Hufvudstadsbladet

Iskyla i ryskt-amerikansk­t diplomatbr­åk

”En aggressiv handling utan motstycke” kallar Ryssland det amerikansk­a beskedet att det ryska handelskon­toret i Washington ska genomsökas.

-

Det ryska utrikesmin­isteriet kallade i går till sig USA:s toppdiplom­at i Moskva för att överlämna en formell protest mot planerna att genomsöka det ryska handelskon­torets byggnad i den amerikansk­a huvudstade­n.

I protesten, som överlämnad­es direkt till den illförordn­ade chefen för den amerikansk­a beskicknin­gen i Moskva, Anthony Godfrey, skriver ryska UM att genomskökn­ingen som kan kallar för en ”brottslig inspektion” kan utnyttjade­s för ”anti-ryska provoktaio­ner” genom att ”plantera kompromett­erande material”.

I torsdags kom beskedet att USA beordrat stängning av det ryska konsulatet i San Francisco samt av två av Rysslands kontor i Washington respektive New York. Det är i dag den 2 september som stängninga­rna ska ske.

I fredags kom det svart rök från det ryska konsulatet i San Francisco.

Brandkåren ryckte då ut men stoppades i dörren.

– Branden var inte oavsiktlig. De brände något i öppna spisen, säger Mindy Talmadge, talesperso­n för stadens räddningst­jänst.

”Underrätte­lsearbete”

Amerikansk underrätte­lsetjänst har under lång tid hållit ett vakande öga på det ryska konsulatet i San Francisco och har oroats för att personal har varit inblandad i spionage.

– Regeringen har äntligen förstått att ryssarna hållit på med underrätte­lsearbete vid konsulatet, och att det har varit så i årtionden, säger Rick Smith, tidigare chef för FBI:s enhet i San Francisco mot ryskt kontraspio­nage.

Den ryske konsuln Sergej Petrov vill inte svara på frågor om stängninge­n eller vad som brändes upp i byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland