Hufvudstadsbladet

Hamilton skrev historia i regnet – finländarn­a i biroller

Lewis Hamilton gick förbi Michael Schumacher i Monza.

- FREDRIK AF PETERSENS

MONZA Natten till lördagen drog regnet in över Monzabanan. Tredje träningspa­sset kördes inte. Kvalet startade punkt klockan 14 men när Romain Grosjean fick vattenplan­ing och halkade av på en raksträcka efter ett par minuter flaggades det av.

– Vi skulle aldrig ha fått köra ut. Det fanns för mycket vatten på banan, säger schweizare­n.

Troligen är orsaken den ett år gamla asfalten som har dåligt grepp och inte suger upp vattnet. Säkerhetsb­ilen åkte ut med en kvarts mellanrum för att kolla läget, men regnet bara fortsatte. Tidskvalet kunde återupptas först klockan 16.40.

Men tredje kvalsessio­nen började det regna igen och nästan alla kom in igen och bytte till regndäck. För Ferraris trogna tifosis blev kvalet en stor besvikelse. Lewis Hamilton var snabbast inför Ferraris hemmapubli­k och startar i första rutan, Snett bakom honom startar den stora överasknin­gen Lance Stroll, Williams. Visserlige­n var Max Verstappen och Daniel Ricciardo snabbare men de flyttas ner för att man bytt motorn.

För de två finländska förarna gick det inte så bra. Valtteri Bottas körde den sjätte snabbaste tiden men kommer att starta från fjärde rutan. Kimi Räikkönen var sjua men flyttas också upp två platser eftersom de bägge Red Bull-bilarna åker långt ner på gridden. Sebastian Vettel startar en plats bakom Räikkönen.

– Det var svårt att få däcken att fungera. Bilen var inte alls inställd för det här föret, säger Bottas enligt MTV3 Sport.

Hamilton har nu sammanlagt 69 gånger fått starta i pole position. Därmed passerar han Michael Schumacher­s rekord.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIGUEL MEDINA ?? HISTORISK. Lewis Hamilton var snabbast i regnvädret i Monza.
FOTO: LEHTIKUVA/MIGUEL MEDINA HISTORISK. Lewis Hamilton var snabbast i regnvädret i Monza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland