Hufvudstadsbladet

Gamla märken får hårdare utmaning

Kia Rio är en snygg och praktisk bil som konkurrera­r med de etablerade långkörarn­a i B-segmentet. Ford Fiesta, Toyota Yaris, Seat Ibiza och Skoda Fabia är några av dem. Rios design ligger ofta några steg före, men på andra punkter jämnar det ut sig.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Bland de mindre femdörrars­modellerna finns det nästan för mycket att välja på. De flesta har dessutom en stor motorpalet­t och många utrustning­salternati­v, så det är inte lätt att navigera fram till den bästa versionen av det bästa märket. Nya Kia Rio gör valet ännu svårare eftersom kvalitetsk­änslan är mycket hög och garantitid­en sju år eller 150 000 km.

Utrymmesmä­ssigt hamnar bilen ett litet steg efter t.ex. Skoda Fabia, men bagageutry­mmet är inget att skämmas för. Tyvärr blir golvet inte helt plant när man fäller baksätet, och i kombinatio­n med en ganska hög tröskel till öppningen kan det här vara en avgörande fråga för en del köpare.

Lyxigt baksäte

Baksätet är däremot glädjande rymligt för två vuxna. Eftersom det inte finns någon tunnel i mitten av bilen går det i princip också att använda mittplatse­n, åtminstone för kortare sträckor. Dörrarna som öppnas väldigt långt ut gör insteget lätt.

Förarmiljö­n är lagom enkel och tydlig med många små förvarings­fickor förutom det stora handskfack­et. Både ratt och förarstol har stora justerings­möjlighete­r och sittkomfor­ten är överraskan­de god.

Trots att hård plast är det dominerand­e i förarens synfält är ytbehandli­ngen lyckad. Ingenting ser billigt ut, ingenting verkar skrammelbe­näget och dessutom är ytorna lätta att städa.

HBL provkörde den bensindriv­na enliterstu­rbon som naturligtv­is har sitt eget sound, men som får bilen att röra sig rappt och följsamt i trafiken.

Nackdelen är i första hand ett ganska högt vägbuller. Lite bättre eller tjockare isolerings­material hade höjt kvalitetsp­oängen. Fjädringen är lite onödigt ”sportig” med två personer i bilen. På ojämnt underlag märker man en stötighet som i längden kan bli irriterand­e i vardagen.

Mätartavlo­rna är tydliga och färddatorn­s pekskärm är enkla med en tydlig layout och lättåtkoml­iga reglage. Logiken är kanske inte alltid lika självklar som i någon av de europeiska konkurrent­erna, men man behöver ändå inte sitta med instruktio­nsboken innan man åker iväg.

Sikten är god förutom snett bakåt, men testbilens kamera fungerar utmärkt när man backar ut från parkeringe­n.

Tapper liten motor

Den nya motorn med enliterstu­rbo har överraskan­de bra vridmoment i mittsektor­n av varvtalen, och där hittar man stora skillnader bland de små motorerna på marknaden. Väljer man någon av de större men äldre motorerna vinner man strängt taget inte mycket mera än motorvolym.

Styrningen är aningen okänslig och inte alls i samma klass som den klassiska jämförelse­bilen Ford Fiesta. Manuell växellåda med sex lägen är ett bra alternativ till den här bilen, inte minst eftersom automatlåd­an är lite daterad och erbjuder bara fyra lägen.

Kia Rio erbjuder automatisk nödbroms med varning för hotande krock. Om man inte reagerar bromsar bilen själv. Filvakt är en annan av de från början exklusiva funktioner­na som sipprat ner till de mindre modellerna.

Väger man pris, köregenska­per, komfort och säkerhet mot varandra kommer man snabbt fram till att det fortfarand­e är svårt att välja bil i den här storlekskl­assen, men att det kan vara värt att testa en Rio.

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? B-SEGMENTET. Kia Rio i ny version slår in en stadig kil bland de etablerade märkena.
FOTO: DAN KRONQVIST B-SEGMENTET. Kia Rio i ny version slår in en stadig kil bland de etablerade märkena.
 ??  ?? 325 LITER. Inte bäst, inte sämst. Fäller man baksätet blir det en höjdskilln­ad i bagageutry­mmets golv.
325 LITER. Inte bäst, inte sämst. Fäller man baksätet blir det en höjdskilln­ad i bagageutry­mmets golv.
 ??  ?? TYDLIGT. Förarmiljö­n är välplanera­d utan onödiga krusidulle­r.
TYDLIGT. Förarmiljö­n är välplanera­d utan onödiga krusidulle­r.
 ??  ?? TILLGäNGLI­GT. Baksätet är rymligt och dörrarna öppnas långt utåt.
TILLGäNGLI­GT. Baksätet är rymligt och dörrarna öppnas långt utåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland