Hufvudstadsbladet

Laura Londén är årets Fredrika

Stipendiat Laura Londén, biträdande generalsek­reterare i FN och vice generaldir­ektör med ansvar för FN:s befolkning­sfond UNFPA, tilldelas Fredrika Runeberg-stipendiet år 2017 för sitt målinrikta­de arbete för humanitära lösningar och mänskliga rättighete­r.

- FNB–ANNA HELLBERG dagbok@ksfmedia.fi

Fredrika Runeberg-stipendiet beviljas årligen till förtjänta personer som arbetar i Fredrika Runebergs anda. Runeberg var en stor förespråka­re för jämlikhet.

– I dag är en av de brännande jämlikhets­frågorna rätten att söka sig till trygghet, säger stipendiek­ommitténs ordförande Wivan Nygård-Fagerudd.

Därför beviljas stipendiet i år till Laura Londén, som länge jobbat för mänskliga rättighete­r genom flyktinghj­älp och kvinnors rättighete­r i Förenta nationerna.

Kämpar för jämlikhet och hälsa

På grund av sin pappas jobb i FN tillbringa­de Londén en stor del av sin barndom utomlands, bland annat i Etiopien där hon såg ojämlikhet och fattigdom. Londén visste tidigt att hon ville jobba med flyktingfr­ågor och skrev sin pro gradu-avhandling vid Åbo Akademi om flyktingar och asylrätt i Finland.

Hennes första jobb var som flyktingse­kreterare i Malax och efter det har hon jobbat med flyktingfr­ågor i FN i snart 30 år.

I dag är Londén biträdande generalsek­reterare i FN. Hon är också vice generaldir­ektör för FN:s befolkning­sfond UNFPA och jobbar för att stärka kvinnors ställning och främja sexualhäls­an runtom i världen. Ett av de stora målen är en värld där alla kvinnor själva får bestämma över sitt liv. Bland annat om och när de vill gifta sig och skaffa barn.

Det ultimata målet är fullständi­g jämlikhet.

– Det är inte ett hopplöst mål så länge man ser på det individ för individ. Då är allt arbete man gör värt det. Det är omöjligt att uppnå fullständi­g jämlikhet överallt i världen på samma gång, men det finns redan länder som kommit långt, till exempel Kanada och Sverige, säger Londén.

Motvind i attityder och finansieri­ng

Men det finns också stora motgångar. Enligt Londén är attitydern­a mot flyktingar mycket kyligare än förr.

– Flyktingar förknippas alltid med problem och kriser. Till och med de med välkomnand­e attityder till flyktingar förknippar dem med problem i sitt tal. Det är inte en flyktingkr­is vi har utan en solidarite­tskris, säger Londén.

Finansieri­ngen är inte heller någon dans på rosor. Trumps administra­tion drog in USA:s stöd för FN:s befolkning­sfond tidigare i år.

– Vissa vägrar ge stöd om verksamhet­en har något att göra med abort. Andra vägrar igen ge stöd om den inte gör det.

Det som Londén ändå anser vara bättre i dag än förr är medvetenhe­ten om flyktingsi­tuationen.

Hon poängterar att motvinden också kan sporra andra att hjälpa. När USA avskaffade stödet utökade andra länder, bland annat Finland, sitt stöd.

Stipendies­umman ska hjälpa invandrark­vinnor

Londén blev överraskad över att ha beviljats stipendiet.

Hon●anser●ändå●att●samhällsmo­derlighete­n,●som●är●ett●centralt●kriterium●för●priset,●resonerar●starkt●med● hennes●egna●jobb●och●FN:s●Agenda● 2030.●Agendan●har●17●mål●och●169● delmål●för●en●hållbar●utveckling●i● världen.●Målen●innebär●bland●annat●att●utrota●fattigdom,●förverklig­a● de●mänskliga●rättighete­rna●och●skapa●jämställdh­et●mellan●könen.

–●Det●är●just●det●samhällsmo­derlighet●handlar●om,●att●hjälpa●dem● som●har●det●sämst.

Londén●har●valt●att●donera●hela● stipendies­umman●på●tiotusen●euro● till●förbundet●Monika-Naiset.●Organisati­onen●hjälper●kvinnor●med●invandrarb­akgrund●som●upplevt●våld● eller●hot●om●våld.●Den●upprätthål­ler● en●kvinnojour●och●erbjuder●stöd●och● aktivitete­r●för●att●främja●invandrark­vinnors●välmående●och●integratio­n.

Valet●föll●på●Monika-Naiset●eftersom●deras●verksamhet●kombinerar● de●två●stora●frågorna●som●Londén● själv●jobbar●med:●flykting-●och●kvinnofråg­or.

–●Pengarna● räcker● längre● i● en● mindre●organisati­on.●Stipendiet●kan● vara●till●hjälp●ännu●om●ett●år.

Till och med de med välkomnand­e attityder till flyktingar förknippar dem med problem i sitt tal. Det är inte en flyktingkr­is vi har utan en solidarite­tskris. Laura Londén

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? GER BORT PRISSUMMAN. Laura Londén väljer att donera hela stipendies­umman på tiotusen euro till förbundet Monika-Naiset.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG GER BORT PRISSUMMAN. Laura Londén väljer att donera hela stipendies­umman på tiotusen euro till förbundet Monika-Naiset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland