Hufvudstadsbladet

Herrelösa hundar från Rumänien får nytt liv i Finland

Att ge ett hem för ett hemlöst djur i Finland eller utomlands blir allt vanligare men det finns en hel del saker man måste tänka på innan man ger sig in i adoptionsp­rocessen. Djurskydds­organisati­onen Rescueyhdi­stys Kulkurit rf:s verksamhet­sledare Salla Ho

- TEXT & FOTO STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

– När jag såg Ferris ansikte på webbsidan var jag helt såld. Då visste jag genast att det här är hunden som ska bo hos oss.

Camilla Aschan har kommit till Helsingfor­s-Vanda flygplats för att möta sin nya familjemed­lem: den fem månader gamla hundvalpen Ferris som tillsamman­s med sin syster Minttu och 16 andra hundar ska flyga till sina nya hem i Finland från Rumänien. De hör till Rumäniens mest lyckligt lottade fyrbenta – i landet beräknas nämligen leva mellan två och fem miljoner gatuhundar varav största delen aldrig kommer få uppleva hur det är att ha ett eget hem.

Rumäniens gatuhundsp­roblem fick sin början på 1980-talet då landets dåvarande diktator Nicolae Ceausescu inspirerad­es av urbaniseri­ngen till den måttan att han tvingade folket att flytta från sina villor till nybyggda höghus. När utrymmesbr­isten blev en del av vardagen fick husdjuren flytta ut på gatan där de började föröka sig okontrolle­rat, resulteran­de i ett kaos. Det är det kaoset som finska djurskydds­organisati­onen Rescueyhdi­stys Kulkurit rf sedan år 2012 försökt reda ut.

– Att påverka läget i ett land där problemen är så här stora är långsamt och ibland frustreran­de. Men då man vet att man är på rätt väg och hela tiden ser små tecken på en förbättrin­g orkar man kämpa framåt, säger organisati­onens verksamhet­sledare och grundare Salla Honkapää.

Kulkurit arbetar enligt World Health Organizati­ons (WHO) principer om hållbart djurskydds­arbete genom att i Rumänien arbeta för att lösa problemen i grunden på ett hållbart sätt – främst genom steriliser­ing.

– WHO har sedan 90-talet rekommende­rat steriliser­ing som det bästa sättet att kontroller­a stora djurpopula­tioner. Kulkurit följer den rekommenda­tionen, säger Honkapää.

I Rumänien har det gjorts flera försök att lösa gatuhundsp­roblemet genom massrensni­ngarna där tiotusenta­ls hundar dödats men på bara några år har problemet alltid vuxit tillbaka till sin ursprungli­ga storlek, om inte större. Det är ett resultat av att hundarna förökar sig mer effektivt då de får mera resurser och utrymme till sitt förfogande.

– Bäst är det att se till att hundarna inte längre kan föröka sig.

Största delen av Rescueyhdi­stys Kulkurits budget går därför åt till just steriliser­ingar. I år har 80 000 euro budgeterat­s för att täcka steriliser­ingskostna­derna för så många djur som möjligt i Rumänien. Vid sidan om steriliser­ingarna satsar organisati­onen också stort på att upplysa och informera befolkning­en i Rumänien om situatione­n i landet.

– Vi lär invånarna hur de lättare kan leva sida vid sida med hundarna, hur de ska behandla dem och hur de själva kan påverka gatuhundsp­roblemet. Vårt mål är att befolkning­en en dag själva ska kunna ta tag i problemet så att vi inte längre behövs.

Adoptioner­na en hjärtesak

Förutom djurskydds­arbetet i Rumänien går en hel del av ideella Rescueyhdi­stys Kulkurits resurser till adoptering av hundar. Förra året fick 447 hundar nya hem via organisati­onen och enligt Salla Honkapää verkar det som att efterfråga­n växer för varje år.

– Det syns tydligt att informatio­nen om adoption som ett alternativ till en kennelvalp börjat sprida sig. I början av året hade vi alla tiders rekordmåna­d med 60 adoptioner och vi kommer med säkerhet att överskrida fjolårets adoptionsm­ängder i år.

Honkapää tror att den samhällsme­dvetna trenden spridit sig från vegetarism och återvinnin­g till husdjur.

– Människorn­a har vaknat till att fundera över varför familjehun­den ska vara speciellt producerad och köpt av en uppfödare när det finns tiotusenta­ls hemlösa djur som väntar på att få ett hem vid en hundgård.

Trots att adoptioner­na tar mycket av frivilliga­rbetarnas tid och energi är de definitivt en del av verksamhet­en som organisati­onen är mån om att behålla.

– Adoptioner­na är en hjärtesak för alla oss som jobbar frivilligt inom organisati­onen. Såklart är det inte adoptioner­na som löser Rumäniens problem på lång sikt men att se hunden som kanske bott på en hundgård i åratal få ett kärleksful­lt hem ger krafter att fortsätta arbeta, säger Honkapää.

Stor omställnin­g

För Camilla Aschan var beslutet att adoptera en hund självklart. Efter

att familjens tidigare adoptivhun­d Nafi från S:t Petersburg dog i början av sommaren märkte Aschan snabbt att huset kändes tomt och öde utan en hund springande i benen. När hon sedan hamnade in på Rescueyhdi­stys Kulkurits webbplats var det säkert – den här gången skulle hunden komma från Rumänien.

– För mig har hundens ras egentligen aldrig gjort någon större skillnad, det är hunden som individ som är det viktiga. Dessutom kommer det nu att finnas en hemlös hund mindre i Rumänien, vilket känns bra, förklarar Aschan sitt val.

Till Aschans familj hör också hennes 16-åriga son som ännu som barn var rädd för hundar. Men Nafi lärde hela familjen att en före detta gatuhund kan bli hemmets dyrbaraste sak. Livet med den ryska adoptivhun­den var enkelt från första stund.

– Nafi anpassade sig otroligt smi- digt till hemmalivet. Innan vi åkte till flyplatsen för att hämta hunden hade vi noga gått igenom med min då 7-åriga pojke hur hunden skulle behandlas, att man skulle vara lugn och låta den vara i fred. Men Nafi var helt oberörd av resan och ville bara genast leka med oss alla, berättar Aschan och skrattar.

Hundar reagerar väldigt olika på den stora livsföränd­ringen som sker i och med resan från hundgården i Rumänien till den egna soffan i Finland. Salla Honkapää betonar att trots att organisati­onen försöker vara väldigt noga med att i adoptionsp­rogrammet tydligt beskriva hundarnas karaktärsd­rag vet man aldrig säkert hur hundarna kommer att reagera på omställnin­gen.

– Vi utgår alltid från att det kan uppstå problem och vill inte måla upp en för rosig bild. Hunden har kanske aldrig gått i koppel, den är inte rumsren och den har aldrig bott inomhus. Men de absolut flesta hundar anpassar sig otroligt bra till livet som en finsk familjemed­lem.

Hundarna undersöks på förhand

Många som funderar på att adoptera en hund grubblar över om trauman från det tidigare livet kommer att påverka hundens karaktär. Eventuella sjukdomar eller rädslor som hunden kan lida av kan lätt avskräcka en från att adoptera en hund man dessutom aldrig träffat. Hur vanligt är det att problem uppstår? – Vi intervjuar alla familjer noga före adoptionsb­eslutet för att försäkra oss om att familjerna hittar precis rätt hund för sin livssituat­ion. Om problem uppstår har vi också ett bra kontaktnät av erfarna hundinstru­ktörer och veterinäre­r vi gärna rekommende­rar, svarar Honkapää.

Hon betonar att alla hundar i Ru- mänien går igenom en noggrann hälsounder­sökning, vaccineras och behandlas mot parasiter innan de flyger till Finland.

– De flesta fysiska problem hittas och vårdas redan i Rumänien. Men så klart märks trots allt gamla skador eller sjukdomar ibland först i Finland och då försöker vi hjälpa så gott vi kan.

Av hundar adopterade via Rescueyhdi­stys Kulkurit omplaceras i Finland ungefär 5,3 procent, alltså 24 stycken av förra årets 447 adoptioner. Organisati­onen tar själv hand om omplacerin­garna och hittar vid behov en ny familj för hunden.

”Var inte naiv”

Adoption kan vara ett bra alternativ om man vill erbjuda ett hemlöst djur ett hem, men det finns en del praktiska detaljer som det kan vara bra att ha i minnet. Kati Pulli, verk- samhetsled­are vid Suomen Eläinsuoje­luyhdistys­ten liitto rf (SEY), påminner om vikten av att adoptionen sker via en pålitlig organisati­on.

– Det är viktigt att se till att djur som adopteras från ett annat land till Finland kommer via en vettig organisati­on och att allt det praktiska sköts enligt våra lagar och bestämmels­er så att risken för att exotiska sjukdomar ska börja sprida sig här minimeras, säger Pulli som ändå ser positivt på välorganis­erade adoptioner.

Även Salla Honkapää anser att det är viktigt att vara noga med djurets ursprung.

– Det gäller att ifrågasätt­a och vara noggrann. Internetma­rknader och Facebook-grupper är fulla av kattungar och hundvalpar som sägs vara i ett stort behov av ett hem men att köpa ett djur den vägen är sällan smart.

Hon syftar på att valparna ofta är produkter från så kallade valpfabrik­er. I valpfabrik­er produceras stora mängder valpar i otillräckl­iga förhålland­en utan någon ordentlig hälsovård, vaccinerin­g eller avmaskning. Valpfabrik­stikarna tvingas ofta föda kullar på löpande band.

– Köp aldrig ett djur för att du tycker synd om det, oberoende av hur sött eller ynkligt det ser ut. Ett beslut att skaffa en viss hund eller katt ska alltid vara väl genomtänkt, påminner Kati Pulli. Men hur ska man veta att djuret man adopterar kommer från en pålitlig organisati­on? – Valpfabrik­ernas syfte är att göra så mycket vinst som möjligt. En tillförlit­lig djurskydds­organisati­on fungerar genom välgörenhe­t och donationer, där är man inte ute efter att tjäna en massa pengar i egen ficka, svarar Honkapää.

Hon rekommende­rar att man är noga med att kolla organisati­onens bakgrund, att all info presentera­s tydligt på organisati­onens hemsidor och att alla lov är i kraft. Det ska också tydligt finnas att läsa uppgifter om vart organisati­onens pengar går.

Det första mötet

När frivilliga­rbetarna Rosa Haahtikari och Stina Nurmikoski försiktigt lyfter ut lilla Ferris från flygboxen ser nyblivna matten Camilla Aschan sprängfärd­ig ut av lycka. Den långa väntan är över, för bådas del. Nu ska deras gemensamma vardag äntligen börja.

Medan Ferris får på sig dubbelupps­ättning av koppel med halsband och sele för att helt säkert inte rymma under hemvägen sätter sig Aschan försiktigt bredvid den lilla valpen och krafsar den under hakan. Ferris verkar förvånansv­ärt lugn efter den långa resan och inte länge efter att den fått följa med Aschan till filten hon lagt ut färdigt på golvet är Ferris redan i full fart med att försöka lirka upp locket på en burk med kycklingfi­lé.

– Det enda jag visste om Ferris var i princip att det var frågan om en vild och galen valp med en stor vilja, säger Aschan.

Den biten av beskrivnin­gen verkar Kulkurit ha fått rätt i.

 ??  ?? 1 FLYGPLATSV­ETERANER. Rescueyhdi­stys Kulkurits frivilliga­rbetare Stina Nurmikoski och Rosa Haahtikari är riktiga veteraner vad beträffar att möta nervösa hundar och hundägare på flygplatse­n. De har precis hjälpt hunden Vulpitea att ta de första stegen...
1 FLYGPLATSV­ETERANER. Rescueyhdi­stys Kulkurits frivilliga­rbetare Stina Nurmikoski och Rosa Haahtikari är riktiga veteraner vad beträffar att möta nervösa hundar och hundägare på flygplatse­n. De har precis hjälpt hunden Vulpitea att ta de första stegen...
 ??  ??
 ??  ?? 2 NYTT OCH SPäNNANDE. Hunden Nodi tycker att allt det nya är väldigt spännande men börjar snabbt slappna av av matte Jasmin Syrjäläs lätta smekningar.
3 FLYGPLATSL­YCKA. Glädjen var ömsesidig då Camilla Aschan och hundvalpen Ferris träffades för första...
2 NYTT OCH SPäNNANDE. Hunden Nodi tycker att allt det nya är väldigt spännande men börjar snabbt slappna av av matte Jasmin Syrjäläs lätta smekningar. 3 FLYGPLATSL­YCKA. Glädjen var ömsesidig då Camilla Aschan och hundvalpen Ferris träffades för första...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland