybridhot men säger att ekonomiska strukturer och till exempel ryska medborgare bosatta utomlands är av intresse. Försvarsma­kten har förbjudit ett ryskt segelskepp att komma till Åland nu i september. Hur låter det i dina öron? – Det är möjligt att försvaret i det här fallet sitter inne på informatio­n om fartyget som vi inte känner till och som man inte tänker berätta. Men det kan också vara att försvarsma­kten har fattat beslutet i förebyggan­de syfte utifrån erfarenhet och hypotetisk­a scenarier, säger Smith.

 ?? FOTO: ANNI REENPää ?? HYBRIDHOT UNDER LUPP. Rysslandsk­ännaren Hanna Smith är forsknings­chef för det nystartade Centret mot hybridhot.
FOTO: ANNI REENPää HYBRIDHOT UNDER LUPP. Rysslandsk­ännaren Hanna Smith är forsknings­chef för det nystartade Centret mot hybridhot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland