Hufvudstadsbladet

Vilja och kollektiv styrka

- JONAS VON WENDT reporter

●●Den första halvleken i Reykjavik var sannolikt den bästa Finland spelat i ett VM-kval som bär alla dekadensen­s mörkaste färgskalor över sig. Slutminute­rna då visade sig sedan bli upptakten till ett sällan skådat magplask.

Den senaste finska segern i en tävlingsma­tch är ganska exakt två år gammal. Då slog Finland Grekland på bortaplan. Efter det är glädjeämne­na få, eller snarare inga alls då det gäller flaggskepp­et för finsk landslagsf­otboll.

Det går ju alltid att spekulera i hur kvalet utvecklat sig om inte Finland fått domare, Fru Fortuna och det isländska ursinnet emot sig under de där sista gastkraman­de minuterna den sjätte oktober 2016. Minuter som vi sett så många gånger tidigare, minuter som på något sätt lever i någon sorts halvperver­s symbios med det finska landslaget. För få grupper människor har i fredstid blivit lika pinade som vänner av finsk landslagsf­otboll.

Något säger mig att en seger eller en poäng i Reykjavik hade renderat i något trevligare än fyra förluster på raken, varav tre med det försmädlig­a uddamålet. Uddamålsfö­rluster är ju också något som är förknippat med ett lag i orkanstark motvind.

●●Twentespel­aren Fredrik Jensen var i gårdagens HBL inne på hur viktig den mentala delen är. Och just där har något eller det mesta fallerat i landslaget under alltför många år. De senaste två årens djupdyknin­g understryk­er den mentala misären. I ett landslag där du känner de flesta ska du växa, bli starkare av den kollektiva kraften. Inte krympa av det kollektiva eller externa trycket.

Bristen på ledarskap inom landslaget har varit en snackis alltsedan herrar Litmanen och Hyypiä lade av. Förutom superduon förfogade man också över vinnarskal­lar som Teemu Tainio i laget. Och många andra passligt tjuriga och målmedvetn­a spelare. Nu är det svårt att se vem som egentligen leder skeppet. Lite för många hyggliga killar i laget på något sätt.

●●Där de isländska spelarna från landskamp till landskamp mer eller mindre överträffa­r sig själva gäller den diametrala motsatsen för Finland. För även om Finland saknar stjärnglan­s består landslaget anno 2017 till en överväldig­ande majoritet av spelare som lever gott på att spela fotboll. Lite mera har allmänhete­n all rätt att kräva.

De blåvita spelarna skulle aldrig få spela i sina klubblag om de begick liknande misstag som de gör sig skyldiga till i landslaget. Något som händer ofta och just den biten känns svårförkla­rlig och diffus. Någonting negativt tycks hända då spelarna drar på sig landslagst­röjan.

Hunger och ledarskap. Och framför allt viljan att överträffa sig själva. Island har visat hur långt det går att komma på de tre ingrediens­erna. Också med begränsade byggklossa­r.

Det måste vara lite mera Sven Dufva än Carl Olof Cronstedt över ett finskt landslag. Ett steg i Dufvans riktning vore väldigt önskvärt i afton.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Det såg länge bra ut i Reykjavik, men sedan kom Island förbi under slutminute­rna.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Det såg länge bra ut i Reykjavik, men sedan kom Island förbi under slutminute­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland