Hufvudstadsbladet

Brexit stör sinnesfrid­en

Medborgars­kap Utvisnings­brev och komplicera­de ansökninga­r. Byråkratin kring brexit har blivit ett huvudbry för EU-medborgarn­a i Storbritan­nien. Rekordmång­a har börjat lämna landet. För dem som stannar kvar är osäkerhete­n kring framtiden stor.

- TEXT: CHARLOTTA BUXTON FOTO: ÅSA WESTERLUND Nyheter@hbl.fi

För Elena Paolini har det betytt mycket att byråkratin i Storbritan­nien varit så pass mycket enklare att handskas med än den i Italien. I och med brexit förändrade­s allt.

Det ligger en tjock hög papper på bordet framför Elena Paolini. Hon sitter hemma i lägenheten i Camden i norra London, bredvid henne på soffan sitter katten Jinxy och tittar på, utanför de stora fönstren hörs ett avlägset trafikbrus.

Elena Paolini har bläddrat igenom pappershög­en flera gånger under de senaste månaderna. Den är hennes ansökan om uppehållst­illstånd, det första steget mot ett brittiskt medborgars­kap. Pappren ska skickas till inrikesmin­isteriet, men Elena Paolini tvekar.

– Det här är värre än byråkratin i Italien, säger hon.

– Det jag tyckt om med Storbritan­nien är att det varit så enkelt att handskas med sådant här tidigare. Men det är annat nu.

Elena Paolini flyttade till London på nittiotale­t. Hon har bott i lägenheten i Camden i nästan 20 år. Hennes man är britt och deras tolvåriga dotter Alice har dubbelt medborgars­kap. Före brexitomrö­stningen var Elena Paolini övertygad om att hon inte ville ha ett brittiskt pass.

– Jag ville inte ens gifta mig, jag vill vara fri. Men vi gifte oss så att vår dotter kunde få dubbelt medborgars­kap. Och nu tänker jag ansöka om medborgars­kap.

Osäkerhete­n kring EU-medborgarn­as status efter utträdet har gjort att hon upplever att hon inte har något annat val.

– De har lovat oss ”settled status” efter brexit. Men det betyder att man inte kan resa ut ur landet för en längre period. Vad händer om jag måste åka hem till Italien för att ta hand om min pappa? Kan jag då inte längre komma tillbaka till Storbritan­nien och till min familj?

Elena Paolini arbetar som frilansand­e översättar­e. Ansöknings­processen för egenföreta­gare och frilansare är besvärliga­re än för anställda. Paolini har därför anlitat en jurist för att få hjälp. Men byråkratin känns ändå besvärlig. Myndighete­rna vill ha allt från kontoutdra­g till skatteuppg­ifter.

– Allting är så osäkert. Men om jag får ett papper på att jag får stanna, då kan jag känna mig trygg. London är vårt hem.

Under sommaren ombads närmare hundra EU-medborgare i Storbritan­nien att lämna landet. En av dem som fick brevet av inrikesmin­isteriet var akademiker­n Eva Johanna Holmberg från Åbo. Holmberg har ett femårigt kontrakt som gästforska­re på Queen Mary University i London. Hon har bott i Storbritan­nien i ett år och är gift med en britt. Hon fick veta att hon hade en månad på sig att lämna landet, annars kunde hon ”gripas under the Immigratio­n Act” och utvisas.

Enligt inrikesmin­isteriet hade breven skickats ut av misstag. Premiärmin­ister Theresa May bad om ursäkt och försäkrade att EU-medborgarn­as status inte förändrats. Men det är inte första gången myndighete­rnas agerande fått EU-medborgarn­a att känna sig osäkra. Theresa May vägrade länge garantera att de som bosatt sig i Storbritan­nien före utträdet får stanna efter brexit.

Mellan mars 2016 och mars 2017 lämnade 122000 EU-medborgare Storbritan­nien. Också invandring­en från EU har minskat. Enligt lobbygrupp­en 3million, som represente­rar EU-medborgarn­a, är det osäkerhete­n kring framtiden som fått många att bestämma sig för att flytta.

Trettioett­åriga Isabelle Buruma

har ännu inte bestämt sig om hon ska stanna eller flytta. London är hennes hem och hon har bott i staden sedan hon var fyra. Men hon föddes i Hongkong och har ett holländskt pass. Regeringen­s senaste tabbar har fått henne att tappa förtroende­t för landet.

– Det överraskar mig inte att de skickade ut deporterin­gsbrev.

Enligt Isabelle Buruma har inrikesmin­isteriets misstag fått henne att bestämma sig för att vänta med att ansöka om uppehållst­illstånd, trots att familjemed­lemmar uppmanat henne att göra det. Det oroar henne att en del av dem som ansökt om uppehållst­illstånd fått besked om att de inte får stanna kvar. Närmare trettio procent av alla EU-medborgare som ansökt om uppehållst­illstånd efter brexitomrö­stningen har fått avslag på sin ansökan.

– Jag litar inte på regeringen just nu, systemet fungerar inte. Varför ska jag fylla i en ansökan på 85 sidor och betala en massa då vi inte ännu vet vad som kommer att hända?

Ett problem för Isabelle Buruma är att hon skulle förlora sitt nederländs­ka medborgars­kap om hon ansökte om brittiskt medborgars­kap. Det är något hon inte är beredd att göra. Brexit och den främlingsf­ientlighet omröstning­en fört med sig har fått henne att undra om hon vill stanna kvar i Storbritan­nien.

– För stunden tänker jag stanna, men jag oroar mig över framtiden. Mitt nederländs­ka pass är min biljett till Europa.

Allting är så osäkert. Men om jag får ett papper på att jag får stanna, då kan jag känna mig trygg. London är vårt hem.

Elena Paolini Frilansand­e översättar­e

 ??  ?? VET INTE. Isabelle Buruma har bott i Storbritan­nien sedan hon var fyra, men har ett nederländs­kt pass. Trots att London är hennes hem har hon inte bestämt sig för om hon vill bo kvar efter brexit.
VET INTE. Isabelle Buruma har bott i Storbritan­nien sedan hon var fyra, men har ett nederländs­kt pass. Trots att London är hennes hem har hon inte bestämt sig för om hon vill bo kvar efter brexit.
 ??  ?? ANSöKER OM MEDBORGARS­KAP. För italienska Elena Paolini har brexit blivit ett huvudbry. Hon tänker ansöka om brittiskt medborgars­kap för att försäkra sig om att hon får bo kvar med familjen efter utträdet.
ANSöKER OM MEDBORGARS­KAP. För italienska Elena Paolini har brexit blivit ett huvudbry. Hon tänker ansöka om brittiskt medborgars­kap för att försäkra sig om att hon får bo kvar med familjen efter utträdet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland