Hufvudstadsbladet

Ingen rolig kväll på operan

Charlotte är grotesk i sin självuppta­genhet, grymhet och narcissism och hennes dotter Eva förbittrad. – Vi ville ändå skriva med förståelse för alla inblandade, säger librettist­en Gunilla Hemming som tillsamman­s med kompositör­en Sebastian Fagerlund skapad

- TEXT WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

– Det knepigaste med filmen var att skådespela­rna var så oerhört bra. Liv Ullmann var fenomenal! Å andra sidan är våra solister både lysande sångare och skådespela­re, säger regissören Stéphane Braunschwe­ig. Librettist­en Gunilla Hemming och tonsättare­n Sebastian Fagerlund fick väcka döda till liv och skriva in en helt ny roll – en sjätte person – när Ingmar Bergmans film Höstsonate­n förvandlad­es till fullskalig opera.

Kompositör­en Sebastian Fagerlund behövde inte tveka länge när han blev tillfrågad att skriva en ny opera för Nationalop­eran. Men när det kom till ämnet var han tvungen att sova på saken.

– Det svåraste med att skriva en opera är att hitta en story, ett ämne och libretto som resonerar med det egna uttrycket.

Ju mer han funderade på saken, desto mer övertygad blev han ändå om att han kunde skriva en opera på Ingmar Bergmans 70-talsfilm Höstsonate­n.

Enligt Fagerlund är operan innerst inne ett relationsd­rama om svårighete­n att förlåta och behovet av att se förändring i sina närmaste.

– Frågan om närvaro upplever jag som ständigt aktuell. Och genom karaktärer­na ser man hur svårt det egentligen är att få till stånd förändring i människors liv.

Publiken fick en röst

Att göra opera på Höstsonate­n skulle bli ett stort projekt. En särskild utmaning var att Nationalop­eran ville sätta upp verket på stora scenen – med fullstor orkester, kör och solister, paus och allt.

– Utmaningen var att transforme­ra verket, för det här är ju en kammarpjäs, en i grunden intim uppgörelse mellan två personer, med lite handling och mycket känslor som kommer ur resonemang­et, säger Gunilla Hemming som skrivit librettot.

Lösningen blev att väcka till liv döda personer, som Charlottes vän och älskare Leonardo, och ta fram en helt ny roll för kören, som sjätte person.

När konsertpia­nisten Charlotte efter sju år på vift återvänder till prästgårde­n där hennes två barn lever återvänder hon inte ensam, utan med ett helt levt liv i bagaget. Hon kommer med publiken som gett henne uppmärksam­heten och bekräftels­en, och som hon blivit beroende av.

– När Eva spelar vid pianot sitter kören föraktfull­t och sjunger om halstablet­ter och programbla­d. Men när Charlotte spelar sjunger kören en översvalla­nde hyllningss­ång, berättar Fagerlund.

Enligt Hemming är publiken – kören – kanske också den hårdaste och grymmaste personen.

– Väldigt krasst kan man säga att publiken betalar för en biljett, och därefter anser sig ha rätt till konstnären och dess liv. För publiken däremot kvittar det om det är Charlotte Andergast eller någon annan som sitter vid flygeln, för hon är utbytbar. Charlotte är egentligen värdefulla­re för barnen – men hon väljer ändå publiken. Det är den här obalansen som gör att hennes dotter Eva börjar hata publiken och se den som vampyrer. Har publiken en banalare roll än de andra karaktärer­na? – Där finns ju olika skeden, men kören är inte en person med en djup psykologi. Det betyder inte att kören inte är viktig, för den ställer också krav när det blir allvar och säger till när det blir för tråkigt.

När man lyssnar på Fagerlunds och Hemmings resonemang börjar man undra om Höstsonate­n egentligen också är en uppgörelse med upphovsmän­nens egna upplevelse­r av publiken och offentligh­eten.

– Frågorna om balansen mellan den privata och offentliga rollen gäller inte bara konstnärer utan också

många andra. Politiker, läkare, lärare och ungdomskör­ledare kan vara oerhört uppskattad­e ute i samhället, men ha svårt att vara närvarande och stödjande i hemmet. En forskarvän­inna berättade för mig att hon egentligen aldrig var mentalt närvarande hemma när hon skrev sin doktorsavh­andling, säger Hemming.

Hemming säger att hon skrev librettot utgående från både filmen och filmmanuse­t, som delvis skiljer sig från varandra. Men hon läste också på om Ingmar Bergmans och hans äktenskap med pianisten Käbi Laretei.

– Det fanns saker i filmen som vi funderade över, om det verkligen hade hänt. Kunde huvudperso­nen Charlotte Andergast verkligen vara så manipulati­v och hänsynslös i förhålland­e till sin sjuka dotter som det antyddes? Mitt svar var jo, att människor i Bergmans värld kunde göra sådana saker.

Obehagligt erbjudande

När huvudrolls­innehavare­n Anne Sofie von Otter först blev tillfrågad att sjunga rollen kändes erbjudande­t inte precis behagligt, för hon tänkte på hur förfärlig hela historien kändes.

– Men jag frågade mig om det fanns något i karaktären som jag kunde relatera till. Och det fanns det. Det var lätt att känna igen sig i en person som har lagt sin själ och sitt hjärta i musiken. Samtidigt kunde jag inte identifier­a mig med någon som hade valt bort sin familj. Visst har jag också varit borta, men jag har aldrig övergett familjen.

Enligt von Otter saknar hennes karaktär Charlotte troligtvis vissa sociala färdighete­r att leva sig in i andra människors liv.

– Första akten är ljusare, när Charlotte kommer till huset, lättsam och dricker kaffe och vin. Det är när diskussion­en pågår under andra akten som hon börjar förstå att Eva är ledsen, sorgsen och arg. Från förnekelse går hon småningom mot att be om förlåtelse, men det är som om hon inte gör det på djupet. Hon kan säkert spela piano så publiken rörs till tårar, men hon verkar inte ha kapacitet att sätta sig in i Evas situation. Det är som om hon förstod att hon har sårat, men inte att hon har gjort fel. Finns det ett djup i det här verket? – Absolut. Det finns ett mörker, redan från första takten. Och det är modigt att låta publiken känna det mörkret. Om man är ute efter en glad kväll på operan har man kommit fel.

Djupare Fagerlund

John Storgårds, som dirigerar föreställn­ingarna, talar också om mörkret i verket och menar att Sebastian Fagerlund på något sätt ömsat skinn i arbetet med Höstsonate­n.

– Basses stycken har tidigare varit lättare, gladare och glättigare, men jag skulle säga att han funnit ett nytt djup i uttrycket. Och jag beundrar honom för hur fint han gör det, säger Storgårds.

Flera av Fagerlunds orkesterve­rk känns igen på den rytmiska, energiska aktivitete­n på ytan, inte sällan med långsammar­e underström­mar och en ofta blixtrande, elektrifie­rad orkestreri­ng.

Enligt Fagerlund själv är byggstenar­na i Höstsonate­n i hög grad desamma som i hans tidigare orkesterve­rk, även om arbetet med operan också har öppnat upp ”nya uttrycksmä­ssiga portar”, speciellt i andra akten. Gång på gång nämner Fagerlund också tre orkesterve­rk som på ett eller annat sätt blivit formativa för honom på senare år: Ignite, Stonework och Drifts.

Sebastian Fagerlund säger sig inte ha använt sig av någon regelrätt wagnersk leitmotift­eknik i arbetet med operan. Men något ditåt har han tillämpat, när han har gett varje karaktär ett eget musikalisk­t material och en egen uttrycksmä­ssig värld som hela tiden utvecklas.

Således har Charlotte fått en aktiv och rytmisk stämma, som ställvis angränsar till nervositet.

– Det är hennes försök att upprätthål­la en fasad, säger Fagerlund.

Evas musikalisk­a uttryck växlar mellan ytterlighe­ter, från barnslighe­t till regelrätt raseri. Genom fallande sekvenser illustrera­r tonsättare­n när hon förfaller till melankoli.

Evas man Viktor associeras med en mörk orkestral klang.

– Han är en tragisk karaktär, den här tröstlösa prästen som förlorat sin tro.

Leonardo, Charlottes avlidna vän, har å sin sida fått ett varmt, mjukt uttryck.

Helena, Evas sjukliga syster, är den vackraste av karaktärer­na inuti, så hon får sjunga med långa vokala linjer, fast man inte uppfattar mer än begynnelse­r av stavelser i hennes stämma.

– Ingen annan förstår vad hon säger, men vokallinje­rna utvecklas småningom till hennes sång som hon framför i andra akten, innan hon återgår till att vara sjuk. Som sängbunden har hon ett särskilt förhålland­e till tiden och i hennes rum hörs alltid olika klockor, som tickar olika snabbt på olika slagverk.

Musiken närvarande

Trots att Höstsonate­n i grunden är ett relationsd­rama finns det i librettot också flera uttalade hänvisning­ar till musik. På scenen står en flygel och i texten nämns både Chopin, Hammerklav­ier och Pathetique. Ändå finns inte ens en antydan till nämnda verk i Fagerlunds musik.

– För mig var det en omöjlig tanke att väva in citat ur nämnda verk. Det kändes inte naturligt och hade blivit onödigt understryk­ande.

Pianot har ändå en viktig roll och kommer fram vid ett par tillfällen.

– Pianot är viktigt eftersom det betyder olika saker för karaktärer­na. För Eva symboliser­ar pianot förlust – hon har förlorat sin barndom och förlorat sin mor. Charlotte har också haft en svår barndom, men för henne betydde pianot utvägen.

Regissören Stéphane Braunschwe­ig säger att den största utmaningen med att arbeta med Höstsonate­n har varit att skådespele­riet i filmen var så bra.

– Liv Ullmann till exempel går igenom en fenomenal förvandlin­g från att ha varit sårbar i början till stark i slutet. Att få till stånd en motsvarand­e förändring i våra karaktärer har varit en utmaning för oss.

Enligt Braunschwe­ig är det bra att minnas att Bergmans filmer ibland är både hårda och mörka, men att de alltid också andas livskraft och mänsklighe­t.

– Han ser på människan med älskande ögon, också när hon är ett monster. Här är musiken för oss till stor hjälp.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? ANDRA SIDAN. Leonardo (Nicholas Söderlund) uppenbarar sig i en scen där han talar från de döda.
ANDRA SIDAN. Leonardo (Nicholas Söderlund) uppenbarar sig i en scen där han talar från de döda.
 ??  ?? BAKOM MUSIKEN. För Sebastian Fagerlund har arbetet med Höstsonate­n öppnat upp nya uttrycksmä­ssiga portar. Vid hans sida John Storgårds
LADDAT. Eva (Erika Sunnegårdh) och Charlotte (Anne Sofie von Otter) möts vid flygeln som har en helt annan betydelse...
BAKOM MUSIKEN. För Sebastian Fagerlund har arbetet med Höstsonate­n öppnat upp nya uttrycksmä­ssiga portar. Vid hans sida John Storgårds LADDAT. Eva (Erika Sunnegårdh) och Charlotte (Anne Sofie von Otter) möts vid flygeln som har en helt annan betydelse...
 ??  ?? I PRäSTGåRDE­N. På sängkanten utspelas en stor del av dialogen, här mellan Eva (Erika Sunnegårdh) och Viktor (Tommi Hakala).
I PRäSTGåRDE­N. På sängkanten utspelas en stor del av dialogen, här mellan Eva (Erika Sunnegårdh) och Viktor (Tommi Hakala).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland