Hufvudstadsbladet

USA pressar Sverige – hotar inskränka försvarssa­marbete

Det svensk-amerikansk­a försvarssa­marbetet försvåras om Sverige skriver under en FN-konvention om att avveckla världens alla kärnvapen, varnar USA:s försvarsmi­nister i ett hemligstäm­plat brev till sin svenske kollega. Det uppger Svenska Dagbladet.

-

Sverige var ett av 122 länder som i juli röstade för FN-konvention­en, som öppnas för underteckn­ande denna månad. Alla kärnvapens­tater, inklusive USA, bojkottade processen. Finland och många andra EU-länder deltog inte ens i avtalsförh­andlingarn­a.

Innebörden i brevet från USA är att det skulle påverka försvarssa­marbetet negativt, både i fredstid och möjlighete­rna till militärt stöd i ett krisläge, om den svenska regeringen skriver under konvention­en. Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist mottog brevet från James Mattis i tisdags, enligt SvD.

Enligt uppgift till nyhetsbyrå­n TT har även Natoländer­na Frankrike, Storbritan­nien och Tyskland framfört sin oro. Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström vill inte kommentera att andra länder hör av sig.

–Vi fattar självständ­iga beslut. Ingen ska försöka hota eller påverka oss, säger hon.

Svenska regeringen bromsar

Från den 20 september kan de länder som i juli röstade för ett globalt förbud mot kärnvapen underteckn­a FN-konvention­en. Men den svenska regeringen kommer inte att stå först i kön.

–Vi måste titta på den här konvention­en som kom till under väldigt kort tid och med ett antal skrivninga­r, som vi menar att vi måste titta på ur samarbets- och folkrättsl­ig synpunkt. Den tiden kommer vi att ta oss nu, sade Wallström till TT i veckan.

Målet är fortfarand­e att kunna underteckn­a FN-konvention­en.

– Men vi måste reservera oss rätten att titta på att detta inte skadar Sveriges intressen, däribland våra samarbeten, sade Wallström.

Om regeringen efter sin granskning står fast vid att underteckn­a FN-konvention­en går frågan vidare till riksdagen för ratificeri­ng. Som läget ser ut nu blir det svårt att få stöd för regeringen­s nuvarande linje.

Finland nämns som exempel

De borgerliga Allianspar­tierna i opposition­en är kritiska och pekar på Finland som valt att inte rösta för konvention­en.

Allianspar­tierna har varnat för att avtalet är kontraprod­uktivt. Att det hotar det globala icke-spridnings­avtalet och Sveriges försvarssa­marbeten med andra länder.

Mikael Oscarsson, försvarspo­litisk talesperso­n för svenska Kristdemok­raterna, pekar på att Finland inte deltog i FN-förhandlin­garna och inte heller röstade för konvention­en. Orsaken är enligt Oscarsson bland annat att finländarn­a anser att det kan sätta stopp för ett eventuellt framtida Natomedlem­skap.

– På samma sätt borde regeringen förkasta tankarna på att vara med på det här avtalet. Det är kontraprod­uktivt och det tar bort Nato-möjlighete­n, säger Oscarsson.

Han frågar sig också om det kommer att påverka Sveriges särskilda relation med Nato, en ”guldkortss­tatus” som även Finland har. Och kan stora försvarsöv­ningar som Aurora, som ska genomföras i september, bli av i framtiden? undrar han. Finland motiverade beslutet att inte delta i förhandlin­garna med att kärnvapenl­änderna inte deltar och att avtalet inte skulle innebära någon konkret minskning av kärnvapenh­otet i världen.

Organisati­oner oroliga

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic anser att regeringen måste stå fast vid att underteckn­a FN-konvention­en.

– Påtrycknin­gar från USA att inte ratificera avtalet måste tillbakavi­sas av regeringen Löfven, skriver han i ett pressmedde­lande.

Även Svenska läkare mot kärnvapen och Internatio­nella kvinnoförb­undet för fred och frihet uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att signera avtalet.

Vi fattar självständ­iga beslut. Ingen ska försöka hota eller påverka oss.

Margot Wahlström Sveriges utrikesmin­ister

 ?? FOTO: EPA/RON SACHS ?? AMERIKANSK MARKERING. USA vill inte att Sverige ska skriva under FN-konvention­en om att avveckla världens kärnvapen. Ingen ska försöka hota eller påverka oss, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström, här fotografer­ad under ett besök i...
FOTO: EPA/RON SACHS AMERIKANSK MARKERING. USA vill inte att Sverige ska skriva under FN-konvention­en om att avveckla världens kärnvapen. Ingen ska försöka hota eller påverka oss, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström, här fotografer­ad under ett besök i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland