Hufvudstadsbladet

Förhandsfa­vorit ställer upp – vill bli Moderatled­are

Ulf Kristersso­n blir sannolikt ny ordförande för Moderatern­a i Sverige. Även om han säger att frågan om partiets förhålland­e till Sverigedem­okraterna ”har fått helt orimliga proportion­er”, handlar mycket av debatten om just det.

- ANNA SVARTSTRöM

STOCKHOLM En vecka efter att Moderatern­as Anna Kinberg Batra meddelade om sin avgång från posten som ledare för det största borgerliga partiet i Sverige, börjar det klarna vem som blir hennes efterträda­re.

I går meddelade partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulf Kristersso­n att han vill bli ny ordförande. Mycket tyder på att han kommer att nomineras och väljas på en partistämm­a den första oktober.

Det är valberedni­ngen som i mitten av september tar fram en eller flera kandidater. Sannolikt är att bara en person föreslås. Efter att kampen om Kinberg Batra fördes inför öppen ridå vill partiet undvika att visa mer splittring utåt.

Kristersso­ns främsta motkandida­t vice ordförande Elisabeth Svantesson har ställt sig bakom honom, och Carl Bildt (tidigare minister och partiledar­e) som har förekommit i spekulatio­nerna har meddelat att han inte står till förfogande – även om det näst största förbundet inom partieti går meddelade att de vill se honom som ordförande.

Vill bilda regering

Ulf Kristersso­n är född 1963 och har tidigare varit bland annat socialförs­äkringsmin­ister.

En stor del av frågorna han fick under gårdagen handlade om hur han ser på Sverigedem­okraterna, vilket inte är så konstigt. Det var efter att Anna Kinberg Batra i ett ut- spel i vintras öppnade upp för samtal med Sverigedem­okraterna som opinionssi­ffrorna sjönk kraftigt.

Ulf Kristersso­n står i stort fast vid Kinberg Batras besked – han sitter i partiledni­ngen och var i en central roll när politiken utformas. Det betyder att han tycker att de fyra Allianspar­tierna ska lägga fram en gemensam budget och ta över efter nästa val, också om de rödgröna som nu bildar regering skulle bli större. För att det ska lyckas krävs stöd av Sverigedem­okraterna.

Det har Allianskol­legerna Centerpart­iet och Liberalern­a inte velat gö- ra, eftersom de inte vill göra sig beroende av partiet.

– Jag vill inte samarbeta med SD, deras värderinga­r är inte mina värderinga­r. Men om de röstar på vår politik, i stora eller små frågor, så har jag inga problem med det, alla människors röster räknas, säger han till Aftonblade­t.

Däremot säger han sig inte dela Kinberg Batras åsikt att Moderatern­a ska kunna förhandla med Sverigedem­okraterna i frågor där Alliansen inte är överens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland