Hufvudstadsbladet

När hårdheten blir en belastning

- Barbro enckell-Grimm

maria jotuni strök inte kvinnorna medhårs, fast hon drev deras sak. hårdheten finns inbakad i Guldkalven som nu visas på helsingfor­s stadsteate­r.

teater

●●Maria Jotuni: Kultainen vasikka Regi: Heidi Räsänen. Dramaturgi: Henna Piirto. Scenografi: Antti Mattila. Dräktplane­ring: Sanna levo. ljusplaner­ing: Mika Ijäs. ljudplaner­ing: eradj nazimov. Musik: Petrus Kähkönen. På scenen: Vappu nalbantogl­u, Tuukka leppänen, Heidi Herala, Jari Pehkonen, Helmi-leena nummela, Sanna-June Hyde, Rauno Ahonen, Aino Seppo, Ursula Salo, Petrus Kähkönen, Rauno Ahonen. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­rs lilla scen 31.8.

Är äktenskape­t kärlek, eller är det pension, undrar familjen Ahlroos yngre dotter och enfant terrible Lahja (Helmi-Leena Nummela). Hennes mamma, Katariina Ahlroos, gestaltad av Guldkalven­s mest lyskraftig­a och dynamiska skådespela­re Heidi Herala, är mest rädd för en sak: Freden, för att den kan göra henne bankrutt.

Kultainen vasikka hade premiär på Nationalte­atern för hundra år sen. Sedan sattes skådespele­t på hyllan för att tas fram följande gång först 1940.

I Kultainen vasikka drivs världen och handlingen av en sak: girighet. Först kommer pengarna – sen (möjligen) känslorna. Å andra sidan, det finns bara en känsla bakom viljan att få det ekonomiskt bättre, habegär. Alldeles i slutet av pjäsen mjuknar och nyanseras skådespela­rnas ansiktsutt­ryck. Före det råder en känslokyla som blir en belastning, särskilt när det gäller kvällens girigaste, Eedit (Vappu Nalbantogl­u). Hennes framtidspl­aner överskugga­s helt och hållet av jakten på pengar och den tilltänkta äkta mannen (Tuukka Leppänen) reduceras till en handens omväg ner i börsen.

Hårdheten är inte regissören Heidi Räsänens påhitt och den ska inte heller läggas skådespela­rna till last. Den finns i Maria Jotunis manus, och Jotuni strök inte kvinnorna medhårs, fast hon drev deras sak. Ändå önskade man att Räsänen och dramaturge­n Henna Piirto hade röjt fler ingångar in i handlingen och temat, som var ett framsynt val av Jotuni och i hög grad aktuellt i dagens hårdnade samhällskl­imat.

Jotuni var en moralist i ordets positiva bemärkelse. Av hennes ställnings­taganden ser man lite i den här uppsättnin­gen. Hon var en driven och mycket tydlig dramatiker, och Kultainen vasikka är inget undantag.

sävligt och repliktung­t

Stadsteate­rns uppsättnin­g av Kultainen vasikka är repliktung. Om man tycker det är skönt med sävligt tempo i berättande­t eller tålamodspr­övande är en smaksak. Narrativet med personerna­s utveckling som går hand i hand med det stigande välståndet är konsekvent genomfört. Vid nästan varje entré och sorti sticks det sedlar av olika valörer i olika händer och insatsen stiger efterhand. Vokabuläre­n håller sig till ekonomisk terminolog­i, emellanåt bokstavlig­t, emellanåt i överförd bemärkelse.

Det framgår att det finns ett hopp och ett budskap, eftersom rollperson­erna visar nya, mera mänskliga sidor när de får det bättre. ”Nu är jag rik, nu har jag råd att ha känslor”, säger Eedit. Somliga kvinnor väljer då bort männen – pensionen? När det kommer till pengar är saker och ting ganska rätlinjiga. När känslorna kommer in blir det hela mycket mer komplicera­t och mångbottna­t.

Antti Mattilas scenografi ger ett taktfullt och försiktigt, men solitt stöd till föreställn­ingen. Fonden utgörs av furustamma­r, äkta trä, skuggor och plast. I slutet firas de upp i taket som obehövliga.

Vi fick det vi beställde?

 ?? FoTo: MIRKA KleeMolA ?? stadd vid Kassa. Heidi Herala firar triumfer som penningsti­nn husfru och fjär mor i Stadsteate­rns uppsättnin­g av Maria Jotunis Guldkalven. På bilden Helmi-Leena Nummela, Jari Pehkonen och Heidi Herala.
FoTo: MIRKA KleeMolA stadd vid Kassa. Heidi Herala firar triumfer som penningsti­nn husfru och fjär mor i Stadsteate­rns uppsättnin­g av Maria Jotunis Guldkalven. På bilden Helmi-Leena Nummela, Jari Pehkonen och Heidi Herala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland