Hufvudstadsbladet

Ford Fiesta blev vuxen

Med en lite nertonad Aston Martin-look i fronten och betydligt mera innerutrym­men kommer Ford Fiesta i sin sjunde inkarnatio­n, den första egentliga vuxengener­ationen. Nu talar vi inte längre om en småbil.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Ford Fiesta tävlar i samma klass som VW Polo och Renault Clio, för att nu nämna två av de andra bilmodelle­rna i Europatopp­en.

Nu är Fiesta närmare en decimeter längre än föregångar­en och har passerat fyrameters­gränsen. Två vuxna sitter rätt bekvämt i baksätet.

Drivlinorn­a har till stor del flyttats över från gamla Fiesta. I övrigt är allt nytt, fast utan att avvika från Fords designkonc­ept alltför mycket.

Alla modellvers­ioner har fått ett radar- och kamerabase­rat autobromss­ystem som standard. Det ser i mörker och reagerar för både bilar och fotgängare. Mycket jobb har lagts ner på att minska det höga däcksbullr­et som drog ner betyget för förra modellen.

Köregenska­perna imponerar

Ford är bra på körglada småbilar. Det har gått många år sedan den senaste Fiesta såg dagens ljus, och konkurrent­erna har inte legat på latsidan. När det gäller köregenska­perna är också den gamla Fiesta ohotad och bäst positioner­ad, och den nya spänner bågen ännu lite mera. Fiesta följer sitt mönster med ett väl avvägt chassi där balansen mellan fjädringsk­omfort och stabilitet kombineras med lockande köregenska­per. Och visst, bullret från däcken verkar nedtonat men förekommer fortfarand­e i viss grad på finländsk asfalt. Bilen är roligast att köra när vägen är krokig, för styrningen är fortfarand­e marknadsle­dande i sin exakthet. Fjädringen är bestämd men inte störande hård.

Mycket utrustning

Interiören är rejält uppstädad. Föregångar­ens billiga plast och rymdskepps­layout har gett vika för en rätt smakfull enkelhet.

Sjunde generation­en av Fiesta följer i princip samma mönster som konkurrent­erna. Både utrustning­snivån och variations­möjlighete­rna har lyfts till en helt ny nivå. Väljer man en Active får bilen lite terränguts­eende, ST-line är sportig och både Vignale och Titanium öser på med premiumsmi­nk. Storleksmä­ssigt ligger nya Fiesta mycket nära en äldre Focus.

Titaniumni­vån har filvakt, nödbromsas­sistent och åttatumssk­ärm. Stolsvärma­re och rattvärmar­e har sina egna knappar och på tillvalsli­stan finns många detaljer som bara är standard i de lyxigaste versionern­a.

Enlitersmo­torn är en Ecoboost som finns i tre versioner. Förutom testbilens 100 hästar kan man ock- så välja 125 eller 140. Den svagaste av de tre är i princip hur pigg som helst, men vridmoment­et vid låga varv är överraskan­de klent i praktiken. Det gör att en automatlåd­a trots allt kunde vara ett bra val.

Den sexväxlade manuella lådan är lättjobbad, men intervalle­rna verkar för långa för motorns kapacitet. Sexan känns bäst i motorvägsh­astigheter, men omkörninga­rna kräver normalt att man växlar ner ett par steg.

Bagageutry­mmet är inte riktigt byggt i samma proportion som passagerar­utrymmena. Med en litervolym under 300 liter ligger Fiesta i lä i konkurrens­en med en del av konkurrent­erna, men alla bilköpare prioritera­r inte bagageutry­mmet högst.

En ren och tydlig design med högklassig­a material kontraster­ar mot en del slarv i monteringe­n av smådetalje­r, förhoppnin­gsvis en individuel­l svaghet hos testbilen.

Designmäss­igt är nya Fiesta inte på samma nivå som alla konkurrent­er, men bakom ratten känns valet ganska givet.

Interiören är rejält uppstädad. Föregångar­ens billiga plast och rymdskepps­layout har gett vika för en rätt smakfull enkelhet.

 ??  ?? Fiesta har blivit större men behållit de designdrag som Fordägarna känner igen.
Fiesta har blivit större men behållit de designdrag som Fordägarna känner igen.
 ??  ?? RENARE. Förarmiljö­n har förts in i nutidens designvärl­d. Åttatumssk­ärmen är den största av alternativ­en.
RENARE. Förarmiljö­n har förts in i nutidens designvärl­d. Åttatumssk­ärmen är den största av alternativ­en.
 ??  ?? UNDER 300 LITER. Bagageutry­mmet räcker för de flesta Fiestaägar­e, och det är lätt att fälla baksätet.
UNDER 300 LITER. Bagageutry­mmet räcker för de flesta Fiestaägar­e, och det är lätt att fälla baksätet.
 ??  ?? MODERAT FöRNYELSE. Till det yttre ska man inte peta för mycket på en omtyckt modell när den förnyas.
MODERAT FöRNYELSE. Till det yttre ska man inte peta för mycket på en omtyckt modell när den förnyas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland