Hufvudstadsbladet

Stadscykel­n blev en del av kollektivt­rafiken

Trafik Två städer med två olika system för stadscykla­r. När Helsingfor­s har börjat använda stadscykla­r på allvar är Esbo på väg att konkurrens­utsätta sitt system som ska starta 2018. Frågan är varför man inte skötte upphandlin­gen gemensamt via Helsingfor­s

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Esbo stad har blivit erbjuden stadscykla­r av två olika leverantör­er. Från Esbo stads sida vill man inte uppge om den ena av operatörer­na är densamma som i Helsingfor­s. I Esbo saknas ett politiskt beslut för stadscykla­rna. Det beslutet väntas i höst.

Från Esbo stad uppger man ändå att systemet ska vara sådant att cyklarna kan användas med HRT:s resekort precis som i Helsingfor­s. Varför skötte städerna upphandlin­gen skilt? I Esbo hänvisar man till EU-lagstiftni­ngen. Men om upphandlin­gen hade skötts av Helsingfor­sregionens trafik där både Helsingfor­s och Esbo är medlemmar hade vi kanske haft ett gemensamt system för bägge städerna samtidigt?

– Varför HRT inte skötte upphandlin­gen är en mycket bra fråga som jag egentligen inte har svar på. Jag kan bara hålla tummarna för att Esbo väljer samma system och leverantör som i Helsingfor­s, säger Björn Månsson (SFP), som varit HRT:s styrelseme­dlem.

HRT:s njugga inställnin­g beror på att Helsingfor­s ville vara föregångar­e och i de andra städerna fanns det ingen tanke på att börja använda stadscykla­r. Otso Kivekäs (De gröna) var ordförande för Helsingfor­s stads trafikverk­s direktion när ärendet föreslogs för HRT. Stadscykla­rna i Helsingfor­s sköts av Helsingfor­s stads trafikverk.

– HRT ansåg att stadscykla­rna inte är en del av kollektivt­rafiken. I det skedet när vi var beredda att börja använda cyklarna var de andra bara på planerings­stadiet. HRT var helt enkelt inte intressera­t av stadscykla­rna. Jag är ändå glad över att inställnin­gen ändrats och att stadscykla­rna nu ses som en del av kollektivt­rafiken, säger Kivekäs.

HRT:s vd Suvi Rihtniemi bekräftar att intresset hos HRT vid tidpunkten när de första stadscykla­rna började användas 2010 var lamt.

– Vi skickade ut en förfrågan till alla HRT:s medlemskom­muner, men det var bara Helsingfor­s som var intressera­t av att cyklarna skulle bedrivas i HRT:s regi. De andra städerna och kommunerna tyckte inte att stadscykla­r hör till HRT:s uppgifter. Det är ändå glädjande att vi också får Esbo stad med i systemet nästa år och att man kan använda resekortet för att hyra cykel i Esbo.

I Helsingfor­s finns 140 stationer och 1400 cyklar. I Esbo ska antalet stationer och cyklar vara hälften färre. Det finns stora områden i Helsingfor­s där stadscykla­rna inte är tillgängli­ga. Till exempel i norra och östra Helsingfor­s saknas stadscykla­r.

– Enligt det nuvarande kontraktet får systemet bara expanderas med 10 procent innan vi står inför en ny upphandlin­gsprocess. Det här gäller stadscykla­rna enbart inom Helsingfor­s, säger Kivekäs.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? CYKLAR I STADSBRUK. I Helsingfor­s ses cyklarna som en viktig del av kollektivt­rafiken.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST CYKLAR I STADSBRUK. I Helsingfor­s ses cyklarna som en viktig del av kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland