Hufvudstadsbladet

”Omval en unik händelse”

Kenya Fusk i Kenyas presidentv­al gör att valet nu måste göras om. Opposition­en jublar över vad den hävdar är en unik händelse i Afrikas historia, medan presidente­n kallar det ett politiskt domslut.

- TT-REUTERS

Efter opposition­skandidate­n Raila Odingas överklagan­de beslöt Kenyas högsta domstol på fredagen att president Uhuru Kenyattas seger i valet i augusti är ogiltig, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Nairobi. Därmed ska ett nytt val hållas inom 60 dagar.

Odinga jublar enligt Reuters över beslutet, och säger att valkommiss­ionen hör hemma i fängelse.

Enligt Högsta domstolen begick valkommiss­ionen ”oegentligh­eter och olaglighet­er” under valprocess­en.

– Det är väldigt bra för Kenya ur ett demokrati- och rättsstats­perspektiv, säger statsvetar­en Anders Sjögren vid Nordiska Afrikainst­itutet.

Han är överraskad över domstolens besked.

– Domstolarn­a i Kenya är sårbara för påtrycknin­gar och även om opposition­ens överklagan­de bedömts som starkt var det många som trodde att det av politiska skäl ändå inte skulle räcka – att det skulle vara för kontrovers­iellt för domstolen att gå emot regeringen, säger han.

Internatio­nella valobserva­törer har inte haft något att anmärka på i valprocess­en.

– Det blir väldigt pinsamt för många diplomater och valobserva­törer som var ute snabbt och tydligt och förklarade att valen var fria, rättvisa och trovärdiga i stort sett innan resultatet presentera­des. Många opposition­ella kenyaner tog väldigt illa upp över att det framstod som att omvärlden struntade i demokratin i Kenya, säger Anders Sjögren.

Han tror inte att beskedet leder till orolighete­r, så länge regeringen accepterar utslaget.

– Jag tror att vi dessutom kommer att få se en strid ström av överklagan­den när det gäller guvernörs-, senats- och parlaments­val i kölvattnet av det här.

Kenyattas jurister dömer enligt nyhetsbyrå­n AP dock ut Högsta domstolens utslag som ”ett mycket politiskt beslut”.

Ny regi?

Men oavsett vad som händer nu tror Anders Sjögren att det blir svårt att hålla nyval inom två månader, grundlagen­s krav.

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att opposition­en skulle acceptera att nuvarande valkommiss­ion organisera­r ett nyval. Det är samma kommission som de beskyllt för att manipulera det här valet. Opposition­en kommer säkert att kräva att det ska hållas nyval, men att det måste göras i helt ny regi. Förtroende­t för valprocess­en är ju kört i botten, säger han.

Och landet är nu på okänd mark. Det är första gången ett presidentv­al ogiltigför­klaras i Kenya. Enligt Raila Odinga har något liknande aldrig tidigare hänt i Afrika.

Valkommiss­ionen förklarade den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta som vinnare efter valet den 8 augusti, med 54 procent av rösterna.

Många människor protestera­de på gatorna efter det att Kenyattas seger meddelats. Över 20 personer dödades.

Förlorade 2013

Odinga har två gånger tidigare, 2007 och 2013, hävdat att han förlorat på grund av valfusk. Valet 2007 ledde till orolighete­r där över 1 100 människor dödades. Även 2013 tog Odinga saken till domstol, men förlorade då.

Domstolens beslut går inte att överklaga.

Hade Kenyattas seger bekräftats skulle han ha svurits in för nästa mandatperi­od redan under fredagen.

 ?? FOTO: DAI KUROKAWA ?? Opposition­sledaren Raila Odingas (mitten) protester bär frukt: det blir nyval.
FOTO: DAI KUROKAWA Opposition­sledaren Raila Odingas (mitten) protester bär frukt: det blir nyval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland