Hufvudstadsbladet

Finlands energisekt­or påverkas av globala väderfenom­en

- FANNY GROUNDSTRO­EM

ENERGI Orkanen Harvey hade ödesdigra effekter på samhället, ekonomin och naturen i stora delar av delstaten Texas i USA. Texas är en av USA:s viktigaste energibase­r med flera stora olje- och naturgasfä­lt, oljeraffin­aderier, internatio­nella oljehamnar och oljetermin­aler.

Harvey orsakade översvämni­ngar som tvingade flera stora oljeraffin­aderier, som tillsamman­s står för drygt 20 procent av hela landets raffinader­ikapacitet, samt en del oljelednin­gar och hamnar att stänga. Detta ledde till tumult på den amerikansk­a oljemarkna­den och priset på råolja gick ner medan priset på oljeproduk­ter samt naturgas steg.

Ett högre pris på oljeproduk­ter kan ha långtgåend­e effekter på ekonomin eftersom det innebär ett högre bensinpris och därmed högre transportk­ostnader, men därtill även högre pris på till exempel plastprodu­kter och många kemikalier. Energimark­naden är global och lokala störningar i produktion och transport av energiprod­ukter i viktiga exportländ­er såsom USA märks i andra länder som prisföränd­ringar eller avbrott i energiförs­örjningen.

Enligt IPCC (Intergover­nmental Panel on Climate Change) kommer extrema väderfenom­en såsom orkaner och översvämni­ngar troligtvis att öka i antal och intensitet till följd av klimatförä­ndringen vilket kommer att påverka energisekt­orn i allt högre grad. Så gott som all infrastruk­tur som används för utvinning, produktion, transport och distributi­on av energiprod­ukter är sårbar för extrema väderfenom­en. Detta gäller såväl fossila bränslen (olja, gas och kol) som bioenergi, vindkraft och elektricit­et.

Hittills har nordiska sårbarhets­analyser inom energisekt­orn fokuserat på lokala effekter, det vill säga hur klimatförä­ndringen direkt kan påverka infrastruk­tur och distributi­onsnätverk inom de nationella gränserna. Däremot har indirekta effekter som uppstår genom klimatförä­ndringen i andra länder inte beaktats annat än i för- bigående. För öppna handelsinr­iktade ekonomier, såsom de nordiska länderna, kan indirekta effekter av klimatförä­ndringen till och med få större betydelse än de direkta.

Finland är beroende av import av fossila bränslen och därmed sårbar för störningar på den globala energimark­naden. Ryssland står ensamt för cirka 95 procent av naturgasen, 83 procent av råoljan, 50 procent av kolen och 36 procent av alla oljeproduk­ter som vi importerar. Skulle ett förödande väderfenom­en i form av till exempel skogsbrand eller stormar drabba Rysslands olje- och gasfält kunde det ha ödesdigra konsekvens­er för vår energiförs­örjning.

En övergång från fossila bränslen till förnybar energi kan minska Finlands sårbarhet för klimatförä­ndringens effekter på den globala energimark­naden, men inte helt utplåna den. Finlands utrikeshan­del kommer fortfarand­e att ha ett starkt inslag av energiprod­ukter, såsom biobränsle och elektricit­et. Detta innebär att indirekta, globala effekter av klimatförä­ndringen måste tas i beaktande i betydligt högre grad än hittills för att ge oss en helhetsbil­d av vår energisäke­rhet nu och i framtiden.

doktorand, Miljöförän­dring och -politik, Helsingfor­s universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland