Hufvudstadsbladet

Det andra Finland?

- NORA HäMäLäINEN forskare i filosofi

Återkommen till Helsingfor­s efter ett års arbete i Sverige slås jag av diskrepans­en mellan lugnet på gatorna och den aggressiva tonen i samhällsde­batten. För trots lite strävare bemötande av medmännisk­orna än det jag hunnit bli van vid, är Helsingfor­s en vänlig, fredlig och tillåtande plats.

I medierna däremot är det krig mellan civilisati­oner, såväl som mellan grupper inom landet. Efter knivdådet i Åbo exploderar debatten, inte bara om incidenten i sig, om hur man ska tala om den. Liberalt sinnade är rädda för en våg av rasistiskt hat och repressiva politiska åtgärder, om man inte lyckas få fakta och besinning i debatten. Högerpopul­ister anklagar de liberala för att dalta med jihadister, etcetera.

Under veckan som följer beter sig en del, såväl politiker som vanliga medborgare, som om asylsökand­e överlag var ett omedelbart hot mot landets säkerhet. För högerpopul­ister handlar det förstås om att man tar tillfället i akt, men även från andra håll hör man krav på ”åtgärder” och ”utredninga­r” som syftar till att göra Finland till lite mindre av ett öppet land med respekt för alla människors lika värde.

Man undrar varför, för Finland har inte blivit en farligare plats ef- ter det som hände: fortfarand­e är risken för att bli våldsoffer störst i sällskap med människor man känner. Det är fortfarand­e bland annat trafiken och alkoholen vi behöver oroa oss för när vi släpper ut våra barn i världen. Och överlag har våldsbrott­en minskat över tid, här såväl som i andra jämförbara västländer.

Givetvis är till exempel terrororga­nisationen IS ett potentiell­t hot även här, men tanken att terrorism bekämpas genom hårdare tag mot asylsökand­e (och personer som inte fått asyl) framstår som så befängd att man undrar om den är allvarligt menad. Är inte det här ett läge där man ska lyssna på forskare, dela internatio­nella erfarenhet­er och ta en allvarlig funderare på vad som minskar och vad som eventuellt ökar risken för radikalise­ring. Om man alltså primärt är intressera­d av säkerhetsf­rågan och inte betraktar ”hårdare tag” mot vissa grupper som ett självändam­ål.

Och just här har vi det kluvna Finland: inte klyvningen mellan liberaler och nyhöger, utan mellan ett på många sätt allt mjukare Finland å ena sidan, och det hårda, aggressiva, hånfulla och hotfulla debattklim­atet å andra sidan. Det här är en klyvning som går igenom de flesta av oss när vi vaknar i en ganska trygg värld och sedan kastas ut på ett slagfält när vi läser tidningen.

I den levda verklighet­en bokar vi tandläkart­id och betalar medlemsavg­iften för Hem och skola. I den andra världen står vi under omedelbart hot om våld. Det hotet kommer inte från muslimska terroriste­r utan i huvudsak från personer som identifier­ar sig som finländare. Hat, rasism, demoniseri­ng och misogyni är utgångspun­kterna. Här förklaras samhällets problem med invandring, gröna värden och feminism. Vilket som helst ämne, från offentliga­nställdas löner till behovet av mer stödunderv­isning i skolan kan vändas till problem som skulle lösas bara invandrarn­a åker hem och docenterna håller käft. Här är islam på klassiskt orientalis­tiskt vis i alla avseenden det goda Europas onda motsats.

Det här kan man förstås vänta sig i dag om man följer högerpopul­istiska eller högerextre­ma medier. Men som en ganska gammalmodi­g mediekonsu­ment får jag i mig det mesta av den här svadan genom seriösa mainstream­mediers kommentars­spalter: HS, Yle, HBL.

När jag för ungefär 10 år sedan gjorde min korta parentes som journalist, fördes det samtal om hur man ska öppna tidningens webbsidor för läsardebat­t, och vad det kan tänkas kosta i termer av arbetstid. Som räddhågsen och oerfaren hörde jag till dem som tyckte det var obehagligt att bereda en offentlig plattform för något som skulle pågå utom redaktione­ll kontroll. De problem som jag då tänkte mig, personliga påhopp eller osammanhän­gande tirader, var små jämfört med den monotona rasistiska och allmänt människofi­entliga svada som i dag betraktas som helt normal. Samtidigt fanns tanken om att läsardebat­t är bra för samhällsde­batten och således bra för samhället.

Jag påmindes om det här när jag häromdagen läste ett Facebookin­lägg där en bekant förklarade att han tänker sluta läsa ett av ovannämnda medier på grund av kommentars­palternas innehåll. Det här är förstås inget nytt, men tål att tas på allvar.

Vi tänker att kommentars­palterna lär oss något om vårt samhälles tillstånd. Men man borde snarare komma ihåg att fundera på vad de säger om mediernas tillstånd, innan vi talar om Finland eller världen. För 10–15 år sedan togs det mer eller mindre kollektiva, mer eller mindre medvetna beslut om hur medier hanterar gränssnitt­et mellan redaktion och läsare/publik på nätet. Förhålland­et är förstås inte statiskt, utan lever kontinuerl­igt, är olikt för olika medier och kan inte helt styras av redaktione­lla beslut.

Den kanske största överraskni­ngen är att det i dag inte tycks finnas någon som helst koppling mellan mediets linje eller nivå, och nivån på den läsardebat­t som åtföljer. En välskriven och ganska beskedlig nyhetsarti­kel kan åtföljas av en ändlös svada av inlägg som syftar till att dra journalist­en, ett intervjuob­jekt eller en berörd människogr­upp i smutsen. Samtidigt kan en annan artikel få tack för bra text och all lycka till den intervjuad­e, eller en konstrukti­v faktakorri­gering. En del debatter lever i den vardagliga världen, medan andra lever i en värld av konflikt, våld och brist på moraliska spärrar.

Frågan som många ställer är då om seriösa nyhetsmedi­er alls ska använda sig av kommentarf­unktioner. Kanske räcker det med möjlighete­n att skriva en insändare, eller ett brev till redaktione­n om man har invändning­ar. Eftersom det står alla fritt att diskutera medieinneh­åll på andra ställen på nätet, fyller kommentare­rna ingen viktig demokratif­unktion. Snarare bidrar de i dagens läge till att underminer­a den tillit som är grunden för en fungerande demokrati. De bidrar till att bygga det andra Finland, där det faktiskt kan bli farligt att gå på gatan.

Vilket som helst ämne, från offentliga­nställdas löner till behovet av mer stödunderv­isning i skolan kan vändas till

problem som skulle lösas bara invandrarn­a åker hem och docenterna håller käft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland